10 zomerse uitjes met kinderen

De zomervakantie is weer begonnen. Alle tijd om met je kinderen te ontdekken wat de provincie allemaal te bieden heeft. Er is meer dan genoeg te doen voor de kleine avonturiers. Loop met je voeten door de blubber, spot zeehonden, dwaal door een maisdoolhof en ontdek hoe het leven van een brandweerman er uit ziet. Gelukkig ben je in Groningen.

Zeehondenkijkwand

De Dollard is de kraamkamer van de Waddenzee. Via de Eems zwemmen daar regelmatig zeehonden naartoe. Op de zandbanken vlak bij de kust krijgen de moeders hun jongen. Ter hoogte van Fiemel staat op de zeedijk een zeehondenkijkwand. Hier kan je de moeders met hun pups goed bekijken zonder ze te storen. In dit gebied is trouwens nog veel meer leuks om te ontdekken. Maak een wandeling langs koeien, schapen, de vogelkijkhut en de bunkers van Batterij Fiemel. Langs de Dallineweersterweg vind je het Bezoekerscentrum Dollard, waar je alles leert over het gebied. Klim naar de top van het bezoekerscentrum en geniet van het uitzicht.

Bekijk

Minigolfen bij Luchtstroom

De Suikertuin is een van de hotspots in Groningen om van de zomer te genieten. Bij Luchtstroom worden leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen. Zo speelt Theater Pannekoek een aantal voorstellingen en kan je op het Anderhalvemeterplein minigolfen. De acht banen hebben allemaal een heel eigen thema en zijn ontworpen door Caroline van de Meent. Een gezellig dagje uit in de achtertuin van Groningen.

Bekijk

Minimuseum Westerkwartier

In de regio Westerkwartier worden kinderen curator van hun eigen minimuseum. Het minimuseum is speciaal ontwikkeld voor kinderen en bestaat uit een bouwplaat en losse kaarten. Bij een bezoek aan een museum in het Westerkwartier ontvang je een klein voorwerp wat iets met het museum te maken heeft. Met behulp van de kaart, waar een uitleg op staat, kun je dit voorwerp in je minimuseum neerzetten of hangen. Wanneer je alle musea in het Westerkwartier hebt bezocht is je minimuseum compleet.

Bekijk

Maisdoolhof Saaxumhuizen

Ieder jaar wordt bij de Bloemenboerderij in Saaxumhuizen een groot maisdoolhof aangeplant. Wanneer je het goede pad weet te vinden en de vragen goed beantwoordt kan je hier zelfs je maisdoolhofdiploma verdienen. Voor de allerkleinsten is er ook een kabouterdoolhof. Naast de doolhoven is hier ook een pluktuin waar je je eigen boeket kan samenstellen en kan je tussen de akkerbouwgewassen boerengolfen. Er is genoeg te doen voor het hele gezin.

Bekijk

Ger’s ezelstal

In de bossen rond Vriescheloo kan je een wel heel bijzondere wandeling maken. Hier kan je samen met een ezeltje op avontuur door de omgeving. Bij Ger’s Ezelstal hebben ze 8 verschillende ezels waar je mee op pad kan. Er zijn verschillende routes tussen de 4,5 en 12 kilometer. Onderweg is er genoeg tijd voor een lekkere picknick. Niet zo'n wandelaar? Je kunt er ook terecht voor een knuffeluurtje of yoga met de ezels. Een onvergetelijke ervaring.

Bekijk

Blotevoetenpad Opende

Is het een hindernisbaan? Een wandelpad? Allebei? In het Westerkwartier ligt een bijzonder pad: 't Blôde Fuottenpaad, oftewel het Blotevoetenpad Opende. Twee dingen zijn zeker: je schoenen en sokken gaan uit en schoon blijf je niet. Op je blote voeten lopen door modder, over water en gras. Onderweg klim je over boomstammen en kruip je langs een touw de sloot over. Kliederig plezier in de natuur voor jong en oud.

Bekijk

Brandweermuseum Hoogezand - Sappemeer

Voor een leuk museum kan je in de regio Midden Groningen op veel plekken terecht. Zo vind je er bijvoorbeeld het Nationaal Bus Museum, de Fraeylemaborg en het Brandweermuseum in Hoogezand - Sappemeer. In dit museum leer je hoe het is om een brandweerman te zijn. Er staat allemaal oud materiaal en kinderen kunnen zelf een brandje blussen. Bij het Brandweermuseum komen kinderen op een speelse manier in aanraking met de Brandweer.

Bekijk

DoeZoo Leens

Als je denkt dat de natuur saai is, dan heb je zeker nog nooit een slang om je nek gehad of een stinkdier geaaid. Naast voelen en zien, zal je in DoeZoo in Leens veel dieren horen en ruiken. En proeven dan? Nou… lust je wel een lekker koekje van wormen? In deze verrassende dierentuin op slechts een half uurtje rijden van de stad Groningen draait alles om insecten en dieren die insecten eten. Uilen, eekhoorns en kikkers bijvoorbeeld. Maar ook hagedissen, slangen, spinnen, apen en neusberen. Een spannend uitje voor het hele gezin.

Bekijk

Zorgboerderij De Mikkelhorst

Bij ecologische zorgboerderij De Mikkelhorst kun je je helemaal uitleven in de grote speeltuin en geiten aaien in de kinderboerderij. Wie te oud is voor de glijbaan (ben je dat ooit echt?), gluurt naar binnen bij de houtkloverij en koopt een lekker blok kaas in de landwinkel. Gratis en bovendien een topplek voor kinderfeestjes.

Bekijk

Dinopark Tenaxx

Om te laten zien hoe bomen en dieren samen in de loop van miljoenen jaren zijn geëvolueerd, zijn op het terrein van Landgoed Tenaxx meer dan twintig levensgrote dinosaurussen geplaatst. De bomen en dinosaurussen vormen een fascinerend oerlandschap. Voor de liefhebbers is er een tentoonstelling van replica's, dinosaurusskeletten en -schedels te zien. Een deel daarvan is afkomstig uit de collectie van het voormalig Noorderdierenpark in Emmen. De pronkstukken zijn een indrukwekkend vier meter hoog skelet van een Albertosaurus en een model van een schedel van een Tyrannosaurus Rex op ware grootte.

Bekijk

Meer voor kinderen

Ontdek ook