2019, hét jaar dat je naar Groningen moet komen

Vorig jaar werd Groningen door CNN “Het winnende alternatief van Amsterdam’’ genoemd, en dat wordt dit jaar alleen maar meer bevestigd. In 2019 bruist het van de creatieve festivals, feestelijke jubilea en uitbundige openingen. Niet alleen in de stad, maar door de hele provincie valt 12 maanden lang van alles te beleven. Het moge duidelijk zijn: 2019 wordt het jaar dat JIJ naar Groningen komt. 

Verjaardagen

De slingers gaan uit, want dit jaar vieren verschillende Groninger parels feest. Zo bestaat het veelbesproken gebouw van het Groninger Museum alweer 25 jaar, viert Werelderfgoed De Waddenzee haar 10e verjaardag en bestaat het vrouwenkiesrecht 100 jaar, een mijlpaal dat groots wordt gevierd in Groningen. Ook is het dit jaar precies 50 jaar geleden dat de Lauwerszee van de Waddenzee werd afgesloten, en zo het Lauwersmeer ontstond. Reden genoeg om in 2019 een taartje, of liever: een traditionele Groninger poffert te komen eten dus.

Groningen Museum - Stella dekker 2

Groningen Museum - Stella dekker 2

© Thijs vd Broek

Nieuw in Groningen

Het was het wachten waard: in september 2019 zal het Groninger Forum haar deuren openen voor publiek. Dit bruisende culturele centrum in het hart van de stad huisvest onder andere expositieruimtes, bioscoopzalen, horeca, een bibliotheek én de spiksplinternieuwe brandstore van Groningen. Ook de Martinitoren zal dit jaar (opnieuw) open gaan. De afgelopen maanden is het interieur van d’Olle Grieze grondig onder handen genomen. Niet alleen zijn chille loungebanken geïnstalleerd, ook is een heuse filmzaal gebouwd waar de geschiedenis van de toren op een groot panoramascherm te zien zal zijn. Een ander nieuwtje is de Zuidroute van het Pronkjewailpad, een 350 kilometer lange wandelroute langs de mooiste plekken van de provincie. Tijdens de tocht kunnen wandelaars genieten van verschillende lokale en regionale pronkjuwelen: theater, muziek, kunst en eten uit de streek.

Festivals

De Groninger evenementenkalender staat in 2019 vol met festivals op bijzondere locaties. Voel de energie van de karakteristieke oude strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda tijdens Grasnapolsky, luister naar concerten op een schapenveld tijdens het festival Hongerige Wolf, word onderdeel van de botsing tussen elektronische muziek en hedendaagse kunst tijdens Clash Festival XXL of ga in juni naar Stadspark Live waar de enige echte Sting(!) een concert geeft. En dit is nog maar een greep uit alle festivals, kun je nagaan.

Laat je inspireren

Wil je op de hoogte blijven van de leukste tips en nieuwtjes over Groningen? Volg ons dan op Facebook of Instagram!