5x musea in de provincie

Van 8 t/m 14 april 2019 is het weer nationale museumweek. Tijdens deze week tonen musea in het hele land hun collecties, vaak met een extra programmering. In de provincie Groningen doen 16 musea mee. Dit jaar is het thema ‘Ons echte goud’: passender kan bijna niet voor Groningen. Zelfs in ons Gronings volkslied zingen we 'Ain Pronkjewail in golden raand'.

LEGiO Museum | Grootegast

Legolaan 1C, Grootegast - Heb je als kind altijd met lego gespeeld en wil je stiekem nog altijd met blokjes bouwen? Of maken jouw kinderen de hoogste torens met de beroemde steentjes? Dan is dit museum écht iets voor jou. In het oude LEGO-pand kun je kijken, bouwen en zelf spelen.

Entree: €6,50, vanaf 3 jaar.
Openingstijden:
Wo & Vr : 13.00 - 17.00 uur.
Za & Zo: 10.00 - 17.00 uur.

Legio museum

Het Behouden Blik | Uithuizermeeden

Hoofdstraat 99, Uithuizermeeden - Welkom in het kleinste museum van Noord-Nederland. Hier kun je alle conservatieblikken vinden van 1800 tot nu. Hoe zag de verpakking van Douwe Egberts er vroeger uit? En herken jij de Verkade verpakking van jouw jeugd? Een prachtige collectie om nostalgisch terug te kijken naar het eten van vroeger, onder genot van een kopje koffie of thee. 

Entree: vrijwillige bijdrage
Openingstijden:
Do 10.00 -17.00 uur, en anders op afspraak.

Het behouden blik

Museum Helmantel | Westeremden

Abt Emopad 2, Westeremden - Zowel het gebouw als de expositie is bijzonder. Het museum is ondergebracht in het schuurgedeelte van een voormalige pastorie-boerderij, gebouwd met tienduizenden eeuwenoude kloosterstenen als fundering. De expositie toont de kunst van Henk Helmantel, een fijnschilder uit de 20e en 21e eeuw. Ook zijn er altijd tijdelijke tentoonstellingen, met in 2019: ‘Groninger Kerken / Europees Erfgoed’. Een gouden pareltje om even naar binnen te stappen.

Entree: €5, vanaf 12 jaar
Openingstijden:
Do, vr en za: 13.00 - 17.00 uur.
Let op: open vanaf 2 mei 2019!

Museum Helmantel

Museum Møhlmann | Appingedam

Westersingel 102-104, Appingedam - Dit zelfstandige museum is een platform voor hedendaagse realistische en figuratieve kunst, opgezet door Ron Møhlmann zelf, gevestigd in een rijksmonument uit midden 19e eeuw. In de tuin kun je prachtige beelden bekijken, wandelend over de slingerende paden of zittend vanuit de koffiekamer. Als je klaar bent, rijd dan meteen door naar het historische centrum van Appingedam en bekijk de bekende hangende keukens.

Entree: €6, 10 tot 14 jaar: €3
Openingstijden:
Vr, za, zo: 13.00 - 17.00 uur.

museum mohlman

Groninger Schaatsmuseum | Sappemeer

Noorderstraat 274, Sappemeer - Ontdek de geschiedenis van het schaatsen! Bekijk de ijzers van voor de 15e eeuw tot nu. Hier gaat alles over schaatsen: van regionale gebonden schaatsen tot foto’s en posters. De rol van Groningen wordt ook benadrukt, want wist je dat de schaatsen in Groningen vroeger heel anders werden gemaakt dan in Friesland?

Entree: gratis toegang
Openingstijden:
Zo 12.00 - 17.00 uur, en anders op afspraak.

Groninger schaatsmuseum

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief