Achterwerk

Antileegstand bracht nieuwe geluiden en smaken naar het voormalige Willem Lodewijk Gymnasium in de Oosterstraat. Buiten de gebaande paden. Het restaurant Achterwerk zit namelijk verstopt achter nachtclub OOST. Je moet het maar net even weten. Wie Achterwerk gevonden heeft, treft een restaurant aan waar hoogwaardig veganistisch eten bereid wordt in een huiskamersfeer die underground ademt. We spraken Rob, een van de founders van club OOST en Achterwerk. Hij vertelde over de best bewaarde geheimen van Groningen. 

Rebels restaurant

Rob: “Het restaurant Achterwerk is ontstaan vanuit OOST, de club die ik met een vriend van mij ben begonnen. We hadden ruimte over en wilden graag een restaurant. Uiteindelijk zijn wij met zijn drieën, Bram, Jorn en ik, Achterwerk begonnen. Het grappige is dat we alle drie helemaal geen horecaervaring hadden. We zijn het gewoon gaan doen omdat het ons leuk leek en we ervan overtuigd waren dat het ging werken. Zonder ervaring een volledig veganistisch restaurant beginnen in een vrij klassieke horecastad waar vlees de hoofdmoot is. Dat is best rebels, toch?”

Vegan fine cuisine

“Vanaf het begin was het al vrij snel duidelijk dat we met een veganistisch menu wilden werken. Niet alleen vanuit mijn levensovertuiging, maar ook vanuit een gedeelde interesse. Onze chef, Fareeda vond dat ook leuk. Zij kookt zo ontzettend lekker dat ik wel durf te zeggen dat we echt een vegan fine cuisine restaurant zijn geworden. Fine dining klinkt zo formeel. Bij Achterwerk eet je in een huiskamersetting. Wij doen niet aan witte tafelkleden en 15 stuks bestek. Wel eet je 4 of 5 gangen op fine dining niveau.” 

"Wij doen niet aan witte tafelkleden en 15 stuks bestek."

Rob van den Ham

Uitgaanstips, off the vegan track

"Wat ik een hele leuke plek vind, is bar Kult. Dat is net even anders dan anders. Café Merleyn in de Oosterpoort vind ik ook heel gezellig. Een knus, kneuterig plekje waar altijd leuke muziek gedraaid wordt. Uit eten gaan doe ik graag bij de Aziatische restaurants in de stad, zoals Cho Fah of Kroewa Thai. Of in de provincie, niet te vergeten. De Oude Sluis in Zoutkamp bijvoorbeeld. Sytze, de chef daar, kan waanzinnig goed veganistisch koken. Ik moet heel eerlijk zeggen dat, sinds ik een club en restaurant heb, ik niet zo vaak meer op andere plekken kom."

Geen stadsjongen

“Ik wilde na de middelbare school naar de randstad vertrekken. Maar uiteindelijk heb ik op de valreep een studie uitgekozen in Groningen. Daar ben ik uiteindelijk heel blij mee hoor. Ik ben erachter gekomen dat ik eigenlijk helemaal niet zo van steden hou. Groningen komt het dichtst bij het platteland, vergeleken met andere grote steden. Binnen 10 minuten fietsen ben je de stad uit. Ik fiets heel vaak even naar het bos of een ander mooi natuurgebied rond de stad. Het best bewaarde geheim van de stad Groningen vind ik misschien wel de ommelanden. Of de hofjes. Het klinkt misschien wat suf, maar ik vind ze heel leuk. Je ziet er niets van aan de voorkant, maar als je er naar binnen loopt, is het echt heel mooi.”

Ontdek ook