Clara Asscher-Pinkhof en de Synagoge Groningen

In 2019 vieren we in Nederland 100 jaar vrouwenkiesrecht. Reden genoeg om dit jaar elke maand een vrouw uit de Groningse geschiedenis in het zonnetje te zetten samen met de plek waar je deze geschiedenis kunt beleven. Want aan sterke vrouwen en mooie plekken in Groningen geen gebrek. 

Deze maand Clara Asscher-Pinkhof (1896-1984). Pedagoge, schrijfster, moeder, en zes jaar lang rabbijnsvrouw: een rol die haar niet altijd gemakkelijk afging.

‘Mevrouw de rabbijnsvrouw’

Als schrijfster is ze het meest bekend van haar boeken Sterrekinderen (1946) en de autobiografie De danseres zonder benen (1966). Clara Pinkhof trouwde met rabbijn Avraham Asscher en samen vertrok het paar naar Groningen. Clara had wat moeite met de strenge joodse voorschriften en vond het vervelend om op straat aangesproken te worden als ‘mevrouw de rabbijnsvrouw’. Toch deed ze wat van haar werd verwacht.

Toen haar man kwam te overlijden, stond ze er op haar negenentwintigste alleen voor. Om rond te komen verdiende ze wat geld met het houden van lezingen, het geven van cursussen aan de Volksuniversiteit in Groningen en het schrijven van kinderboeken en romans. Daarnaast had ze de taak haar eigen zes kinderen op te voeden. Tijdens de oorlog heeft Clara veel voor de joodse gemeenschap gedaan. In 1940 vertrok ze naar Amsterdam en werd daar onderwijzeres op een joodse meisjesschool. Meer over Clara Asscher-Pinkhof >>

Leukste winkelstraat

Clara wilde destijds juist níet in het Rabbinaatshuis bij de Synagoge in de Folkingestraat wonen. In plaats daarvan ging het paar net buiten het centrum van Groningen wonen. Clara vond de oude joodse buurt rond de synagoge maar een armoedige boel, met al die handelaren in vodden, oud ijzer en oud papier. Sindsdien is de buurt flink veranderd. Zo is de Folkingestraat in 2015 uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Ook zit de Folkingestraat vol met verborgen kunst, die verwijst naar de levendige joodse historie van de straat. Meer over de Folkingestraat >>

Culturele ruimte

Architect Tjeerd Kuipers ontwierp de synagoge in 1906 in neo-moorse stijl. Kenmerkend zijn de hoefijzer- en sleutelgatbogen in de ramen en galerijen. Het is het laatste en meest uitbundige voorbeeld van deze stijl in Nederland. Nu wordt het pand gebruikt als culturele ruimte voor concerten, exposities, rondleidingen en educatie door Stichting Folkingestraat Synagoge. Loop dit bijzondere gebouw eens binnen of bezoek een concert of expositie.

Lees meer over 100 jaar vrouwenkiesrecht