De hoogtepunten van het culturele najaar

De dagen worden korter en het weer wordt weer wat druileriger. De herfst lijkt nu echt haar intrede gemaakt te hebben. Reden om thuis onder een dekentje op de bank te gaan zitten? Zeker niet! Dit is hét moment waarop het culturele seizoen in Groningen losbarst. Duik de theaters en popzalen in en laat je verrassen door uniek talent. Benieuwd wat er de komende maanden te ontdekken is? Wij maakten een rondje langs verschillende cultuurhubs in de stad. Waar komen we jou tegen?

Kom kijken dan

VERA

Al meer dan 100 jaar is VERA een van de belangrijke pijlers van de Groninger cultuursector. De grootste namen hebben hier aan het begin van hun carrière gestaan. Nog steeds boekt VERA veel talentvolle artiesten. Neem bijvoorbeeld het nieuwe project van Monsieur Pol, de oud-bassist van de Belgische band Triggerfinger. Met Mr. Paul & The Lowriders maakt hij psychedelische poprock. Ook artiesten van verder krijgen bij VERA een podium. Zo komt de Malinese singer songwriter Vieux Farka Touré zijn soulvolle muziek over het publiek uitstorten. En eind september vind ook weer Zwemfest plaats, een minifestival georganiseerd door verschillende studieverenigingen van de universiteit. Dit jaar treden die avond onder andere EUT, Cloud Cafe en FIEP op.

Bekijk het hele programma

Grand Theatre

In een statig pand op de hoek van de Grote Markt zit het Grand Theatre. Een eigenzinnig theater waar ze voorstellingen boeken die je niet snel ergens anders tegen zal komen. Neem bijvoorbeeld de voorstelling Sea of Silence van Theater Utrecht. Een filmisch familie epos over huiselijk geweld. Aan de andere kant bieden ze ook luchtiger vermaak met voorstellingen als die van circusgezelschap Circa. In de herfstvakantie komt voor de jongere generatie Het Houten Huis langs in het Grand Theatre.

Bekijk het hele programma

SPOT

Zeg je cultuur in Groningen, dan zeg je natuurlijk ook SPOT. Het hele jaar door organiseren zij bijzondere muziek en theatervoorstellingen in onder andere de Stadsschouwburg en de Oosterpoort. Dit najaar staan er ook weer een aantal toffe festivals op de planning. De jongste generatie kan voor hun aller eerste festivalervaring terecht op My First Festival, met onder andere Claude en Donnie. Op 4 november vindt ook de 25e editie van TakeRoot plaats, wat zich richt op allerhande muziekstijlen uit Noord-Amerika. Ben je meer van de jazzmuziek? Dan is Rockit meer wat voor jou. Zij presenteren artiesten die jazz als uitgangspunt te nemen, maar veel verder gaan dan dat.

Bekijk het hele programma

Martiniplaza

Ook bij de grootste evenementenlocatie van het Noorden is een heleboel tofs te ontdekken dit najaar. Zo komt na het succes van de voorstelling Amadeus in 2019 de opvolger ook naar Groningen: Mozarts Zauberflöte – the next generation, een actuele bewerking van Mozarts wereldberoemde opera. Liefhebbers van dans kunnen in december terecht bij de voorstelling Message in A Bottle van choreograaf Kate Prince op de muziek van Sting. In diezelfde periode keert ook het wereldberoemde Holiday on Ice terug naar Martiniplaza met de jubileumvoorstelling A NEW DAY.

Bekijk het hele programma

Simplon

Eigentijdse muziek met hier en daar een rafelrandje. Dat vind je bij Simplon, daar is op muzikaal vlak bijna alles mogelijk. Zo ook de combinatie van indie, pop en rap van NONCHELANGE. Na een succesvolle festivalzomer komt hij nu Simplon platspelen. Een andere talentvolle Nederlander die langskomt is de singer-songwriter remme. Met zijn muziek geïnspireerd door Fleetwood Mac, Jeff Buckley en Frank Ocean zorgt hij voor een onvergetelijke avond. Misschien wel net zo belangrijk als de concerten zijn de nachten bij Simplon. In de nacht van 14 op 15 oktober organiseert het Groninger platenlabel VISION een nacht om nooit te vergeten. Heupen los en dansen maar!

Bekijk het hele programma

Nog lang niet naar huis

Het volledige culturele aanbod van Groningen vangen in één blog is vrijwel onmogelijk. Er is namelijk veel te veel leuks. Ook buiten de klassieke theaters en poppodia is namelijk nog een wereld te ontdekken. Zo strijkt de Popronde op 5 oktober weer neer in de stad. Verspreid over winkels, kroegen en podia treden de grootste talenten van de Nederlandse popmuziek op om zich voor te stellen aan het grotere publiek. Daarnaast zijn ook Mick en zijn vrienden nog te gast in het Groninger Museum met de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped. Zin om te dansen? Dan kan je dit najaar ook weer terecht op het voormalige Suikerunieterrein. In het voormalige zeefgebouw van de fabriek organiseert Paradigm weer een aantal toffe evenementen.

Niet alleen in de laatste maanden van dit jaar maar ook voor begin volgend jaar staan er alweer allemaal toffe evenementen op het programma. Het nieuwe jaar gaat weer goed van start tijdens ESNS. Die dagen komen de grootste muzikale talenten van Europa langs in Groningen en ademt de stad muziek. Een maand later is het ook weer tijd voor Het Grote Gebeuren, het grootste literatuurfestival van het Noorden. Hier maak je kennis met bekende schrijvers en nieuw talent. In Groningen blijf je eindeloos ontdekken.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief