De thema's van Noorderzon

Ook dit jaar strijkt in augustus een grote groep podiumartiesten en kunstenaars neer in het sfeervolle Noorderplantsoen tijdens festival Noorderzon. De programmering bestaat dan ook uit een bonte verzameling van acts en perfomances, ieder uniek en net even anders. Maar allemaal nodigen ze je uit om even stil te staan, een pauze te nemen. Even na te denken over wat het eigenlijk betekent om mens te zijn. Hoe we omgaan met elkaar en met de wereld om ons heen. En zo ontdek je met een biertje in je hand al snel dat je toch niet zo veel van iemand verschilt als je dacht. En vier je samen de verschillen die er wel zijn. Met nog een biertje natuurlijk.

De thema's

Met zo'n groot en divers programma kan het soms lastig zijn om een keuze te maken. Daarom heeft Noorderzon dit jaar drie handig thema's uitgelicht: 'Na de stilte', 'De tijd van je leven' en 'Wortels & wegen'. Deze thema's worden zichtbaar gemaakt door alle (theater)makers, schrijvers, academici en kunstenaars die hun eigenzinnige kijk op de wereld met je delen. Zo ontdek je ineens dat een Nederlandse neuromusicoloog met hetzelfde onderwerp bezig is als een New Yorkse filmregisseur. En dat Zuid-Afrikaanse dansers met dezelfde vragen spelen als een groep jonge Australische activisten.
 

Na de stilte

Twee jaar lang stond de wereld zo goed als stil. En was het stil. Alle opgekropte energie van die jaren moest er daarna in één keer uit. We moesten weer wennen aan drukte. Aan muziek en geluid. Alle makers binnen dit thema barsten van de energie na een lange periode van stilstaan. Of zijn helemaal in de rol van geluid gedoken, om een einde te maken aan de stilte. Ontdek bijvoorbeeld hoe geluiden bij films worden gemaakt. De Portugese filmregisseur en kunstenaar Rita Barbosa legt de kunstgrepen van het medium bloot in een filmperformance. Of duik dieper in het zintuig horen en laat je door de voor een Oscar genomineerde filmmaker Sam Green meenemen in het fenomeen geluid. Klaar voor een beetje energie? Dan is Soon Circus Company wel wat voor jou. Deze twee sublieme circusartiesten zijn de beste vrienden én elkaars grootste concurrenten. Ze strijden tot de laatste druppel zweet en drijven elkaar tot waanzin.

De tijd van je leven

Vraag jij je wel eens af wat je achterlaat voor de toekomstige generaties? Wat zal jij vertellen over vroeger en hoe ziet de toekomst eruit? Waarom hebben we soms heimwee naar iets dat nooit heeft bestaan? In het thema 'De tijd van je leven' zoeken verschillende makers op uiteenlopende wijze naar antwoorden. Ga bijvoorbeeld op pad met de performance-rondleiding L'Âge d'Or en wandel met een kleine groep mensen langs bekende plekken in Lewenborg die normaal aan je aandacht ontsnappen. Een bankgebouw, kantoren, winkelcentra. Wat vertellen deze meestal niet erg aantrekkelijk uitziende plekken ons over de wereld waarin we leven en de idealen die erbij horen? Of schuif aan bij jurist en schrijver Laura Burgers, een expert op het gebied van rechten voor de natuur. Hoe behouden we de Amazone en de koraalriffen, als deze plekken niet voor zichzelf op kunnen komen?

Wortels & wegen

Wie zijn we eigenlijk? En hoe zijn we zo geworden? In 'Wortels & wegen' proberen de makers hokjes, clichés, mythes en misstanden te doorbreken met hun kunst. Zijn de wortels van je (voor)ouders net zo belangrijk en bepalend als de weg die je zelf kiest? Bezoek bijvoorbeeld de voorstelling van opera- en musicalzangeres Francis van Broekhuizen. Ze vertelt openhartig over haar leven en laat zich van een andere kant zien. Of ga naar de voorstelling Shame van de Poolse regisseur Gosia Wdowik, waarin drie generaties vrouwen uit één familie geconfronteerd worden met vragen over de erfelijkheid van schaamte. Liefhebbers van dans zijn op hun plek bij Jeremy Nedd & Impilo Mapantsula. De dansers nemen de western als startpunt voor het vertellen van nieuwe verhalen en mythen, en brengen zo twee werelden op overdonderende wijze bij elkaar.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief