Een dagje stad

Er zijn tijden geweest dat we liever niet de stad in gingen. Dat we onze aankopen liever thuis lieten bezorgen. Maar nu de maatregelen wat versoepelen kunnen we met een gerust hart zeggen: je mag de stad weer in! Uiteraard geldt ook hier: safety first. Dus hup: gooi die desinfect in je shopper, houd je aan de 1,5 meter afstand en maak je klaar voor een dagje stad.

Dagje stad

De stad | Wat kun je verwachten?

Met jouw komst naar de binnenstad doe je niet alleen jezelf, maar ook de lokale ondernemers een groot plezier. Waarom? Dat zie je hier. Winkeliers en horecaondernemers ontvangen jou met open armen. Maar wel op gepaste afstand natuurlijk.

Winkelen | Extra aandacht voor de klant

Bekijk het eens van de andere kant: het aantal klanten dat de winkels in mag is beperkt. Bof jij even. Niemand die je voor de voeten loopt, en de winkelier heeft alle aandacht voor jou. Privéshoppen was nog nooit zo vanzelfsprekend.

Winkelen

Markt | Andere opstelling, dezelfde gezelligheid

Voetje voor voetje door de drukte van de ene kraam naar de ander zit er niet meer in. Tegenwoordig krijg je alle ruimte om je boodschappen op de markt te doen. ‘Het is op de markt veiliger dan in de supermarkt. In de supermarkt heb je smalle paden. Hier op de markt krijg je veel meer ruimte!’ merkt Milano van De Belg Waterloo op. En al staan de kramen een stuk verder uit elkaar: de markt blijft gelukkig op en top gezellige bedrijvigheid.

Naar de markt

Horeca | Er is plek genoeg

‘We krijgen veel telefoontjes van mensen die zich afvragen of ze moeten reserveren om bij ons op het terras te kunnen zitten’, vertelt Roos van Dinercafé Soestdijk. ‘Welnee! Kom gewoon lekker langs. Er is genoeg plek!’ In veel restaurants en cafés in de stad, zowel binnen als op het terras, geldt nog altijd het vertrouwde concept: tafeltje vrij? Kom er gezellig bij! En als wel van je verwacht wordt dat je je bezoek aankondigt, dan hoor je het snel genoeg.

Eten en drinken

Cultuur | Het Forum, Martinitoren, musea en meer

Film, expo of Storyworld bezoeken in het Forum? Je koopt je tickets vooraf online. Een boek lenen kan natuurlijk gewoon altijd, maar er gelden wel een paar nieuwe regels in het Forum, waaronder: If you touch me, you have to take me home... Op het dak heeft NOK nu een extra ruim opgezet dakterras. Hiervoor kun je ter plekke reserveren. Stach heeft z’n stoeltjes buiten uitgestald op de gloednieuwe Nieuwe Markt. En ook de Groningen Store heeft zijn deuren weer voor je geopend. Daarnaast zijn de musea in de stad ook weer open en kun je de Martinitoren weer beklimmen.

Naar het museum

Veilig de stad in | Fietsers én wandelaars

Sinds 1 juni heeft de gemeente Groningen maatregelen genomen om de binnenstad veilig en bereikbaar te houden. Hiermee kunnen we bezoekers voor winkels en horeca weer verwelkomen, maar ook de ruimte geven om 1,5 meter uit elkaar te kunnen blijven, volgens de richtlijnen van het RIVM. In de gehele binnenstad mogen bijvoorbeeld geen obstakels staan. Zo krijg je als voetganger extra ruimte. En fietsers? Die krijgen vaker groen licht op de drukkere fietsroutes en er zijn op een aantal plekken in de binnenstad extra (gratis) fietsenrekken geplaatst. 

Een veilige binnenstad

'En we houden de winkel natuurlijk hartstikke schoon.'

De Kaaskop

Ontdek ook