Nova Cura een varend vakantiehuis

Het rijdende vakantiehuis, beter bekend als caravan of camper, hebben de meesten inmiddels wel gezien. Wie toe is aan wat nieuws, iets spannenders, gaat voor de varende variant. Schipper en gastheer Paul Wijk vaart met zijn oude rivierklipper Nova Cura door de noordelijke wateren om zijn gasten het prachtige wad te laten ervaren. Een wandelvakantie, eilandentocht of groepsvaart: het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Paul en zijn vriendin Judith zijn sinds afgelopen april de trotse bezitters van de zeilklipper Nova Cura. Het schip is gebouwd in 1905 en is sindsdien voor diverse transportdoeleinden gebruikt. In de jaren veertig is de klipper per ongeluk gebombardeerd door de Engelsen, waardoor het zelfs nog enige tijd op de bodem van de zee heeft doorgebracht. Op enig moment is het schip opgetakeld en omgebouwd tot de huidige, piekfijne staat. En gelukkig maar, want er wordt tegenwoordig aan boord van de Nova Cura gerecreëerd door een select groepje levensgenieters dat van rust en natuur houdt.

Wandel- en vaarvakantie

Tijdens een vijf dagen durende wandelvakantie met de Nova Cura ligt de nadruk niet op het zeilen, maar op de prachtige omgeving. Zo meer je onder andere aan in Zoutkamp, het Lauwersmeergebied en de stad Groningen. ‘Als de omstandigheden ernaar zijn, dan gaan we natuurlijk een mooi stuk zeilen en mogen de passagiers meehelpen als ze willen. Een schip is zo zeewaardig als zijn bemanning. Maar verwacht geen actieve zeilvakantie´, vertelt Paul.

‘We maken veel uitstapjes. Vanavond gaan we met de boswachter wandelen door het Nationaal Park Lauwersmeer. Morgen staan er fietsen voor ons klaar op Schiermonnikoog, en krijgen we yogales op het strand.’

Alternatief kamperen

Het schip beschikt over een gemeenschappelijke ruimte, twee douchecabines, een keuken (met kok!), en ruime twee- en driepersoons hutten. Ontbijt, lunch en twee avondmaaltijden worden aan boord geprepareerd. De overige twee avonden kunnen de gasten op eigen gelegenheid dineren op Schiermonnikoog. ‘De meesten vinden het prettig om ook nog wat eigen invulling aan hun vakantie te kunnen geven’, aldus Paul.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief