Nuttig in de natuur

Groningen biedt volop mogelijkheden voor een mooie dag in de natuur. Lekker uitwaaien op de dijk of languit in het gras van een borgtuin. Een mooie wandeling door ’t Roegwold of 's zomers op een kleedje in een zonovergoten plantsoen. Maar onze geliefde Groninger natuur kent ook een minder zonnige kant. Een kant die plastic heet, en waar vooral ons UNESCO Werelderfgoed onder lijdt. In de haven en op het strand van Lauwersoog ligt het plastic letterlijk voor het oprapen. Combineer je dagje uit met nuttigs en ervaar wat een emmertje plastic vullen doet met je gemoed.

Zeehondencentrum Pieterburen

Op de parkeerplaats kun je de zeehonden al horen en de Waddenzee al ruiken. Zeehondencentrum Pieterburen is het grootste zeehondenziekenhuis van Europa. Hier worden zeehonden opgevangen die in de problemen zijn geraakt. Wanneer de dieren genoeg aangesterkt zijn, worden ze weer terug naar zee gebracht. ‘Zie je die met dat enorme litteken in zijn nek? Dat is Scar!’, weet zeehondenverzorger Nils te vertellen. Scar was twee maanden oud toen hij gevonden werd, met zijn hoofd verstrikt in een net. Het Zeehondencentrum krijgt veel meldingen binnen van zeehonden die verstrikt geraakt zijn in netten en plastic afval. Om mensen bewust te maken van de plastic soep in de Waddenzee, hebben ze een expositieruimte ingericht met gevonden plastic.

Lees meer

Expositie MSC Zoe

Een expositie anders dan je gewend bent. Geen mooie zaal met opgepoetste kunstwerken op een sokkel, maar een loods vol touwtjes, piepschuim, speelgoed, ballonnen, kussens, zeeppompjes en nog veel meer gevonden voorwerpen. Aan het plafond hangen honderden schoenen. ‘Dit komt allemaal van de MSC Zoe’, bevestigt Nils. Op 2 januari 2019 verloor het vrachtschip MSC Zoe 345 containers in de stormachtige Noordzee boven de Waddeneilanden. Een ramp, want de containers zaten vol vervuilende zaken die niet in de zee thuishoren. Dit ging zeehondenverzorger Nils aan het hart en daarom is hij de Beach Cleanups bij Lauwersoog gestart. Alles wat ze tijdens deze maandelijkse schoonmaakactie verzamelen, wordt hier onderzocht en is te zien in de expositie. De expositie 'MSC Zoe' is vanaf april te bezoeken in Zeehondencentrum Pieterburen.

Miljoenen minuscule plastic bolletjes

Wat je zo op het eerste gezicht ziet is niet het grootste probleem. Wie dieper gaat graven in de bult met puin, komt allemaal minuscule plastic bolletjes tegen. Zo’n 20 ton aan deze microplastics zijn door de containerramp in de Waddenzee terechtgekomen. Dat is rampzalig, met name voor hongerige vogels. ‘Hoe kleiner het plastic, hoe groter het probleem. Het duurt nog wel zeker 100 jaar om al die kleine plastics uit de zee te halen’ vertelt Nils, die zich duidelijk niet laat ontmoedigen. ‘We hebben echt hulp nodig bij het opruimen. Iedereen kan meedoen!’ Na het zien van zeehond Scar en de loods vol plastic troep kun je nog maar één ding doen: op naar Lauwersoog met een emmer en een knijper!

Beach cleanup Lauwersoog

In Lauwersoog bekruipt je direct een vakantiegevoel. Het Waddengebied is een wonderschone broedplaats voor vogels en een belangrijk leefgebied voor vissen en zeehonden. Langs de waterlijn wemelt het van het zeewier, zeegras en – inderdaad – duizenden kleine plastic bolletjes die je een voor een in je emmer doet. Verderop in de haven spoelt het grote afval aan. Hier hark je, letterlijk, de grote stukken plastic uit het water. Na twee uren puin ruimen op micro- en macroniveau laad je je ‘vangst’ achterin de bus van Nils. Hij neemt het mee voor onderzoek en zorgt ervoor dat het een mooi plekje krijgt in de expositie. Dat is nog eens een verhaal waarmee je thuis kunt komen: je werk wordt getoond in een expositie! Meehelpen met plastic opruimen? Jouw hulp is heel erg welkom

Lees meer
Beach Clean Up

De Theefabriek Houwerzijl

Na dit harde werken is het tijd voor een kleine beloning. De volgende bestemming is De Theefabriek in Houwerzijl. In de theeschenkerij kun je kiezen uit ruim 300 theesoorten. Als de pot thee leeg is, kun je een kijkje nemen in het theemuseum. Hier wordt het complete verhaal van thee verteld, van de plant tot het drinken. Vergeet bij vertrek niet een zakje thee te kopen voor thuis. En mocht de dame aan de kassa vragen of je er ook een plastic tasje omheen wilt, dan heb je je antwoord al klaar. 'Nee bedankt.' In de maand maart is de Theefabriek geopend op zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Vanaf april dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. 

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief