Openingsweek vernieuwde Lauwersnest

Activiteitencentrum Lauwersnest is het ideale startpunt voor een bezoek aan Nationaal park Lauwersmeer. In en rond het activiteitencentrum vind je alles over vogels en Dark Sky. Kom in de openingsweek (16 t/m 24 februari) een kijkje nemen in het geheel vernieuwde Lauwersnest. Je herkent het niet meer terug! Tijdens deze week zijn er elke dag speciale activiteiten van Dark Sky excursies tot workshops voor jong en oud.

Knutselactiviteit: vogel vilten

Zaterdag 16 februari - Van 11.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 14.30 uur.  Het Lauwersmeergebied staat bekend om zijn vogels. De wol van de schapen op de dijk zal worden gebruikt om een vilten vogel te maken. Na een korte excursie ga je aan het werk om een koolmees, ijsvogel, specht of een andere vogel te maken. Zowel voor volwassenen als kinderen. Prijs: €4,- pp. Reserveren is niet nodig. Vol = vol.

Lepelaars in het Lauwersmeer: Waar komen ze vandaan en wat doen ze daar?

Dinsdag 19 februari - Van 19.30 tot 21.00 uur. Veel mensen zien in de nazomer grote groepen lepelaars in de Lauwersmeer. Vooral bij het Jaap Deensgat zijn ze prachtig te bekijken. Door zenders op een aantal lepelaars te doen zijn ze er achter gekomen dat gedurende het broedseizoen de lepelaars van Schiermonnikoog ook naar de Lauwersmeer gaan. 

Kinderactiviteit: nestkast timmeren

Vrijdag 22 februari - Van 13.30 tot 15.30 uur. Kom in de openingsweek met je (klein)kinderen naar Activiteitencentrum Lauwersnest. In het voorjaar gaan vogels broeden en sommige vogels hebben een nestkast nodig om hun eieren in te leggen. Help deze vogels door je eigen nestkast in elkaar te timmeren. Prijs: €7,50 per kind. Reserveren is niet mogelijk. Vol = vol.

Lezing: ‘Verhalen van de wereldreizigers’

Zondag 17 februari -  Van 13.30 tot 14.00 uur en van 14.30 tot 15.00 uur. Of ze nou van Siberië naar Nederland komen in de winter of in het voorjaar terugkeren uit Afrika, trekvogels hebben bijzondere verhalen. Tijdens de lezing neemt Camilla je mee langs de 'flyway' en vertelt over de vogels die daar deel vanuit maken, welke uitdagingen ze tegenkomen en welke rol Nederland speelt in hun leven.

Lezing: ‘Licht in het duister’

Woensdag 20 februari - Van 19.30 tot 21.00 uur. 's Nachts is het Dark Sky Park Lauwersmeer gehuld in duisternis. Als het zo donker is, zie je ‘geen hand voor ogen’. Maar wanneer je omhoog kijkt zie je pas hoeveel sterren er aan de hemel staan. Prof. Peter Barthel, sterrenkundige aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt deze avond over de kosmische lichtjes en het belang van duisternis.

Lezing: ‘Nationaal Park Lauwersmeer, vogelparadijs op vroegere zeebodem’

Vrijdag 22 februari - Van 20.00 tot 21.30 uur. In 2019 is het vijftig jaar geleden dat Lauwerszee Lauwersmeer werd. In die vijftig jaar heeft het gebied zich ontwikkeld tot één van de vogelrijkste gebieden van Nederland. In deze lezing kom je er achter waar die enorme vogelrijkdom vandaan komt en welke bijzondere vogels in het gebied voorkomen.

Vogelpraat

Woensdag 20 februari - Van 13.30 tot 14.30 uur. De boswachter van Staatsbosbeheer vertelt je op zijn spreekuur alles over de vogels die op dit moment in het natuurgebied verblijven. In het afwisselende landschap van water, eilandjes en ruige graslanden eten, broeden en rusten ruim honderd vogelsoorten. Dit is hét moment om al je vragen te stellen!

Lezing: ‘Verhalen van de vogelringer’

Maandag 18 februari - Van 19.30 tot 21.30 uur. Vogelringer Jan Doevendans doet al 25 jaar onderzoek naar vogels in het Lauwersmeer. Elk jaar heeft hij als ringer duizenden vogels in handen. Hij zit dan ook boordevol verhalen over vogels, bijvoorbeeld over waar de vogels die ook in je tuin rond huppen wel niet allemaal zijn geweest. Omdat hij de vogels ringt, heeft Jan ook prachtig beeldmateriaal, want van zo dichtbij zie je ze natuurlijk niet vaak.

Lezing: ‘Kiekendieven kennen geen grenzen, vlieg met ze mee het jaarrond’

Zaterdag 23 februari -  Van 19.30 tot 21.00 uur. Elegante kiekendieven (op de grond broedende roofvogels) horen bij het Lauwersmeer en laten zien dat dit natuurgebied onlosmakelijk met het omliggende landbouwgebied verbonden is, zowel in het broedseizoen als in de rest van het jaar. Tijdens deze lezing zal dat aan de hand van het jarenlang beschermingswerk en onderzoek rond de grauwe kiekendief (een Natura 2000 doelsoort van het Lauwersmeergebied) en ook die van de blauwe en bruine kiekendief duidelijk worden.

Vogel keien

Donderdag 21 februari - Van 13.30 tot 15.30 uur. Kom in de openingsweek met je (klein)kinderen naar Activiteitencentrum Lauwersnest voor een creatieve middag knutselen! Je gaat een vogel maken van klei. Dit keer een eend: een pijlstaart. Je krijgt tips hoe je dit het beste kan doen.

Braakballen pluizen

Dinsdag 19 februari - Van 13.30 tot 17.00 uur. Uilen eten onder andere muizen die ze met huid en haar opeten. De haren en botten kunnen door de maag niet verteerd worden en daarom braken uilen deze uit. Ga zelf op onderzoek en pluis de braakballen uit. Zo kom je te weten hoeveel en welke muizen de uil(en) gegeten hebben.

Lezing: ‘Van dwergmeeuw naar zeearend’

Donderdag 21 februari - Van 19.30 tot 21.00 uur. Sinds de afsluiting van de Lauwerszee worden de broedvogels in het Lauwersmeergebied jaarlijks geteld. Romke neemt je mee door de tijd en het gebied wat hij tot in de puntjes kent. In zijn lezing geeft hij extra aandacht aan de zeearend, want door de jonge zeearenden te ringen weet hij waar die jongen zijn gebleven en wat ze nu doen.

Contact

Het adres van Activiteitencentrum Lauwersnest is De Rug 1, 9976 Lauwersoog. De openingstijden tijdens de openingsweek zijn maandag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op np-lauwersmeer.nl of staatsbosbeheer.nl/lauwersnest.