Op pad met Pinksteren

Dit weekend is het Pinksteren. We zijn vrij en willen er graag even op uit. In Groningen hebben we gelukkig ruimte zat. Dit zijn die mooie verborgen plekjes waar je amper mensen tegenkomt. Weg van de platgereden paden stap je binnen in de ruimte van Groningen. Vermijd de drukke stad en fiets of wandel de provincie in. Neem je wel zonnebrand mee?   

Botanische tuin Domies Toen I Pieterburen

Domies Toen is de meest noordelijke botanische tuin van Nederland. In de tuin staan 950 verschillende soorten planten op ongeveer één hectare. Deze museumtuin is een kleurrijk voorbeeld van een ‘slingertoen’, de Groningse variant van een tuin in Engelse landschapsstijl. Al wandelend hoor je even niets anders dan zoemende insecten. De tuin is aangelegd rondom de Petruskerk in Pieterburen. Naast de tuin is een theeschenkerij met terras en een oude middeleeuwse waterplaats.  

Lees meer

Fiets de Mest en Vork route I Kloosterburen

Fietsen over de vruchtbare kleigrond. Dat deze grond zeer bruikbaar is weten de Groningers al eeuwenlang. Eerst bouwden ze wierden (woonheuvels) en later bedijkten ze de kwelders om het land naar hun hand te zetten. Nog steeds profiteren bewoners van de vruchtbare grond onder hun voeten. Fiets door het eeuwenoude landschap en ontdek onderweg allerlei lekkers van lokale ondernemers. 

Lees meer
Dick Soek Piloersmaborg

Wandel door de Graanrepubliek I Oldambt

De Graanrepubliek. Hier gebeurde het allemaal: de grootschalige teelt van graan, de rijkdom voor de herenboeren, de wrijving die de kloof tussen arm en rijk veroorzaakte. Een 18 kilometer lange wandeling door het landschap van Oldambt maakt de woelige geschiedenis tastbaar. In de zomer staan de akkers nog steeds vol met graan, koolzaad en suikerbieten.  

Bekijk de route

Noordkaap I Eemshaven

Er ging al niets boven Groningen, maar nergens geldt dat zo dubbel en dwars als bij Noordkaap. Dit is namelijk het meest noordelijke puntje van het vasteland van Nederland. Kunstwerk ‘De Hemelpoort’ markeert de precieze plek. Vanaf hier heb je vrij uitzicht over het water en de oneindige hemel boven het wad. Volg de route met de auo, de fiets of te voet. De laatste kilometer is alleen wandelend of fietsend te doen. Na een kwartiertje lopen sta je boven op de zeedijk en kun je genieten van de stilte en het uitzicht. 

Lees meer

Nationaal park Lauwersmeer I Lauwersoog

Verdwaal in de ruimte van Nationaal Park Lauwersmeer. De natuur in het Lauwersmeergebied is zo speciaal dat het is uitgeroepen tot nationaal park. In de rust en ruimte van het weidse landschap valt veel te ontdekken. Bijzondere bloemen, enorme aantallen vogels en uitgestrekte vergezichten. Er zijn verschillende manieren om het park te ontdekken en verkennen: wandelend, fietsend of varend.

Lees meer

Fiets door de Noordoostelijke polders I Carel Coenraadpolder

Tijdens je fietstocht door de polders wordt de horizon regelmatig onderbroken door kleine arbeidershuisjes en enorme herenboerderijen. Het verschil in welvaart was en is hier bijna tastbaar. De Carel Coenraadpolder is de meest noordoostelijk gelegen in zijn soort van Nederland. Hij is vernoemd naar oud-commissaris van de koningin, Carel Coenraad Geertsema. Halverwege de dijk is in 1998 een monument en gedenkteken met de toepasselijke tekst 'Gain diek, gain laand, gain leev'n'.

Lees meer

Pronkjewailpad door Noord- of Zuid-Groningen

Verleidelijke bezienswaardigheden en ambachtelijke ondernemers. Voor wandelaars van het honderden kilometers lange Pronkjewailpad gaan de deuren wagenwijd open. Overal waar je komt zie, hoor, voel en proef je de gastvrijheid van Groningen. Via de website van het pronkjewailpad kun je je inschrijven. Je ontvangt een stempelkaart die recht geeft op alle lekkere, bijzondere en verrassende ervaringen die je te wachten staan. Je hebt van april tot eind oktober de tijd om alle ‘pronkjuweeltjes’ op de route te bezoeken en zo stempels te verzamelen.

Lees meer

#RUIMTE

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief