Take me to Church

Al eeuwen tekenen kerken de horizon van het Groninger Landschap. Ze staan vaak op een wierde, die bescherming moest bieden tegen de overstromingen van de Waddenzee voordat er dijken waren. Of je nu religieus opgevoed bent of niet, een route langs de eeuwenoude Groninger kerken is hoe dan ook de moeite waard. We nemen je graag mee op fototour door de provincie, langs 4 pareltjes van kerken. Voor deze gelegenheid hebben we voor passend vervoer gezorgd: een vintage bus (bouwjaar 1978) afkomstig uit het Nationaal Bus Museum in Hoogezand.

On the road

In de ochtend verlaat de bus het hoofdstation in Groningen. In een mum van tijd laten we de drukte van de stad achter ons, en tuffen we met de rammel bus vooruit maar gevoelsmatig terug in de tijd. De missie van vandaag: de verborgen schatten van Groningen op de gevoelige plaat vastleggen.

De Jacobuskerk in Zeerijp

De eerste stop op de route is Zeerijp, een pittoresk dorpje met een imposante kerk als letterlijk hoogtepunt. Voor we ons als echte toeristen in eigen provincie om de kerk begeven, drinken we een kopje koffie in Dorpshuis ‘Bij Jacobus’, tegenover de kerk. Al snel komen de eerste camera’s tevoorschijn en lopen we richting de karakteristieke hoge gewelven, ronde ramen en siermetselwerken. 

Lees meer

Sereniteit in Krewerd

De tweede stop op de route is de Mariakerk in Krewerd, een kleine kerk die rond 1280 is gebouwd. Het interieur is licht en groots en je wordt er ondergedompeld in een serene, middeleeuwse sfeer. Bij het naar buiten lopen realiseer je je plotseling weer: oja, we zijn in Krewerd, Groningen, Nederland. In de 21e eeuw.

Lees meer

Een eenzame kerk in Marsum

We rijden door naar de Mauritiuskerk die ver van de bewoonde wereld staat. Alleen een smal stenen wandelpaadje leidt naar de ingang. De Mauritiuskerk is een van de weinige overblijfselen van wiedendorp Marsum na de belegering van Delfzijl. En dat is goed te zien. In de wijde omgeving zijn geen bouwwerken te zien, enkel een weids landschap met daarop hier en daar een grazend rund. Hoe dichter je bij de kerk komt, hoe meer de stilte je opvalt. Plotseling klinkt de stem van een opgewekte sleutelbewaarder: ‘mijn vrouw heeft speciaal voor jullie vanochtend nog even het gras gemaaid.’ Vervolgens praat hij vol passie over de functie en historiek van de wierde. Dat is nog eens Groningse gastvrijheid.

Lees meer

Romantisch Noordbroek

De laatste stop is de kerk van Noordbroek, het hoogtepunt van de laat-romangotiek in Groningen. Een stel had er elkaar net dat weekend het jawoord gegeven, de romantiek hing nog in de lucht. De conciërge had zorgvuldig alle kaarsjes in de lusters aangestoken en we werden verwend met een kopje koffie en een speculaasje voordat we weer huiswaarts keerden. De hele groep was voldaan, we hadden foto’s waarmee we konden pronken en nieuwe contacten zijn gelegd. We kunnen terugblikken op een geslaagde trip langs parels van kerken.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief