Beleef Lauwersoog

‘Ik onderneem door logisch na te denken. Elke keuze die ik maak als mens of ondernemer, is eigenlijk het antwoord op een vraag die ik stel. Welke gasten wil ik graag bedienen? Hoe raak ik ze? Wat wordt er nog niet aangeboden door de gevestigde orde? Zo dus.’ Aan het woord is Jelle Bos, ondernemer in het Lauwersmeergebied.

Beleef Lauwersoog heeft:

  • Een restaurant pál aan de Waddenzee
  • Vele overnachtingsmogelijkheden
  • Wandelingen, zeehondenexpedities, rescueboat expedities, landrover safari’s en meer belevenistochten!
  • Keuze uit arrangementen op het water, op het land en speciaal voor kids


Hij heeft gevoel voor marketing. Zo heet de horecagelegenheid bij zijn camping ‘Het Booze Wijf’. Het is vernoemd naar een oude, vervaarlijke diepte in de Lauwerszee. Zijn laatste aanwinst – een restaurant in de haven van Lauwersoog – doopte hij om tot ‘De Voormalige Noorman’: een oude vaargeul. ‘Dat soort namen hebben iets authentieks, ze blijven hangen en maken mensen nieuwsgierig.’

"Onder begeleiding van de boswachter hobbel je over paden waar je normaal niet mag komen"

Zijn avontuur begon in 2007 met de aankoop van de camping aan het water van het Lauwersmeer. Tenten, huisjes, horeca; hij maakte er een uniek en goedlopend geheel van.

Hij kocht een rondvaartboot om mensen rond te leiden over het wad. Dat was er nog niet. Hij breidde zijn vloot uit, onder andere met snelle rescueboten, die garant staan voor spectaculaire vaartochten over de Wadden- en Noordzee. Ook nieuw.

Toen de Lauwersmeer het predicaat Dark Sky Park kreeg, sprong hij daarop in. Je kunt nu met een boot de intense duisternis ervaren, met al z’n stilte, plotselinge dierengeluiden en indrukwekkende sterrenhemel. En hij bleef zich afvragen wat er nog meer niet was. Dit leidde onder andere tot een paar landrovers, waarmee je een safari door de Lauwersmeer kunt maken. Onder begeleiding van de boswachter, die je allerlei bijzondere flora en fauna laat zien, hobbel je over paden waar je normaal niet mag komen.

Tijdens het gesprek moet Jelle even een telefoontje aannemen. ‘Ik moet elk onbekend nummer dat belt opnemen, want ik heb ook nog een bergingsbedrijf. Er kan zomaar een bootje in nood zijn.’ Jelle Bos is een kleurrijk ondernemer met bedrijven die datzelfde predicaat verdienen.