Het grote niets
Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Het grote niets

Overal in de westerse wereld maken idealen plaats voor een zakelijk, redelijk, evidencebased bestaan. Wetenschap en big data worden steeds vaker als ultieme autoriteit aangeroepen. In haar Nieuw Licht-essay ‘Het grote niets’ laat Rosanne Hertzberger zien hoe de wetenschap onze idealen om zeep hielp. Wetenschap is volgens haar meer dan lege cijfers en de wereld meer dan een nihilistische dystopie. Filosofe Trudy Dehue dient haar van repliek.

Locatie

Adres:
Broerstraat 5
9712 CP Groningen
Plan je route
Jack Dosey, CEO van Twitter, staat iedere ochtend om vijf uur op om een halfuur te mediteren. Hij is niet de enige. In navolging van Steve job…
Lees verder
Jack Dosey, CEO van Twitter, staat iedere ochtend om vijf uur op om een halfuur te mediteren. Hij is niet de enige. In navolging van Steve jobs zit in de hele westerse wereld een nieuwe hyperactieve elite in kleermakerszit op de grond ademhalingen te tellen. Ieder voor zich, emoties negerend, starend in het grote niets. Maar de nieuwe mediterende klasse maakt fouten. Ze vergeet de mens zelf: dat smerige, snuivende, agressieve, geile verwarde, irrationele kuddedier dat tot God bidt en gelijk wil krijgen. In haar essay analyseert en fileert Rosanne Herztberger de dwalingen van de moderne mens op een manier die doet denken aan de beroemde theorie van Francis Bacon in zijn zeventiende-eeuwse Novum Organum Scientiarum. Hoe kunnen we de wetenschap redden van lege cijfers te redden en de wereld van een nihilistische dystopie? Rosanne Hertzberger  is schrijver en microbioloog. Ze is sinds 2009 columniste van NRC Handelsblad. In 2017 verscheen haar eerste boek:  Ode aan de E-nummers . Trudy Dehue  is socioloog en wetenschapsfilosoof. Ze schreef onder andere de boeken De depressie-epidemie en Betere mensen. Ze werkt momenteel aan een boek met als (voorlopige) titel Van voor de geboorte tot na de dood. Over de zachte kant van harde feiten. De bedenkers van Nieuw Licht Coen Simon is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer de boeken  Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden  en  Filosoferen is makkelijker als je denkt . In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met  En toen wisten we alles .  Frank Meester is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer  Zie mij. Filosofie van de ijdelheid  en  Islam . Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller  Meesters in de filosofie  en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij  Goudmijn van het denken.
Lees minder