Leonore Lub
Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Dubbelconcert Leonore Lub en Peter Westerbrink in Noordbroek

Orgelconcert van het orgelechtpaar Leonore Lub en Peter Westerbrink op hun ‘eigen’ orgel in de Hervormde kerk van Noordbroek.

In de dertiende eeuw was het veengebied van de Oldambt zo welvarend dat de dorpen aldaar zich konden veroorloven om reusachtige bakstenen kerk…

Lees verder

In de dertiende eeuw was het veengebied van de Oldambt zo welvarend dat de dorpen aldaar zich konden veroorloven om reusachtige bakstenen kerken te bouwen. Zo ook in Noordbroek, waar men naast de losstaande toren – ‘Ol’ Dodde’ (oude dikke) genoemd – in het begin van de 14e eeuw een prachtige kruiskerk bouwde. Het orgel dat Arp Schnitger er in 1696 neerzette is minstens zo indrukwekkend en staat er sinds de laatste restauratie in 2015 weer prachtig bij. De klank is volgens kenners onveranderd mooi: een unieke symbiose van Schnitgers vakmanschap en dat van zijn opvolgers Hinsz en Freytag die in resp. 1768 en 1809 de nodige aanpassingen deden. Leonore Lub is de vaste organist van deze kerk en zowel zij als echtgenoot Peter Westerbrink kennen dit orgel als geen ander: aan hen de dankbare taak om het orgel in al zijn pracht aan het publiek te laten horen.

Leonore Lub
Leonore Lub is organist van de Kerk Noordbroek. Zij studeerde orgel en piano aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen. Voor orgel studeerde ze af in 1988 voor het diploma Docerend Musicus bij Wim van Beek. Zij vervolgde haar orgelstudie aan het Conservatorium te Arnhem bij Theo Jellema, en behaalde in 1991 het diploma Uitvoerend Musicus. Piano studeerde Leonore bij Gerben Makkes van der Deijl in Groningen en Nelleke Geesink in Zwolle. Als docente piano en orgel is ze verbonden aan de muziekscholen te Hoogezand-Sappemeer en te Groningen. In 1999 verscheen er van haar een cd van een live-concert op het orgel van de Der Aa-kerk te Groningen met werken van Jehan Alain en Jan Welmers. Op de in 2003 verschenen dubbel-cd ‘Arp Schnitger in Nederland’ bespeelt zij de orgels in Noordbroek, Nieuw-Scheemda en de Der Aa-kerk. In hetzelfde jaar kwam ook haar solo-CD van het orgel in Noordbroek uit. In 2005 verscheen een dubbel-cd met het complete orgelwerk van Jehan Alain, opgenomen met haar collega Erwin Wiersinga.
https://www.leonorelub.com

Peter Westerbrink
Peter Westerbrink is sinds 1992 organist van de Der Aa-kerk in Groningen. Tevens is hij organist van het Arp Schnitger-orgel in Noordbroek (1696) en van het in 2008 gereconstrueerde Hinsz-orgel (1731) in Zandeweer (Gr.) Hij studeerde orgel bij Margreet Prinsen en Wim van Beek aan het Conservatorium in Groningen, verder schoolmuziek en kerkmuziek. Peter Westerbrink specialiseerde zich in de oude Noord-Europese orgelmuziek en heeft daarmee internationaal een naam weten op te bouwen als concertgever, docent en jurylid.
http://www.peterwesterbrink.nl

Het orgel van Noordbroek
http://www.arpschnitger.nl/nl/snoordb.html

Lees minder

Prijzen

  • € 10,00