Alessandro Mendini
Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Mondo Mendini - De wereld van Alessandro Mendini

De grote tentoonstelling die Mendini vlak voor zijn overlijden samenstelde. Hij was 25 jaar geleden hoofdarchitect van het nog steeds spraakmakende Groninger Museumgebouw,

Locatie

Adres:
Groninger Museum
Museumeiland 1
9711 ME Groningen
Plan je route

Met zijn verwerping van de hiërarchie tussen architectuur, autonome kunst en design – tussen ‘hoge’ en ‘lage’ kunst – werd Alessa…

Lees verder

Met zijn verwerping van de hiërarchie tussen architectuur, autonome kunst en design – tussen ‘hoge’ en ‘lage’ kunst – werd Alessandro Mendini (1931-2019) een van de meest uitgesproken ontwerpers van het postmodernisme. Zijn objecten zijn veelal kleurrijk, decoratief en verrassend van vorm: fantasie is belangrijker dan functionaliteit. Het museum benaderde Mendini ruim twee jaar geleden met het verzoek om een tentoonstelling van zijn werk naar eigen inzicht in te richten. Hij verheugde zich zeer om nog een keer een grote tentoonstelling in ‘zijn’ museum te kunnen maken. In Mondo Mendini toont Mendini een aantal van zijn beroemdste werken. Zo is van zijn Poltrona di Proust, de met kleurrijke stippeltjes bedekte kitscherige fauteuil, een reuzenversie van drie meter hoog te zien. Een ander hoogtepunt is de imposante Petite cathédrale: een miniatuurkathedraal die van buiten en van binnen volledig bekleed is met mozaïek (beide uit de collectie Fondation Cartier). Het interieur is zelfs bedekt met goudmozaïek en huist het Visage archaïque: een sculptuur die voor hem een universeel symbool is voor harmonie.

Ook Anna G. ontbreekt niet, de kurkentrekker in de vorm van een danseres die een bestseller uit het assortiment van Alessi werd. Bovendien is een speciale postume editie van Mendini’s zelfportret-kurkentrekker Alessandro M. – Groningen, gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling, te koop in de museumwinkel.

Feestweekend
Tijdens het weekend van 26 en 27 oktober is het museum gratis toegankelijk!  Er treden allerlei artiesten op, het atelier is open en de tentoonstelling Mondo Mendini is te zien. Op zaterdagavond is het museum zelfs tot 22 uur open.

Lees minder