Uitagenda

Bekijk de leukste concerten, voorstellingen, evenementen en tentoonstellingen.

Wat zoek je

Sorteer op:

1171 resultaten

donderdag 27 juni

Cirrus Minor
Donderende diesels, op volle kracht vooruit, dwars door een hevige storm op open zee. Vernoemd naar een gezonken zeilboot is de naam van de band Cirrus Minor (letterlijk vertaald kleine wolk) vrijwel het tegenovergestelde van de muziek die de drie uit Groningen en Arnhem afkomstige mannen maken. Verwacht stevige riffs, stomende ritmes en een stevige dosis fuzz! Sinds de release van hun eerste EP won het trio de POPgroningen Talent Award, stonden zij in het voorprogramma van Karma to Burn en speelden zij op verschillende festivals waaronder Bevrijdingsfestival Groningen, Kadepop en Eurosonic.

The Ballet Bombs
Deze psychedelische stooges duwen hun geluid naar het uiterste randje van de sonische gezondheid met gekke interstellaire oscillaties, verdrinkende galm en speakerkrakende fuzztonen! Maar ze noemen zichzelf liever de Blink 182 van garage fuzz.

Pop en Rock

t/m 21 juli

 Toneelgroep ECHO en het Noord Nederlands Toneel presenteren in de zomer van 2019 de voorstelling De Poolse Bruid In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid, die film is inmiddels Cultureel Erfgoed. De film won onder andere drie Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival 1998 en kreeg een Golden Globe-nominatie. De in vijftig landen vertoonde film is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit.

De tekst voor deze toneelbewerking is van Jibbe Willems. Hij weet op indrukwekkende wijze woorden te geven aan het landschap, de stilte en dat wat niet gezegd wordt in de oorspronkelijke film.

Locatie
De voorstelling speelt in de schuur van boerderij de Haver in Onderdendam, een rijksmonument dat onlangs is opgekocht door stichting het Groninger Landschap. Zij restaureren en geven een nieuwe bestemming aan de bijzondere boerderij, die nu nog in de stutten staat vanwege aardbevingsschade. 

Over de voorstelling
Een Poolse vrouw ontkomt op het Groningse platteland aan haar Nederlandse pooiers. Gewond vlucht ze naar de boerderij van een stugge boer. Hij draagt haar naar binnen, geeft haar schone kleren en te eten. Tussen deze twee mensen, eilanden op zichzelf die elkaars taal niet spreken, ontstaat in gebaar en gebroken Nederlands toch een voorzichtig gesprek. Terwijl hij zich zorgen maakt over de toekomst van zijn boerenbedrijf, probeert zij zich een plek in zijn huishouden te veroveren. Ze maakt schoon, kookt en houdt hem gezelschap. Ze leren elkaar steeds beter kennen, er ontstaat een band die langzaam intiemer wordt.

Maar de buitenwereld valt niet eeuwig op afstand te houden en het gevaar kruipt langzaam dichterbij.

Theater en Toneel

donderdag 27 juni

Xavier Rudd staat bekend als een van de meest gedreven songwriters van Australië. Met zijn feelgood muziek weet de multi-instrumentalist de harten van mensen over de hele wereld te veroveren. Xavier leeft voor muziek en zingt over waar hij voor leeft. In zijn nummers snijdt hij onderwerpen aan als activisme, veganisme, spiritualiteit, surfen, kamperen tussen de bomen en zijn hond uitlaten op het strand. Dit maakt dat Xavier een zeer persoonlijk geluid neerzet.

Kickstart

Voor Xavier Rudd begon het allemaal vanuit de Australische surfplek Torquay waar zijn carriëre een kickstart kreeg door zijn album To Let. In de dertien jaren daarna bracht hij zeven studio LP’s uit. “I’ve had a great career of mucking around with different sounds… so every record you learn a little bit here and there”, aldus Xavier. Zo hoor je op zijn nieuwste album veelal reggae en blues klanken voorbij komen.

Australia’s Sexiest Vegetarian

Verhalen die Xavier Rudd in zijn muziek verwerkt gaan over maatschappelijke thema’s waar hij zich naast muziek volop mee bezig houdt. Als activist probeert hij de Aboriginal cultuur onder de aandacht te brengen en doet hij mee aan milieudemonstraties. Als veganist werd hij verkozen tot Australia’s Sexiest Vegetarian.

Positieve vibes

Uiteindelijk geniet Xavier nog het meest van de connectie die hij maakt met fans. Dat mensen uit andere landen zijn liedjes meezingen is voor hem een groot compliment. Met onder andere een gitaar, didgeridoo, slide gitaren, djembes en een harmonica zal Xavier Rudd met zijn fijne sound je voorzien van positieve vibes.

Support: Tay Oskee

Tay Oskee is een multi-instrumentalist met een gevarieerd geluid van laid-back strandgeluiden tot riff-gebaseerde roots muziek. Net als Xavier heeft hij een sterke connectie met de Aboriginal. Tijdens zijn shows kan hij het publiek muisstil maken met zijn intieme ballades, of juist één dansfestijn creëren met zijn aanstekelijke opbouw en ritmes.

Muziek overig

donderdag 27 juni

De Amerikaanse groep vindt zijn oorsprong in 2003 in Story City, Iowa. Maar pas in 2007 kwam het titelloze debuutalbum met daarop die heerlijke psychedelische bluesrock songs die we van ze kennen. Uiteraard puilde de plaat uit van Parker’s jankende gitaarsolo's met vintage klanken van bands als Led Zeppelin, the Jimi Hendrix Experience en the Allman Brothers Band. Met de release van ‘Brain Cycles’ in 2009 werd hier een vleug stonerrock aan toegevoegd, maar de kern van bluesy gitaarsolo's à la Hendrix en psychedelische, onstuimige riffs bleef. Inmiddels heeft de band al vijf studio albums op naam, waarvan 'New Beginnings' de laatste is en die is meer gefocust, gewaagder en feller dan tevoren!
Pop en Rock

t/m 29 juni

Herman Heyermans is bekend van zijn sociale drama’s zoals ‘Op Hoop van Zegen’. Met de Wijze Kater schreef hij een maatschappijkritisch sprookje voor volwassenen en laat ons het kleinzielige en kinderachtige gedrag van mensen zien door de ogen van een kat. “Ik geloof mijn oren altijd, omdat ik goed luister naar mijn omgeving. Jullie babbelen en kakelen over de wonderen der natuur of de hele wereld om jullie draait. Als ik in de zon mijn ogen dichtknijp is dat omdat ik me schaam voor al jullie heisa!” Speelgroep Leek maakt er een hilarische, komische voorstelling van voor de hele familie en dat in een prachtig bos.

Bewerking en regie: Hiepie Hoogeveen

Theater en Toneel

t/m 30 juni

Er hebben zich 23 locaties aangemeld, waaronder 17 tuinen uit de gemeentes Westerwolde en Stadskanaal én een aantal locaties die we de highlights van de regio mogen noemen, zoals Museum de Oude Wolden, Museum Klooster Ter Apel, de Burcht van Wedde en Kamp de Beetse.

Allemaal hebben ze kunstenaars uitgenodigd om te komen exposeren. De tentoongestelde kunst is heel divers; schilderkunst, keramiek, glaskunst, beeldhouwwerk in steen en hout, metaalkunst, smeedwerk en naaldkunst. Daarnaast wordt er nog een muziekprogramma samengesteld, met optredens op verrassende plekken.

Naast elke hoofdexpositie zijn er in een aantal tuinen extra activiteiten in de vorm van demonstraties, workshops en kunstnijverheid.

In iedere tuin ligt traditioneel een klein cadeautje klaar, een kraal. Om te rijgen tot een mooi souvenir aan WWR 2019. Tijdens het evenement liggen in alle tuinen programmaboekjes klaar.

Tentoonstelling

donderdag 27 juni

Ze staan voor je klaar hoor! Ervaren lokale ondernemers komen speciaal voor jou naar Ondernemersdag Groningen, op donderdag 27 juni. Tijdens de Ondernemersmarkt kun je ze al je vragen stellen, waar jij nog antwoorden op zoekt. Met hun kennis en ervaring van ondernemerschap in jouw regio, helpen ze je graag verder. Bezoek ook de seminars en neem deel aan de workshops. Leuk én leerzaam. Oh ja, hadden we al gezegd dat het gratis is? Geef ons maar eens een reden om je níet aan te melden… Voorprogramma 17.30 – 18.30 Inloop met optioneel broodjesbuffet 18.00 – 18.30 Toets je haalbaarheid sessies* Programma 18.30 – 19.00 Opening 19.00 – 20.15 Startersmarkt afgewisseld met ronde 1 seminars & workshops. Ronde 1a om 19.00 en ronde 1b om 19.45 uur. 20.15 – 21.00 Startersmarkt 21.00 – 21.30 Ronde 2 seminars & workshops 21.30 – 21.45 Sluiting Locatie Stadion van FC Groningen, Boumaboulevard 41, 9723 ZS Groningen
Beurs

27 juni, 29 juni

Geir Jenssen werd geboren in 1962 in Tromso, een stad gelegen boven de noordpoolcirkel in het noordelijkepunt van Noorwegen. Jaren later zou hij doorbreken met zijn "arctic sound"onder de naam Biosphere.

Een compilatie van zijn legendarischealbums Patashnik, Cirque en Substrata is nu aangevuld met fulldome beelden gemaakt door de in Praag woonachtige beeldende kunstenaars Dan Gregor en Dalibor Cée van Initi Studio.

De 4K gemaakte beelden zorgen in combinatie met de muziek van Biosphere voor de meest spectaculaire auditieve en visuele trip van DOT Dome Cinema!

---------------------------------------------------------------

The performance combining a concert by Biosphere, a Norwegian musician, and projection by Initi in the premises of the Prague planetarium provides a unique opportunity to experience a journey across the atmosphere and to immerse oneself in the infinity. Musician Geir Jenssen-Biosphere has been living beyond the Arctic Circle for a long time and the experience of the free space of the northern night and day landscape is reflected in his work with electronic ambient sound surfaces.

The composition of his performance gradually breaks away from earthly sounds, absorbs the sounds and commotion of space explorers to open up into cosmic imagination, incorporated abstract echoes and sound flows. The visual projection traces this journey, combining original digital animations and space images used by the planetarium for its programmes.

The symbiosis of the meditative music ambience, the image on the edge of VJing and video-mapping and the spherical, concaved projection give viewers a strong physical experience, more impressive and freer than what virtual realities and 3D cinema permit, simulating the state of lightness, zero gravity, vertigo, or even a hallucinatory perception from the movement through the abstract cosmic space-time.

Film

donderdag 27 juni

De kinderdichter is een jonge dichter tussen de tien en twaalf jaar die in zijn/haar gemeente de poëzie representeert die voor en door kinderen wordt gemaakt. De kinderdichter wordt voor een jaar benoemd en wordt gedurende die tijd begeleid door het Poëziepaleis. Tijdens de aanstelling als kinderdichter schrijft hij/zij iedere drie maanden minimaal één gedicht en doet diverse optredens.
Cultureel festival

wekelijks

Het Kollumer Museum “Mr. Andreae” besteedt in het expositieseizoen 2019 aandacht aan het feit, dat 50 jaar geleden de Lauwerszee werd afgesloten en het Lauwersmeer ontstond. Daarnaast zijn de permanente onderdelen in de expositieruimte te bezichtigen, zoals over het Kollumer Oproer van 1797, waarover in de maand juli in Kollum een groots opgezette openluchttheater wordt opgevoerd onder de titel Salomon, het Kollumer Oproer.

Verder is er een afdeling waar van een aantal bekende Kollumer families (Andreae, Eskes, Witteveen) de familierelaties worden verduidelijkt. In de afdeling van de Kollumer zilversmeden zijn fraaie werkstukken te bewonderen, waaronder kerkzilver van Burum en Kollum. En uit de burgemeesterskamer van het voormalige gemeentehuis van Kollumerland c.a. zijn diverse museale stukken overgeplaatst naar het Museum en te bezichtigen: een bureau en de burgemeestersstoel van burgemeester Witteveen en een portrettengalerij van burgemeesters.

In het Archeologisch Steunpunt zijn de verhalen over Pingo-ruïnes te volgen. Kortom: een bezoek aan het Museum is sterk aan te raden. Het museum is geopend van woensdag- tot zaterdagmiddag van 2 tot 5 uur. En het seizoen eindigt eind oktober.

Tentoonstellingen

t/m 29 september

In de nieuwe tentoonstelling ‘Waar kom je weg – Zes eeuwen migratie naar Groningen’ neemt het Noordelijk Scheepvaartmuseum de bezoeker mee op reis door het migratieverleden van Groningen. Word verrast en laat je ontroeren door verhalen van nieuwe Groningers en ontdek sporen van andere culturen in het straatbeeld van de stad. 

Bij de tentoonstelling wordt een interessant cultureel randprogramma georganiseerd dat op zoek gaat naar het antwoord op de vraag Waar kom je weg?

Verschillende tijden, verschillende culturen
De tentoonstelling neemt bezoekers mee door de proeverij van historische en persoonlijke verhalen van de verschillende culturen die in Groningen te vinden zijn. De reis begint bij historische groeperingen, zoals Saksen en Hugenoten, en de sporen die hiervan nu nog te zien zijn in de stad. In de volgende haltes vertellen de migranten uit de laatste vijftig jaar zelf hun aangrijpende verhalen. Welke spullen neem je mee als je plotseling moet vluchten? Zou je alle schepen achter je verbranden om je liefde achterna te reizen? En in de hoop voor een betere toekomst; neem je je culturele normen en waarden mee naar je nieuwe thuisland?

Een migrante uit Baskenland toont houten castagnetten, een cadeau van vriendinnen opdat ze altijd in haar herinnering zouden blijven. Bij de koperen koebel hoor je het geklingel van de grazende koeien van vader in de bergen; de klanken uit haar jeugd. Voor de migrant uit Hongkong zijn twee culturen verbeeld door haar bestekset met chopsticks en mes en vork. Dit laatste voor wanneer er, naast de traditionele Chinese kost, stamppot andijvie wordt geserveerd. Er is een verweerde zakmeter, een ceremoniële shawl en een stukje Colosseum… De meeste indruk maakt misschien wel de compleet lege vitrine die bij een Kosovaarse vrouw hoort. Haar verhaal laat de rillingen over je rug lopen.

Migratie in het straatbeeld van nu
We staan er niet zo vaak bij stil, maar de stad zit vol migrantensporen zonder dat deze nog opvallen of worden geassocieerd met een andere achtergrond. Was een pizzeria in de jaren ‘50 nog een bezienswaardigheid en een shoarmatent in de 70’s nog heel bijzonder, tegenwoordig kijkt niemand er meer van op.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Groninger Archieven en Dat is Groningen.

Tentoonstelling

t/m 29 november

In een sfeervol ingerichte kamer vind u veel omtrent geboorte en bevallen uit vroegere tijden, zoals antiek babygoed, antiek textiel, doopgoed en bijzondere gebruiksvoorwerpen zoals een vroeg 19e eeuwse baarkruk, een oeroude methode om in zithouding op de grond te baren. Ook is er een vooroorlogs Lachgas Analgesie apparaat te bezichtigen, welke door de huisarts werd gebruikt bij bevallingen in afgelegen gebieden.

Uiteraard ontbreken de beschuit met muisjes niet.

De opbrengst komt in het geheel ten goede aan Zeehondencentrum Pieterburen.

Tentoonstellingen

27 juni, 28 juni en nog 5 dagen

Vanaf 25 mei t/m 6 juli 2019 zie je in het CBK Groningen The Female Presence. Een unieke verzameling autonome sculpturen van Elisabet Stienstra die nog nooit in deze samenstelling is getoond én de primeur van een volledig nieuw kunstwerk omvat. Onderdeel van deze tentoonstelling is het maakproces van De Figuurtoren. Stienstra realiseerde deze acht meter hoge sculptuur in opdracht van het CBK Groningen, voor de Oosterparkwijk in Groningen.

The Female Presence is de eerste solotentoonstelling van Elisabet Stienstra in haar geboorteregio en komt tot stand met bruiklenen uit museale en private collecties.

Tentoonstellingen

t/m 27 oktober

Het invaren en afzinken van het laatste caisson markeerde de definitieve afsluiting van de Lauwerszee op 23 mei 1969. De kunstacademie te Leeuwarden (destijds Vredeman de Vries), greep deze unieke gebeurtenis aan en gaf de afstuderende studenten de opdracht deze bijzondere afsluiting ter plekke vast te leggen in tekeningen en schilderijen.

De twee studenten Durk Breuker en Johan de Vries werden vijf dagen gehuisvest in een pension in Zoutkamp. Dagelijks togen zij, onder begeleiding van schilderleraar Henk Mual, naar de Lauwerszeewerken om de activiteiten vast te leggen. Impressies werden verder uitgewerkt op de binnenplaats van het pension. Het resultaat, vastgelegd in schilderijen, houtskooltekeningen en een object, is te zien tijdens de expositie.

Na zijn opleiding aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht maakte Durk Breuker een voettocht door het gebied en legde dit vast in een unieke diaserie. De foto's daarvan zijn ook opgenomen in de expositie.

Tentoonstelling

t/m 6 oktober

Te zien zijn in veiligheid gebrachte en niet eerder getoonde Syrische stukken uit het deels verwoeste museum in Raqqa.

Rondom de tentoonstelling worden verschillende activiteiten en lezingen georganiseerd, zoals: Een archeologische lezing over de verschillen en overeenkomsten tussen wierden en tells. Een lezing door kunstenaar-archeoloog Theo de Feyter over zijn werk in Syrië. Een Syrische maaltijd met rondleiding en verhalen van vluchtelingen. Bier in Syrië en op de wierden lezing en proeverij. 3D printen ten behoeve van de archeologie. Demonstratie en lezing. Kinderworkshop maak je eigen kleitablet. Voor meer informatie ga naar de website: www.wierdenland.nl

Tentoonstelling

t/m 12 juli

Wat is er te doen De tentoonstelling Met open armen laat zien hoe het dagelijks leven van de inwoners van Stadskanaal en omliggende dorpen veranderde na de inval van de Duitse bezetter. Naast zorgen voor hun eigen gezin werd aan hen gevraagd om onbekenden in huis op te nemen. Evacués uit andere delen van het land kwamen naar het noorden, op de vlucht voor verwoesting en honger. Met enige regelmaat verschenen in Stadskanaal en omgeving nieuwe gezichten in de buurt, in de kerk en op school. Naast objecten, foto's, documenten en persoonlijke verhalen zijn in de tentoonstelling twee documentaires te bekijken. Deze besteden aandacht aan de gevolgen van de keuzes die ouders maakten in de oorlog. Kinderen van zowel NSB'ers als verzetsmensen werden levenslang geconfronteerd met deze erfenis. De tentoonstelling is samengesteld en gerealiseerd door Willy van der Schuit en Helga de Graaf voor de Stichting OVCG. De documentaires zijn geproduceerd door Liefke Knol AV Producties. Meer info De tentoonstelling in het Streekhistorisch Centrum is te zien tot en met vrijdag 12 juli 2019, van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur en de zondagen 14 april, 28 april, 5 mei, 2 juni en 7 juli van 14.00-17.00 uur. Buiten deze tijden op afspraak. Gesloten tijdens Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Meer informatie en reserveren voor groepsbezoek: 0599-612649 / info@streekhistorischcentrum.nl

Tentoonstelling

t/m 27 juli

Kolhorn (autodidact) is sinds 2002 lid van het amateurkunstschildersgilde Pictura uit Delfzijl. De 26 tentoongestelde schilderijen in de bibliotheek zijn op MDF in olieverf opgezet en in zelfgemaakte lijsten gevat. Hij gebruikt olieverf vanwege de souplesse en het schitterende kleurmengsel. Zoals Tom zelf zegt: Het is voor mij een zoektocht naar spanning en kleur. Thema die terugkomen zijn Griekenland, maritieme onderwerpen en kerken. De schilderijen zijn te koop. In de bibliotheek is een prijslijst bij de balie op te vragen.

Openingstijden maandag t/m donderdag: 10:00-17:30 vrijdag: 10:00-20:00 zaterdag: 10:00-13:00

Tentoonstelling

t/m 29 december

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen kiesrecht kregen. Wie waren deze vrouwen op de Menkemaborg, kregen ze een opleiding en waar hielden ze zich mee bezig? Wie zorgde voor de opvoeding en wie regelde de huishoudelijke taken in de borg? De meiden worden zeker niet vergeten. Aan de hand van archiefstukken, brieven, kasboeken, portretten en een grote variëteit aan voorwerpen wordt een beeld gegeven van het leven op de Menkemaborg.

De verhalen, de leuke en ook de minder leuke, gaan over de freules, jonkvrouwen en meiden.

Tentoonstelling

t/m 31 oktober

In het Visserijmuseum aan de Reitdiepskade in Zoutkamp is van 6 april tot en met 31 oktober de expositie '50 jaar afsluiting Lauwerszee - Het verdriet van Zoutkamp' te bezichtigen.

Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten onder het toeziend oog van koningin Juliana. Feestelijk wapperden de vlaggen op de nieuwe dijk. Er was weer een stap gezet in de realisatie van de Deltawet. De blijdschap werd echter niet gedeeld door de Zoutkamper vissers; de vlaggen hingen halfstok. De Lauwerszee was eeuwenlang hun visgebied. Vooral de laatste decennia was de garnalenvisserij, naast de zeevisserij, het hoofdmiddel van bestaan. Het dorp telde ongeveer 30 garnalenvissers. Zij raakten hun visgebied kwijt en dit zorgde voor veel verdriet.

In 2019 is het 50 jaar geleden dat Zoutkamp van de zee werd afgesloten. Met een speciale expositie staat het Visserijmuseum stil bij deze ingrijpende gebeurtenis en de invloed hiervan op het leven in het Groningse vissersdorp. De vissers vonden de afsluiting indertijd dramatisch, zegt directeur Berend Zwart van het Visserijmuseum. Ze vreesden dat hen hetzelfde zou overkomen als de vissers van Urk en de andere vissersdorpen rond het IJsselmeer toen de komst van de Afsluitdijk het einde betekende van de Zuiderzeevisserij.

Met foto- en filmmateriaal vertelt de tentoonstelling, die tot eind oktober is te bezichtigen, hoe het leven voor 1969 in Zoutkamp eruit zag en hoe het met het dorp verder ging. De aanloop naar de afsluiting van de binnenzee zette de verhoudingen tussen Friesland en Groningen op scherp. Zo veel bedenkingen als de Groningers hadden, zo blij waren de Friezen met de plannen. Vooral boeren zagen de positieve kanten van het verdwijnen van de Lauwerszee voor de waterhuishouding. Ze konden in het nieuwe meer uitstekend overtollig water kwijt.

Beschuitboycot
In Groningen liepen de gemoederen volgens Zwart zo hoog op dat de Zoutkampers Friese producten als Van der Meulen-beschuit boycotten. De ondergangsangst in Zoutkamp bleek achteraf ongegrond. Telde de vissersvloot van Zoutkamp voor 1969 ruim dertig schepen, nu zijn het er net zo veel. En de vissers wonen ook nog bijna allemaal in het dorp.

Maar de reuring die de visserij in het dorp gaf, was verdwenen. De schepen lossen en liggen nu niet meer in Zoutkamp maar in de haven van Lauwersoog. Ze zijn ook veel groter geworden. Als de Lauwerszee er nog was geweest, zouden ze met deze omvang niet eens meer kunnen lossen in de haven van Zoutkamp. Van de grootste schepen, die niet op garnalen vissen, wordt volgens Zwart de vangst veel in Denemarken en Noord-Duitsland gelost.

Lauwersmeer
Behalve dat de werkgelegenheid onder de vissers weinig te lijden had van de afsluiting profiteerde het dorp er economisch zelfs van. Dankzij de mooie historische kern en ligging bij het Nationaal Park Lauwersmeer is het dorp een toeristische trekpleister geworden. Dat de visserij niet ten onder ging, is volgens Zwart te danken aan de durf en het ondernemerschap van de vissers. Na de afsluiting was door de overheid aan vissers geld beloofd, maar heel veel geld kwam niet terecht bij hen. Veel schepen gingen rond 1969 in de sanering. Die waren te klein om verder de zee op te varen.

Garnalenindustrie
Er is ook gezocht naar nieuwe vervangende werkgelegenheid in Lauwersoog. Die kwam er ook dankzij een sterk groeiende garnalenindustrie. Maar het vissersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Vissers durfden de investering in grotere schepen aan. Nu gaan ook steeds meer jongeren naar de visserij- en scheepvaartschool. Zoutkamp heeft vijftig jaar na dato een jonge vloot met jonge schippers.

Tentoonstelling

t/m 4 augustus

De kunstenaars zijn: Tea Mikipaa, Carmela Bogman, Cathelijn van Goor, Danielle van Broekhoven, Esther Kokmeijer, Eylem Aladogan, Fabien Gruau, Giuseppe Licari, Jan Robert Leegte, Sander van der Bij, Trudy Oosterhuis en Observatorium.

In deze preview licht Artphy een tip van de sluier op van de grote kunstmanifestatie beek in beeld in 2020. Langs een route van Wedde tot Laude bij Sellingen. Binnen en buiten.

‘Veranderend landschap, natuur en landbouw in het licht van klimaatverandering en zeespiegelrijzing’

Tentoonstellingen

t/m 21 juli

Schoonheid is een ruim begrip. We kunnen het zien in de hoedanigheid van schoon te zijn of als de omstandigheid dat iets behaaglijk voor oor of oog is. Dat laatste slaat natuurlijk op de titel van deze expositie. Het gaat hier om de Schoonheid van Kunst. In dit licht is schoonheid een heel subjectief begrip. Wat de één prachtig vindt, is voor een ander foeilelijk. Voor de kunstenaars is deze diversiteit van de kijker niet relevant, want zij creëren een eigen wereld op het doek, geschilderd vanuit een gevoel. Voor hen zit schoonheid overal.

In deze tentoonstelling hangen 30 hedendaagse, veelal noordelijke kunstenaars in de galerie met hooguit 2 à 3 schilderijen. In stock daarentegen heeft Ruigewaert van iedere kunstenaar minimaal 6 tot 10 werken extra. Wordt u geraakt door een schilderij in de galerie en wilt u meer weten over deze kunstenaar of bent u op zoek naar werk van een bepaalde schilder dan kunt u altijd meer zien zodat u een beter overzicht krijgt van waar die kunstenaar voor staat.

Daarnaast treft u in deze expositie ook kunstwerken aan die komen uit de privé collectie van particulieren, verzamelaars en hedendaagse kunstenaars.
In deze tentoonstelling zijn dat schilderijen en grafiek van o.a. Herman van Hoogdalem, Marten Klompien, Gosse Koopmans, E.B. von Dulmen Krumpelmann, Jan Wiegers, Jan van der Zee & Arie Zuidersma. Door deze manier van exposeren krijgt u een groot aanbod van kunst die heel divers is.

De combinatie met kunstobjecten die het interieur aankleden, verrassende cadeau artikelen & bijzondere accessoires maken het plaatje compleet. Kwaliteit en originaliteit komen hier samen in de veelzijdige collectie. Bent u op zoek naar kunst die verwondering oproept? Naar werken die u meenemen naar een wereld om in weg te dromen? U vindt ze bij Galerie Ruigewaert waar u kunst wordt getoond in een andere entourage dan men wellicht gewend is.
De expositie start op 14 juni en duurt tot en met 21 juli 2019.
Met plezier nodigt de galeriehoudster u uit om deze expositie in haar galerie te komen bezoeken.

Openingstijden
vrijdag & zaterdag van 12.00 - 17.00 uur
zondag van 13.00 - 17.00 uur

Tentoonstelling

t/m 29 oktober

In de vroegere Lauwerszee is er sinds 1969 van alles gaan groeien en bloeien. Door de diverse ecologische ontwikkelingen zijn er ruim 40 jaar na de afsluiting van het gebied onder andere allerhande soorten watervogels te zien zoals lepelaars en diverse zwanen, roofvogels als kiekendieven en diverse arenden; maar ook konikpaarden en schotse hooglanders die hier als begrazers zijn ingezet. Beleef aan boord deze prachtige reis van verleden naar heden en ondervind hoe de natuur zich nog steeds ontwikkeld!

Vertrektijden:
Vanuit Oostmahorn (Esonstad)
Oostmahorn 29
13.30 uur tot 16.00 uur

Vanuit Suyderoogh
De Rug 5 te Lauwersoog
14.20 uur tot 16.45 uur

Wanneer?
Van april t/m oktober : elke dinsdag en zondag In juli, augustus, september en oktober ook op donderdag
In juli en augustus ook op zaterdag
Extra afvaart op donderdag 23 mei (lauwersmeer 50) en hemelvaartsdag 30 mei

Prijs:
Volwassenen €12,50 p.p
Kinderen t/m 11 jaar €6,00 , t/m 3 jaar gratis

Boeken? Graag vooraf reserveren via 06-212444126 of via vlinderbalg@lauwersmeer.nl

Excursie

t/m 30 juni

Kunstschilder Ben Steijn, geboren in de Zaanstreek en getogen in het Noordhollandse Alkmaar heeft in het Noordwest Groningse Zuurdijk zijn plek gevonden. Vanuit zijn atelier zwerft hij op het Hogeland, ‘t wad, de vissershaven en het Lauwersmeer. Hier vindt hij door de jaargetijden heen de inspiratiebron voor zijn schilderijen. Het licht, de ruimte met zijn wolkenluchten, de spiegelingen van het wad, het Lauwersmeer met zijn groeiend en bloeiend riet, de wisselende akkers op het Hogeland, visnetten en slepers als stillevens in de haven van Lauwersoog, het desolate beeld van een droogdok.

De expositie vormt een onderdeel van de kerkenfietstocht langs kerken in De Marne op 11 en 12 mei die allemaal open zijn vanwege het 50 jarig bestaan van de Stichting Oude Groninger Kerken. In alle kerken is wat te doen, ook in Zuurdijk.

Zaterdag is orgeldag. Peri Kim zal, als vaste begeleider van de Stiltemomenten, de aftrap verrichten. Tussen de ingeroosterde organisten door is er ook een mogelijkheid voor spontane bezoekers het orgel te bespelen, een ‘Speelkwartier’. Dat kan ook op zondag. Het is op zaterdag ook molendag/Zuurdieksterdag, met pannenkoeken en mosterdsoep van Dick Soek in molen de Zwaluw.

Op zondagmiddag 14.30 uur speelt Arthur Kruisinga een mimevoorstelling, Genesis en een klein vervolg. De voorstelling is gratis en geschikt voor alle kinderen vanaf 6 jaar en allen die zich nog kind voelen.

Tien jaar geleden won de kerk van Zuurdijk de steen voor de voai en de moui van Armhoes Joapke, een wedstrijd ter gelegenheid van het 40 jarig van de SOGK. Natuurlijk de moeite waard om de steen nu te gaan bewonderen. Hij veroudert heel mooi!

De expositie van Ben Steijn in de kerk is te bekijken van 11 mei t/m 30 juni. De kerk is altijd open.

Tentoonstellingen

t/m 3 november

Edzard Jacob was vanaf 1673 tot zijn overlijden in 1716 heer op Verhildersum. Ontdek het rijke verleden van Borg Verhildersum. Niet alleen Edzard Tjarda van Starkenborgh heeft een gouden lijst, maar ook de bezoekers. Tijdens de Nationale Museumweek was iedereen van harte welkom om samen met Edzard, of een ander museumpronkstuk op de foto te gaan. Twee ‘pronkstukken’ in een foto. Ontdek samen ons échte goud. Doe je mee? Was je niet in de mogelijkheid om tijdens het museumweekend langs te komen, dan ben je op een later moment natuurlijk ook van harte welkom!

Tentoonstelling