Uitagenda

Bekijk de leukste concerten, voorstellingen, evenementen en tentoonstellingen.

Wat zoek je

Sorteer op:

1173 resultaten

woensdag 26 juni

Onderdeel van het tiendaags evenement is de Westerwolde rijgt FAIR op woensdag 26 juni 2019. Zo'n 70 stands met waren die passen bij ons evenement: groen en kunstzinnig! De fair is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang €2,50 p.p. en parkeren gratis. Locatie: Gasterij Natuurlijk Smeerling, http://www.gasterij-natuurlijk-smeerling.nl/

Westerwolde rijgt
Tien dagen tuinen en kunst WELKOM BIJ WESTERWOLDE RIJGT! Westerwolde rijgt is een uniek tuin- en kunstevenement dat jaarlijks in de 2 e helft van juni wordt gehouden. Dit jaar van 21 t/m 30 juni, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.

Varia

woensdag 26 juni

Hoewel het theaterseizoen op zijn einde loopt, is het Grand Theatre er nog niet klaar mee. In juni wordt onder de noemer ‘Unfinished Business’ nieuw en onaf werk van jonge, noordelijke makers gepresenteerd. 

Voor de multimediale theatervoorstelling ‘What’s up with the Ranevskis?’ laat Minervastudent Alexandra Schewelew zich inspireren door ‘De Kersentuin’ van Tsjechov. De voorstelling volgt de Ranevski’s, een rijke familie die faam verwierf met hun eigen realityshow. Maar wat gebeurt er zodra de kijkcijfers tegenvallen en hun luxeleven opeens niet meer zo vanzelfsprekend is?

Pay what you want
Tijdens ‘Unfinished Business’ wordt een pay what you want beleid gehanteerd. Na afloop van een show kies je zelf wat je ervoor wil betalen. Jouw bijdrage gaat direct naar de maker als investering om zijn/haar werk af te maken.

Theater en Toneel

woensdag 26 juni

De sessie wordt elke week vanaf 22:30 geopend met een repertoire gekozen door de spelende muzikanten. Hierna is de sessie open en welkom voor allen! Omdat Lola niet alleen muzikanten maar ook andere creatievelingen de ruimte willen bieden zich te kunnen uiten, is er ook een kleine kunsthoek om te schilderen, tekenen, etc. Tot snel op woensdag!

Muziek overig

26 juni, 30 juni

Hoewel het theaterseizoen op zijn einde loopt, is het Grand Theatre er nog niet klaar mee. In juni wordt onder de noemer ‘Unfinished Business’ nieuw en onaf werk van jonge, noordelijke makers gepresenteerd. Joëlle de Ruiter (afgestudeerd aan Minerva in 2018) creëert een illustratieve installatie in de studio. Met verschuivende beelden, lichtanimaties en geluid daagt ze je uit om in de geschiedenis van Groningen en ommelanden te duiken en de eigen omgeving met andere ogen te bekijken.

Pay what you want
Tijdens ‘Unfinished Business’ wordt een pay what you want beleid gehanteerd. Na afloop van een show kies je zelf wat je ervoor wil betalen. Jouw bijdrage gaat direct naar de maker als investering om zijn/haar werk af te maken.

Tentoonstelling

woensdag 26 juni

 De gitaarleerlinegen van Digmon Roovers, Piet Roovers, Hendrik-Jan de Jong en Ruud Vleij laten deze avond horen wat ze de afgelopen periode hebben geleerd. 

Theater overig

t/m 21 juli

 Toneelgroep ECHO en het Noord Nederlands Toneel presenteren in de zomer van 2019 de voorstelling De Poolse Bruid In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid, die film is inmiddels Cultureel Erfgoed. De film won onder andere drie Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival 1998 en kreeg een Golden Globe-nominatie. De in vijftig landen vertoonde film is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit.

De tekst voor deze toneelbewerking is van Jibbe Willems. Hij weet op indrukwekkende wijze woorden te geven aan het landschap, de stilte en dat wat niet gezegd wordt in de oorspronkelijke film.

Locatie
De voorstelling speelt in de schuur van boerderij de Haver in Onderdendam, een rijksmonument dat onlangs is opgekocht door stichting het Groninger Landschap. Zij restaureren en geven een nieuwe bestemming aan de bijzondere boerderij, die nu nog in de stutten staat vanwege aardbevingsschade. 

Over de voorstelling
Een Poolse vrouw ontkomt op het Groningse platteland aan haar Nederlandse pooiers. Gewond vlucht ze naar de boerderij van een stugge boer. Hij draagt haar naar binnen, geeft haar schone kleren en te eten. Tussen deze twee mensen, eilanden op zichzelf die elkaars taal niet spreken, ontstaat in gebaar en gebroken Nederlands toch een voorzichtig gesprek. Terwijl hij zich zorgen maakt over de toekomst van zijn boerenbedrijf, probeert zij zich een plek in zijn huishouden te veroveren. Ze maakt schoon, kookt en houdt hem gezelschap. Ze leren elkaar steeds beter kennen, er ontstaat een band die langzaam intiemer wordt.

Maar de buitenwereld valt niet eeuwig op afstand te houden en het gevaar kruipt langzaam dichterbij.

Theater en Toneel

t/m 29 juni

Herman Heyermans is bekend van zijn sociale drama’s zoals ‘Op Hoop van Zegen’. Met de Wijze Kater schreef hij een maatschappijkritisch sprookje voor volwassenen en laat ons het kleinzielige en kinderachtige gedrag van mensen zien door de ogen van een kat. “Ik geloof mijn oren altijd, omdat ik goed luister naar mijn omgeving. Jullie babbelen en kakelen over de wonderen der natuur of de hele wereld om jullie draait. Als ik in de zon mijn ogen dichtknijp is dat omdat ik me schaam voor al jullie heisa!” Speelgroep Leek maakt er een hilarische, komische voorstelling van voor de hele familie en dat in een prachtig bos.

Bewerking en regie: Hiepie Hoogeveen

Theater en Toneel

t/m 30 juni

Er hebben zich 23 locaties aangemeld, waaronder 17 tuinen uit de gemeentes Westerwolde en Stadskanaal én een aantal locaties die we de highlights van de regio mogen noemen, zoals Museum de Oude Wolden, Museum Klooster Ter Apel, de Burcht van Wedde en Kamp de Beetse.

Allemaal hebben ze kunstenaars uitgenodigd om te komen exposeren. De tentoongestelde kunst is heel divers; schilderkunst, keramiek, glaskunst, beeldhouwwerk in steen en hout, metaalkunst, smeedwerk en naaldkunst. Daarnaast wordt er nog een muziekprogramma samengesteld, met optredens op verrassende plekken.

Naast elke hoofdexpositie zijn er in een aantal tuinen extra activiteiten in de vorm van demonstraties, workshops en kunstnijverheid.

In iedere tuin ligt traditioneel een klein cadeautje klaar, een kraal. Om te rijgen tot een mooi souvenir aan WWR 2019. Tijdens het evenement liggen in alle tuinen programmaboekjes klaar.

Tentoonstelling

t/m 27 oktober

Het invaren en afzinken van het laatste caisson markeerde de definitieve afsluiting van de Lauwerszee op 23 mei 1969. De kunstacademie te Leeuwarden (destijds Vredeman de Vries), greep deze unieke gebeurtenis aan en gaf de afstuderende studenten de opdracht deze bijzondere afsluiting ter plekke vast te leggen in tekeningen en schilderijen.

De twee studenten Durk Breuker en Johan de Vries werden vijf dagen gehuisvest in een pension in Zoutkamp. Dagelijks togen zij, onder begeleiding van schilderleraar Henk Mual, naar de Lauwerszeewerken om de activiteiten vast te leggen. Impressies werden verder uitgewerkt op de binnenplaats van het pension. Het resultaat, vastgelegd in schilderijen, houtskooltekeningen en een object, is te zien tijdens de expositie.

Na zijn opleiding aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht maakte Durk Breuker een voettocht door het gebied en legde dit vast in een unieke diaserie. De foto's daarvan zijn ook opgenomen in de expositie.

Tentoonstelling

wekelijks

Het Kollumer Museum “Mr. Andreae” besteedt in het expositieseizoen 2019 aandacht aan het feit, dat 50 jaar geleden de Lauwerszee werd afgesloten en het Lauwersmeer ontstond. Daarnaast zijn de permanente onderdelen in de expositieruimte te bezichtigen, zoals over het Kollumer Oproer van 1797, waarover in de maand juli in Kollum een groots opgezette openluchttheater wordt opgevoerd onder de titel Salomon, het Kollumer Oproer.

Verder is er een afdeling waar van een aantal bekende Kollumer families (Andreae, Eskes, Witteveen) de familierelaties worden verduidelijkt. In de afdeling van de Kollumer zilversmeden zijn fraaie werkstukken te bewonderen, waaronder kerkzilver van Burum en Kollum. En uit de burgemeesterskamer van het voormalige gemeentehuis van Kollumerland c.a. zijn diverse museale stukken overgeplaatst naar het Museum en te bezichtigen: een bureau en de burgemeestersstoel van burgemeester Witteveen en een portrettengalerij van burgemeesters.

In het Archeologisch Steunpunt zijn de verhalen over Pingo-ruïnes te volgen. Kortom: een bezoek aan het Museum is sterk aan te raden. Het museum is geopend van woensdag- tot zaterdagmiddag van 2 tot 5 uur. En het seizoen eindigt eind oktober.

Tentoonstellingen

26 juni, 27 juni en nog 6 dagen

Vanaf 25 mei t/m 6 juli 2019 zie je in het CBK Groningen The Female Presence. Een unieke verzameling autonome sculpturen van Elisabet Stienstra die nog nooit in deze samenstelling is getoond én de primeur van een volledig nieuw kunstwerk omvat. Onderdeel van deze tentoonstelling is het maakproces van De Figuurtoren. Stienstra realiseerde deze acht meter hoge sculptuur in opdracht van het CBK Groningen, voor de Oosterparkwijk in Groningen.

The Female Presence is de eerste solotentoonstelling van Elisabet Stienstra in haar geboorteregio en komt tot stand met bruiklenen uit museale en private collecties.

Tentoonstellingen

t/m 29 september

In de nieuwe tentoonstelling ‘Waar kom je weg – Zes eeuwen migratie naar Groningen’ neemt het Noordelijk Scheepvaartmuseum de bezoeker mee op reis door het migratieverleden van Groningen. Word verrast en laat je ontroeren door verhalen van nieuwe Groningers en ontdek sporen van andere culturen in het straatbeeld van de stad. 

Bij de tentoonstelling wordt een interessant cultureel randprogramma georganiseerd dat op zoek gaat naar het antwoord op de vraag Waar kom je weg?

Verschillende tijden, verschillende culturen
De tentoonstelling neemt bezoekers mee door de proeverij van historische en persoonlijke verhalen van de verschillende culturen die in Groningen te vinden zijn. De reis begint bij historische groeperingen, zoals Saksen en Hugenoten, en de sporen die hiervan nu nog te zien zijn in de stad. In de volgende haltes vertellen de migranten uit de laatste vijftig jaar zelf hun aangrijpende verhalen. Welke spullen neem je mee als je plotseling moet vluchten? Zou je alle schepen achter je verbranden om je liefde achterna te reizen? En in de hoop voor een betere toekomst; neem je je culturele normen en waarden mee naar je nieuwe thuisland?

Een migrante uit Baskenland toont houten castagnetten, een cadeau van vriendinnen opdat ze altijd in haar herinnering zouden blijven. Bij de koperen koebel hoor je het geklingel van de grazende koeien van vader in de bergen; de klanken uit haar jeugd. Voor de migrant uit Hongkong zijn twee culturen verbeeld door haar bestekset met chopsticks en mes en vork. Dit laatste voor wanneer er, naast de traditionele Chinese kost, stamppot andijvie wordt geserveerd. Er is een verweerde zakmeter, een ceremoniële shawl en een stukje Colosseum… De meeste indruk maakt misschien wel de compleet lege vitrine die bij een Kosovaarse vrouw hoort. Haar verhaal laat de rillingen over je rug lopen.

Migratie in het straatbeeld van nu
We staan er niet zo vaak bij stil, maar de stad zit vol migrantensporen zonder dat deze nog opvallen of worden geassocieerd met een andere achtergrond. Was een pizzeria in de jaren ‘50 nog een bezienswaardigheid en een shoarmatent in de 70’s nog heel bijzonder, tegenwoordig kijkt niemand er meer van op.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Groninger Archieven en Dat is Groningen.

Tentoonstelling

t/m 29 november

In een sfeervol ingerichte kamer vind u veel omtrent geboorte en bevallen uit vroegere tijden, zoals antiek babygoed, antiek textiel, doopgoed en bijzondere gebruiksvoorwerpen zoals een vroeg 19e eeuwse baarkruk, een oeroude methode om in zithouding op de grond te baren. Ook is er een vooroorlogs Lachgas Analgesie apparaat te bezichtigen, welke door de huisarts werd gebruikt bij bevallingen in afgelegen gebieden.

Uiteraard ontbreken de beschuit met muisjes niet.

De opbrengst komt in het geheel ten goede aan Zeehondencentrum Pieterburen.

Tentoonstellingen

t/m 12 juli

Wat is er te doen De tentoonstelling Met open armen laat zien hoe het dagelijks leven van de inwoners van Stadskanaal en omliggende dorpen veranderde na de inval van de Duitse bezetter. Naast zorgen voor hun eigen gezin werd aan hen gevraagd om onbekenden in huis op te nemen. Evacués uit andere delen van het land kwamen naar het noorden, op de vlucht voor verwoesting en honger. Met enige regelmaat verschenen in Stadskanaal en omgeving nieuwe gezichten in de buurt, in de kerk en op school. Naast objecten, foto's, documenten en persoonlijke verhalen zijn in de tentoonstelling twee documentaires te bekijken. Deze besteden aandacht aan de gevolgen van de keuzes die ouders maakten in de oorlog. Kinderen van zowel NSB'ers als verzetsmensen werden levenslang geconfronteerd met deze erfenis. De tentoonstelling is samengesteld en gerealiseerd door Willy van der Schuit en Helga de Graaf voor de Stichting OVCG. De documentaires zijn geproduceerd door Liefke Knol AV Producties. Meer info De tentoonstelling in het Streekhistorisch Centrum is te zien tot en met vrijdag 12 juli 2019, van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur en de zondagen 14 april, 28 april, 5 mei, 2 juni en 7 juli van 14.00-17.00 uur. Buiten deze tijden op afspraak. Gesloten tijdens Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Meer informatie en reserveren voor groepsbezoek: 0599-612649 / info@streekhistorischcentrum.nl

Tentoonstelling

t/m 29 december

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen kiesrecht kregen. Wie waren deze vrouwen op de Menkemaborg, kregen ze een opleiding en waar hielden ze zich mee bezig? Wie zorgde voor de opvoeding en wie regelde de huishoudelijke taken in de borg? De meiden worden zeker niet vergeten. Aan de hand van archiefstukken, brieven, kasboeken, portretten en een grote variëteit aan voorwerpen wordt een beeld gegeven van het leven op de Menkemaborg.

De verhalen, de leuke en ook de minder leuke, gaan over de freules, jonkvrouwen en meiden.

Tentoonstelling

t/m 21 september

Ewoud Broeksma fotografeerde bijna 30 jaar voornamelijk sporters, vaak naakt of, zoals hij het benoemde, “puur”. Regionaal werd hij met name bekend met diverse fotoseries waaronder ‘Hemd van het Lijf’ voor het Dagblad van het Noorden. Voor die fotorubrieken die 25 jaar standhielden, gaven veel bekende, vooral mannelijke topsporters zich voor hem bloot met het oog op de kunst of de pure esthetiek. Het leverde nationaal en internationaal veel waardering op voor zijn werk. Onder andere Judoka Mark Huizinga, de turners Epke Zonderland en Yuri van Gelder evenals kortebaanschaatser Sjinkie Knegt lieten zich fotograferen volgens Ewoud Broeksma in de “antieke dresscode”.

Diverse kalenders en boeken documenteren zijn werk, waaronder het in 2016 verschenen 2e deel in de serie ‘Dubbelaars/Doubles’ waarin 50 + 2 mannen zich gekleed en ongekleed laten zien in dezelfde houding. “Voor een eerlijke vergelijking”, was het advies van Ewoud.

Biografie 

Als een eerste overzichtstentoonstelling, waarin opgenomen werken uit het begin van zijn carrière, is de expositie waarschijnlijk nooit compleet. Het oeuvre van Ewoud Broeksma is enorm groot. Als eerbetoon toont galerie MooiMan male-art met ‘Ewoud Puur’ vooral zijn mooiste mannen. Bijzonder daarbij is dat uit de opbrengsten van de verkochte foto’s de biografie ‘Ewoud Puur’ zal gaan verschijnen.

Tentoonstelling

t/m 6 oktober

Te zien zijn in veiligheid gebrachte en niet eerder getoonde Syrische stukken uit het deels verwoeste museum in Raqqa.

Rondom de tentoonstelling worden verschillende activiteiten en lezingen georganiseerd, zoals: Een archeologische lezing over de verschillen en overeenkomsten tussen wierden en tells. Een lezing door kunstenaar-archeoloog Theo de Feyter over zijn werk in Syrië. Een Syrische maaltijd met rondleiding en verhalen van vluchtelingen. Bier in Syrië en op de wierden lezing en proeverij. 3D printen ten behoeve van de archeologie. Demonstratie en lezing. Kinderworkshop maak je eigen kleitablet. Voor meer informatie ga naar de website: www.wierdenland.nl

Tentoonstelling

t/m 7 juli

Schetsen en schilderijen van Jan Altink en Johan Dijkstra, originele leden van Groninger Kunstkring De Ploeg, ontmoeten hierbij een nieuwkomer in de museumcollectie: werk van Johan Hemkes. Meer info De tentoonstelling loopt van 14 april tot en met 7 juli. Kijk voor informatie over de openingstijden op de website van het MOW I Museum de Oude Wolden www.museumdeoudewolden.nl Meer musea in Westerwolde De musea in Westerwolde bevinden zich vaak in bijzondere of historische panden. Van een oud treinstation tot een voormalig gemeentehuis en van een koekjesfabriek tot een herenboerderij. Ontdek in deze musea de geschiedenis van Nederland , de geschiedenis van de regio en werk van bijzondere kunstenaars.
Tentoonstelling

t/m 30 juni

Kunstschilder Ben Steijn, geboren in de Zaanstreek en getogen in het Noordhollandse Alkmaar heeft in het Noordwest Groningse Zuurdijk zijn plek gevonden. Vanuit zijn atelier zwerft hij op het Hogeland, ‘t wad, de vissershaven en het Lauwersmeer. Hier vindt hij door de jaargetijden heen de inspiratiebron voor zijn schilderijen. Het licht, de ruimte met zijn wolkenluchten, de spiegelingen van het wad, het Lauwersmeer met zijn groeiend en bloeiend riet, de wisselende akkers op het Hogeland, visnetten en slepers als stillevens in de haven van Lauwersoog, het desolate beeld van een droogdok.

De expositie vormt een onderdeel van de kerkenfietstocht langs kerken in De Marne op 11 en 12 mei die allemaal open zijn vanwege het 50 jarig bestaan van de Stichting Oude Groninger Kerken. In alle kerken is wat te doen, ook in Zuurdijk.

Zaterdag is orgeldag. Peri Kim zal, als vaste begeleider van de Stiltemomenten, de aftrap verrichten. Tussen de ingeroosterde organisten door is er ook een mogelijkheid voor spontane bezoekers het orgel te bespelen, een ‘Speelkwartier’. Dat kan ook op zondag. Het is op zaterdag ook molendag/Zuurdieksterdag, met pannenkoeken en mosterdsoep van Dick Soek in molen de Zwaluw.

Op zondagmiddag 14.30 uur speelt Arthur Kruisinga een mimevoorstelling, Genesis en een klein vervolg. De voorstelling is gratis en geschikt voor alle kinderen vanaf 6 jaar en allen die zich nog kind voelen.

Tien jaar geleden won de kerk van Zuurdijk de steen voor de voai en de moui van Armhoes Joapke, een wedstrijd ter gelegenheid van het 40 jarig van de SOGK. Natuurlijk de moeite waard om de steen nu te gaan bewonderen. Hij veroudert heel mooi!

De expositie van Ben Steijn in de kerk is te bekijken van 11 mei t/m 30 juni. De kerk is altijd open.

Tentoonstellingen

t/m 31 oktober

In het Visserijmuseum aan de Reitdiepskade in Zoutkamp is van 6 april tot en met 31 oktober de expositie '50 jaar afsluiting Lauwerszee - Het verdriet van Zoutkamp' te bezichtigen.

Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten onder het toeziend oog van koningin Juliana. Feestelijk wapperden de vlaggen op de nieuwe dijk. Er was weer een stap gezet in de realisatie van de Deltawet. De blijdschap werd echter niet gedeeld door de Zoutkamper vissers; de vlaggen hingen halfstok. De Lauwerszee was eeuwenlang hun visgebied. Vooral de laatste decennia was de garnalenvisserij, naast de zeevisserij, het hoofdmiddel van bestaan. Het dorp telde ongeveer 30 garnalenvissers. Zij raakten hun visgebied kwijt en dit zorgde voor veel verdriet.

In 2019 is het 50 jaar geleden dat Zoutkamp van de zee werd afgesloten. Met een speciale expositie staat het Visserijmuseum stil bij deze ingrijpende gebeurtenis en de invloed hiervan op het leven in het Groningse vissersdorp. De vissers vonden de afsluiting indertijd dramatisch, zegt directeur Berend Zwart van het Visserijmuseum. Ze vreesden dat hen hetzelfde zou overkomen als de vissers van Urk en de andere vissersdorpen rond het IJsselmeer toen de komst van de Afsluitdijk het einde betekende van de Zuiderzeevisserij.

Met foto- en filmmateriaal vertelt de tentoonstelling, die tot eind oktober is te bezichtigen, hoe het leven voor 1969 in Zoutkamp eruit zag en hoe het met het dorp verder ging. De aanloop naar de afsluiting van de binnenzee zette de verhoudingen tussen Friesland en Groningen op scherp. Zo veel bedenkingen als de Groningers hadden, zo blij waren de Friezen met de plannen. Vooral boeren zagen de positieve kanten van het verdwijnen van de Lauwerszee voor de waterhuishouding. Ze konden in het nieuwe meer uitstekend overtollig water kwijt.

Beschuitboycot
In Groningen liepen de gemoederen volgens Zwart zo hoog op dat de Zoutkampers Friese producten als Van der Meulen-beschuit boycotten. De ondergangsangst in Zoutkamp bleek achteraf ongegrond. Telde de vissersvloot van Zoutkamp voor 1969 ruim dertig schepen, nu zijn het er net zo veel. En de vissers wonen ook nog bijna allemaal in het dorp.

Maar de reuring die de visserij in het dorp gaf, was verdwenen. De schepen lossen en liggen nu niet meer in Zoutkamp maar in de haven van Lauwersoog. Ze zijn ook veel groter geworden. Als de Lauwerszee er nog was geweest, zouden ze met deze omvang niet eens meer kunnen lossen in de haven van Zoutkamp. Van de grootste schepen, die niet op garnalen vissen, wordt volgens Zwart de vangst veel in Denemarken en Noord-Duitsland gelost.

Lauwersmeer
Behalve dat de werkgelegenheid onder de vissers weinig te lijden had van de afsluiting profiteerde het dorp er economisch zelfs van. Dankzij de mooie historische kern en ligging bij het Nationaal Park Lauwersmeer is het dorp een toeristische trekpleister geworden. Dat de visserij niet ten onder ging, is volgens Zwart te danken aan de durf en het ondernemerschap van de vissers. Na de afsluiting was door de overheid aan vissers geld beloofd, maar heel veel geld kwam niet terecht bij hen. Veel schepen gingen rond 1969 in de sanering. Die waren te klein om verder de zee op te varen.

Garnalenindustrie
Er is ook gezocht naar nieuwe vervangende werkgelegenheid in Lauwersoog. Die kwam er ook dankzij een sterk groeiende garnalenindustrie. Maar het vissersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Vissers durfden de investering in grotere schepen aan. Nu gaan ook steeds meer jongeren naar de visserij- en scheepvaartschool. Zoutkamp heeft vijftig jaar na dato een jonge vloot met jonge schippers.

Tentoonstelling

t/m 27 juli

Kolhorn (autodidact) is sinds 2002 lid van het amateurkunstschildersgilde Pictura uit Delfzijl. De 26 tentoongestelde schilderijen in de bibliotheek zijn op MDF in olieverf opgezet en in zelfgemaakte lijsten gevat. Hij gebruikt olieverf vanwege de souplesse en het schitterende kleurmengsel. Zoals Tom zelf zegt: Het is voor mij een zoektocht naar spanning en kleur. Thema die terugkomen zijn Griekenland, maritieme onderwerpen en kerken. De schilderijen zijn te koop. In de bibliotheek is een prijslijst bij de balie op te vragen.

Openingstijden maandag t/m donderdag: 10:00-17:30 vrijdag: 10:00-20:00 zaterdag: 10:00-13:00

Tentoonstelling

t/m 29 september

De 115 jaar oude reproducties (fotogravures) van Israëls’ mooiste schilderijen komen uit het privébezit van de in Groningen geboren schilder. In de expositie is ook aandacht voor zijn Joods-Groninger roots, de emancipatiestrijd in zijn tijd en de achtergronden van zijn immense succes.

In 1904 ontving Jozef Israëls ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag een map met fotogravures van zijn eigen werken. Israëls heeft de map met gravures dus nog zelf in zijn handen gehouden. Nu, 115 jaar, later wordt dezelfde map met fotogravures in Israëls’ geboortestad Groningen tentoongesteld.

Dat Israëls deze map al tijdens zijn leven kreeg aangeboden is heel bijzonder. Dat blijkt wel uit wat een krant hierover destijds schreef: “Zulk een prachtwerk over een schilder is nog maar zeer zelden bij het leven van een kunstenaar uitgegeven.”.

De gravures zijn beschikbaar gesteld door een directe nazaat van Jozef Israëls, prof. dr. Chris van Weel uit Nijmegen. Ze zijn sinds de dood van Israëls in familiebezit gebleven. Van Weel treedt op als gastconservator van de expositie.

Tentoonstelling

t/m 3 november

In de 19e eeuw ging Nederland op zijn kop: fabrieken kwamen, mensen trokken van het platteland naar de stad, nieuwe vervoersmiddelen werden ontwikkeld, de sociale verhoudingen veranderden en ons land werd een rechtstaat. Al deze gebeurtenissen hebben ook gevolgen voor de manier waarop jonge kinderen worden onderwezen.

Tegelijkertijd leiden de veranderingen in het onderwijs weer tot nieuwe ontwikkelingen in de samenleving. Noordelijke hervormers Veel innovaties in het schoolsysteem en in de inhoud van de lessen, hebben hun oorsprong in Noord-Nederland. De schoolmeesters en hervormers Wester, Rijkens en Brugstra, de onderwijsinspecteur Van Swinderen, de ontwikkelaars van lesmateriaal Scheepstra en Jetses, en de minister van de Leerplichtwet Goeman Borgesius komen allemaal uit Groningen en Drenthe.

Ook bekende schoolboeken, het leesplankje, wereldkaarten en wandplaten van de uitgevers Wolters en Noordhof, zijn in Groningen ontwikkeld. Lesmateriaal De tentoonstelling voert de bezoeker van de chaotische lespraktijk van de 18e eeuw via de belangrijkste 19 e eeuwse vernieuwers naar de manier waarop het moderne lager onderwijs langzaam gestalte kreeg. De expositie toont natuurlijk het lesmateriaal, de schoolbanken en disciplinemaatregelen, maar daarnaast is er ook aandacht voor de schoolgebouwen, voor klassenfoto’s, de kweekschool en onderwijswetgeving én voor het beeld van de wereld dat kinderen toen en nu kregen voorgeschoteld.

De expositie is onderdeel van het jubileumprogramma van het openluchtmuseum, dat 60 jaar geleden werd opgericht. De tentoonstelling vindt plaats in het hoofdgebouw, dat in de vorige eeuw de Openbare Lagere School van Warffum was. Maar ook op andere plekken in het museum wordt aandacht besteed aan de expositie, zoals in de voormalige bewaarschool en gymzaal, waar nu museumrestaurant Het Spijslokaal is gevestigd.

Tentoonstellingen

t/m 29 oktober

In de vroegere Lauwerszee is er sinds 1969 van alles gaan groeien en bloeien. Door de diverse ecologische ontwikkelingen zijn er ruim 40 jaar na de afsluiting van het gebied onder andere allerhande soorten watervogels te zien zoals lepelaars en diverse zwanen, roofvogels als kiekendieven en diverse arenden; maar ook konikpaarden en schotse hooglanders die hier als begrazers zijn ingezet. Beleef aan boord deze prachtige reis van verleden naar heden en ondervind hoe de natuur zich nog steeds ontwikkeld!

Vertrektijden:
Vanuit Oostmahorn (Esonstad)
Oostmahorn 29
13.30 uur tot 16.00 uur

Vanuit Suyderoogh
De Rug 5 te Lauwersoog
14.20 uur tot 16.45 uur

Wanneer?
Van april t/m oktober : elke dinsdag en zondag In juli, augustus, september en oktober ook op donderdag
In juli en augustus ook op zaterdag
Extra afvaart op donderdag 23 mei (lauwersmeer 50) en hemelvaartsdag 30 mei

Prijs:
Volwassenen €12,50 p.p
Kinderen t/m 11 jaar €6,00 , t/m 3 jaar gratis

Boeken? Graag vooraf reserveren via 06-212444126 of via vlinderbalg@lauwersmeer.nl

Excursie