Abrahams mosterdmakerij

Pittige mosterd uit ambachtsdorp Eenrum

Zo’n klein dorp, zo veel bedrijvigheid. Eenrum bruist van de ondernemers en ambachten. Smakelijk hoogtepunt is Abrahams Mosterdmakerij: restaurant, mosterdmuseum, mosterdwinkel én mosterdfabriek. Neem een kijkje in de fabriek waar nog steeds op ambachtelijke wijze mosterd wordt gemaakt. Daarna smaakt een kop mosterdsoep op het terras extra lekker.

Groningse mosterd

Wat is het toch met die Groningse mosterd? Vroeger was mosterd de smaakmaker voor het arme deel van de bevolking. Terwijl de rijken genoten van dure kruiden en specerijen uit het Verre Oosten, maakten de armen iets lekkers van wat gewoon op het eigen land groeide: mosterdzaad. Elke regio had z’n eigen recept. Typisch Gronings is de grove maling, flink wat pit en bovendien behoorlijk wat zuur van de azijn. De mosterd van Abrahams Mosterdmakerij past precies bij dit smaakprofiel.

Mosterdfabriek

De meeste lokale mosterdfabrieken sloten door de jaren heen hun deuren. Bij Abrahams Mosterdmakerij maken ze echter nog steeds heerlijk pittige mosterd volgens traditioneel Gronings recept. Vlaggenschip in het assortiment is de biologische mosterd van lokaal geteeld zwart mosterdzaad. Benieuwd hoe mosterd gemaakt wordt? Tijdens de rondleiding zie je precies hoe dat gaat. Natuurlijk mag je ook van alles proeven.

Meer weten