Draaiend erfgoed in Midden-Groningen

Fietsen en wandelen langs de molens

Wie van molens houdt kan zijn hart ophalen in Midden-Groningen. De molen is niet voor niets ons nationale symbool, het bracht ons onder meer nieuw land en voedsel. Tegenwoordig zetten we de eeuwenoude techniek opnieuw in, nu voor het winnen van duurzame energie. Ook in Groningen speelden de molens een grote rol. Het ontpolderen van land, het malen van koren: dankzij de historische molens van Midden-Groningen was er voorspoed. En ze draaien nog altijd door.​

Van polder- tot korenmolen

Vooral in de omgeving van Slochteren en Noordbroek is veel draaiend erfgoed te bewonderen. Molenstichting Midden-en Oost-Groningen (MSMOG) beheert tien van deze molens. "Molens zijn niet weg te denken uit ons landschap. Het is cultureel erfgoed dat je wilt bewaren, en wij zorgen dat dat gebeurt,” vertelt Bert Steenhuizen van MSMOG. "Zonder poldermolens zou Nederland zoals wij dat kennen niet eens bestaan."

In Midden-Groningen staan acht molens, van polder- tot korenmolen. De oudste nog bestaande poldermolen van de provincie Groningen staat in Slochteren: de Molen van de Groote Polder. Samen met buurmolens De Ruiten en de Fraeylemamolen zorgde de molen ervoor dat de polder droog genoeg was om het land te kunnen bewerken. Hierdoor nam de welvaart van het gebied steeds meer toe.

Drie op een rij

Het lijkt even buiten Slochteren wel klein Kinderdijk met drie molens op een rij, maar oorspronkelijk waren er rondom Slochteren wel dertig molens te vinden. "Daarom vinden we het ook zo belangrijk om wat er nog staat te behouden,” vertelt Steenhuizen. "En dat doe je vooral door de molens te laten draaien. Onze enthousiaste molenaars zijn dan ook zo vaak mogelijk in de molen te vinden. Dat is belangrijk, want een molen die niet draait gaat piepen en kreunen en is uiteindelijk onbruikbaar.”

Vincent Mathlener is zo’n enthousiaste vrijwillige molenaar. "Molens zijn allemaal anders, hebben ieder hun eigen geschiedenis. Ik vertel er altijd graag over en trek bezoekers de hele molen door.” Hij is sinds 2018 molenaar op de Noordermolen in Noordbroek. "Sindsdien ben ik hier niet meer weg te slaan.’’

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief