Wandelen in NP Lauwersmeer

Lopen waar vroeger de zee was

Nietsvermoedend struin je door de ruige natuur op de bodem van de voormalige zee. Ineens sta je oog in oog met een wild paard. Verderop staan lepelaars te zonnen. Bijzondere orchideeën openen hun bloemen. Maak een ommetje en laat je verrassen. Handig: veel routes starten bij Activiteitencentrum Lauwersnest. 

Belevingstocht Lauwersom

Zin in variatie op de grens van zout en zoet? Wandel dan de Belevingstocht Lauwersom. Deze wandeling door voornamelijk de haven van Lauwersoog begint bij Het Informatie Paviljoen (Strandweg 5). De route verbindt het meer met de zee, uitkijkposten op de dijk, een heel bijzonder vlonderpad en de waterspeeltuin bij restaurant Het Booze Wijf
 

Duindoornroute

Dit slingerpad van 2,8 km voert je langs water naar bos in de richting van Robbenoort. Dichte begroeiing en open veldjes wisselen elkaar af. Start bij de parkeerplaats van restaurant Het Booze Wijf. 
 

Observatietorenroute

Deze wandeling van een uurtje (5,6 km) laat je kennismaken met het Ballastplaatbos. Onderweg kom je langs een oeverzwaluwwand. Hoogtepunt is de observatietoren met uitzicht over de ruige velden. Start bij de parkeerplaats van Activiteitencentrum Lauwersnest
 

Konijnenroute

Een avontuurlijke route voor dierenliefhebbers door het zuidelijke deel van het Ballastplaatbos. Tijdens dit rondje van 3,3 km kun je zomaar een konikpaard tegenkomen. Of ineens langs grazende Schotse hooglanders wandelen. Start bij de parkeerplaats van Activiteitencentrum Lauwersnest. 
 

Natuurpad

Fijn wandelen met jonge kinderen? Kies dan voor het natuurpad. Niet zo ver (1,5 km) en vooral lekker speels. Onderweg zijn er allerlei vragen en opdrachten. Start bij de parkeerplaats van Activiteitencentrum Lauwersnest. 
 

Mindervalidenroute

Niet zo goed ter been? Ook daar is rekening mee gehouden in het Lauwersmeergebied. Deze route van 2,9 km gaat helemaal over verharde paden. Ook met een rolstoel of scootmobiel kun je genieten van het Nieuwe Robbengat en de Marnewaard. Start bij de parkeerplaats van Activiteitencentrum Lauwersnest.
 

Vogelroute

Deze route van 4,8 km loopt over graslanden, door uitgestrekte rietvelden en het Zomerhuisbos. Halverwege ligt een uitkijkheuvel met schitterend uitzicht over het Lauwersmeergebied. Start bij parkeerplaats Kwelderweg west. Tip: doe je laarzen aan. En de hond mag niet mee.  
 

Marneroute

In 7,5 km loop je door het Lauwersoogbos, over een deel van de Marnewaard en door het Marnebos. Tijdens militaire oefeningen kun je hier niet wandelen. Dit wordt ter plekke duidelijk aangegeven. Start bij de parkeerplaats bij Strandpaviljoen Meerzicht.
 
Lees meer op de website van Staatsbosbeheer