Oude Remise

Proeven van graan uit de omgeving

Groningen heeft een rijk graanverleden, maar kun je dat goud ook ergens proeven? Jazeker, op allerlei plekken grijpen ondernemers culinair terug op dit stukje Groningse geschiedenis. Zo vestigde coöperatie De Graanrepubliek zich in de oude stoomlocomotievenloods van Bad Nieuweschans. In dit toch al zo indrukwekkende gebouw kun je genieten van Gronings brood, bier en nog veel meer.

Ambachtelijk Gronings goud

De kans is groot dat je iemand hoort over ‘de oude remise’ in Bad Nieuweschans. Zo werd dit gebouw lange tijd genoemd. Maar wen ook maar vast aan twee nieuwe namen. Locloods1877 is de naam van het grand café in dit industrieel erfgoed van baksteen. Wat hier verder allemaal aan toffe, ambachtelijke dingen gebeurt, heeft een treffende overkoepelende naam: De Graanrepubliek. Smaak en beleving staan voorop bij dit samenwerkingsverband van lokale boeren en bedrijven die iets lekkers maken van al dat graan. Havermout bijvoorbeeld, dat live wordt geplet in de maalderij.

Lekkers van graan

Mooi verhaal, maar nu is het tijd om te eten en te drinken. En ondertussen je katoenen boodschappentas te vullen. Proef het Groningse graan in biologisch desembrood of een heerlijke cake van de bakker. Echt lokaal bier haal je bij bierbrouwerij Witte Klavervier. Of koop een van origine niet zo lokaal product dat nu toch echt een streekproduct is: pasta van streekgraan van de kleinschalige pastamakerij. De Graanrepubliek laat je proeven waar deze regio groot mee is geworden.

Meer weten