Veilig de stad in

Voetgangers

Houd in de winkelstraten zoveel mogelijk rechts. Door de stad zijn hier en daar looproutes uitgestippeld. Ga je naar de stad? Check dan eerst de handige druktekaart van de Gemeente Groningen, waarop je precies kunt zien waar het druk is in de binnenstad. Wel zo makkelijk. Heb je een vraag? Spreek gerust even een steward aan. Ze staan er voor jou.

Fietsers

Groningen is natuurlijk een fietsstad. Er zijn er een hoop. Parkeer je fiets daarom niet in de drukke winkelgebieden, maar wat verderop. Bijvoorbeeld in de gratis openbare fietsenstallingen (bv. onder het Forum), in de aangewezen vakken of in de handige extra rekken die door het centrum zijn verspreid. Staat je stalen ros in de weg? Dan is er een kans dat hij wordt verwijderd. Je kunt je fiets dan weer ophalen op de Ossenmarkt. Tijdens de warenmarkt worden enkele straten afgesloten voor fietser om marktkramen en voetgangers de ruimte te geven. Tijdens deze afsluitingen mag je hier met de fiets aan de hand lopen. 

Horeca

De horeca in de stad is weer op gang gekomen. Restaurants en cafés mogen tot middernacht gasten ontvangen. Je wordt van te voren gevraagd even mee te werken aan een gezondheidscheck, je krijgt een vaste zitplaats toegewezen én de 1,5 meter blijft verplicht. Nachtclubs en discotheken zijn voorlopig gesloten. Hotels zijn wel gewoon open.

Markten

In de stad zijn verschillende markten die van je harte welkom heten. Bijvoorbeeld op de Grote Markt of Vismarkt. Er is meer ruimte gecreëerd voor voetgangers. Zo haal jij je verse groente, fruit of ander lekkers op een veilige manier. 

Tijdelijke afsluitingen

Sommige straten worden tijdens drukke dagen (deels) afgesloten, bijvoorbeeld op vrijdag en zaterdag. Zo kunnen fietsers en voetgangers elkaar beter de ruimte geven. Loop dan gerust verder met de fiets aan je hand.

Openbaar Vervoer

Je kunt veilig met de bus of de trein naar de stad komen. Het is wel handig om van tevoren te checken hoe jij het makkelijkste naar de stad kunt reizen. Vergeet ook je mondkapje niet. Dit is verplicht en wel zo prettig voor je medereizigers en het OV-personeel.

Auto parkeren

Kom je met de auto? Sommige parkeerplekken in de stad zijn tijdelijk opgeheven om ruimte te geven aan fietsers en bezoekers. Gelukkig is er in de vele parkeergarages plek genoeg voor je bolide. Ook op de verschillende P+R terreinen aan de rand van het centum zijn meer dan genoeg plaatsen en vanaf daar pak je makkelijk de bus richting het centrum. Ben je een bewoner en kan je hem nergens kwijt? Neem dan even contact op met Loket Parkeren, dan komen jullie er vast wel uit.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief