Route 31: Oudeschans/Koudehoek

Op deze route wandel je rond de voormalige vesting Oudeschans. Deze route is 3 of 6,5 kilometer lang.

Wandeltocht 50 minuten - 3,0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Koudehoek 2
9696 Oudeschans
1

Vestingmuseum Oudeschans

Vestingmuseum Oudeschans
Molenweg 6
9696XN Oudeschans
2

Tourist Info Agentschap - Oudeschans (Vestingmuseum)

Tourist Info Agentschap - Oudeschans (Vestingmuseum)
Molenweg 6
9696 XN Oudeschans
Eindpunt: Koudehoek 2
9696 Oudeschans

In het uiterste noorden van Westerwolde ligt de voormalige vesting Oudeschans. Deze oude vesting is in 1593 aangelegd in het grensgebied met Duitsland door Graaf Willem Lodewijk, stadhouder van Groningen. Hoewel daar nu weinig tot niets meer van te zien is, lag de vesting aan de oever van de Dollard, die door dijkdoorbraken en vloedgolven ver landinwaarts was gedrongen.

De vesting, die in die tijd de Bellingwolder Schans werd genoemd, was bedoeld om de monding van de rivier de Westerwoldse Aa in de Dollard te beschermen tegen vreemde indringers. Graaf Willem bouwde met 2200 soldaten de wallen om de vesting en plaatste er verblijven voor zijn manschappen. De soldaten verdedigden de vesting. De Bellingwolder Schans verloor zijn betekenis toen de Dollard werd ingedijkt en er een nieuw verdedigingswerk nodig was: De Nieuwe of Lange Akkerschans (1628). De Bellingwolder Schans kreeg in die tijd haar huidige naam: Oudeschans.

Het vestingdorpje raakte daarna steeds verder in verval. Toen in de jaren ’70 van de vorige eeuw Oudeschans helemaal gesloopt dreigde te worden, heeft de Vereniging en later de Stichting Vesting Oudeschans met succes gevochten voor het behoud van dit historische en karakteristieke dorp. Na een grondige opknapbeurt is Oudeschans geworden wat het nu is.

Deze wandelroute biedt u een mooie blik op dit historische vestingdorp en de omliggende landerijen vanaf de zogenaamde “contrescarp”, de tweede verdedigingslinie.

De lange wandelroute gaat verder door de polder en over de dijk van de Westerwoldse Aa naar Koude Hoek, een  agrarisch buurtschap net ten noordwesten van de vesting. Hier loopt u door het broed - en jachtgebied van de grauwe kiekendief, de zeldzame roofvogel die zich met name in het Groningse land erg thuis voelt.

In dit agrarische gebied kunt u genieten van de rust, de vele vogels, reeën en andere dieren en vooral het weidse uitzicht van de polder.

Veel meer historische informatie over Oudeschans kunt u verkrijgen bij het Vestingmuseum.

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door Stichting Vesting Oudeschans.

Meer informatie over Oudeschans: museumtv.nl/tentoonstelling/collectie-van-vestingmuseum-oudeschans/

Kenmerken

Tocht/Route

  • Route typering: Natuurroute
  • Route kenmerken: Van A naar A

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief