Route 25: De Oude Spoordijk Ter Apelkanaal

Op deze route wandel je over de oude spoordijk tussen Winschoten en Ter Apel. Deze route is 6,5 kilometer lang.

Wandeltocht 1 uur 30 minuten - 6,5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Viaductstraat 193
9561 AK Ter Apel
Eindpunt: Viaductstraat 193
9561 AK Ter Apelkanaal

Na ruim een kilometer komt u op een breed pad (wandelroute, punt 3), dat in een lange, gelijkmatige bocht naar rechts loopt. Een voor veenontginningsgebieden ongebruikelijke bocht: het tracé van de voormalige spoor lijn Winschoten - Ter Apel. Op gedetailleerde kaarten is het spoor terug gemakkelijk te volgen. Van Ter Apel, het overstappunt op spoorlijnen naar Drenthe, naar Sellingen, Jipsinghuizen, Wollinghuizen, Vlagtwedde, Veele, Wedde, Blijham en Winschoten, waar de Stoomtramweg Maatschappij Oost - Groningen kantoor hield. Daar sloot de lijn aan op het traject Winschoten - Delfzijl. Behalve hier en daar een wachterwoning of een oud stationnetje herinneren zulke wandelpaden, of soms fietspaden, aan de glorietijd van de stoomtram. De vervoersmaatschappij, kortweg aangeduid als O.G., exploiteerde ook de lijnen Blijham - Bellingwolde en Winschoten - Delfzijl, maar alleen op het zeer bochtige, 37 km lange traject Winschoten - Ter Apel werd winst gemaakt. Zo maakte men ook plannen voor een lijn Vlagtwedde - Onstwedde - Stadskanaal en een lijn Bourtange - Vlagtwedde, maar die bleken financieel niet haalbaar.

Het stoomtramtijdperk in Oost - Groningen duurde van 1915 tot 1948. De tram op smalspoor werd met gejuich binnengehaald: Olle Graitje, zoals men de tram liefkozend noemde, sloot Westerwolde aan op het wereldverkeer. En al was de maximumsnelheid maar 35 km per uur (in de bebouwde kom 10), veel mensen konden toen voor het eerst reizen. Natuurlijk werd er ook gemopperd op de tram, die nogal eens vertraging opliep. Zo kantelde in 1926 bij Veele een wagon doordat een zware stier uit Drenthe met vreemde bokkensprongen het gevaarte uit balans bracht.

Ter Apelkanaal had geen station, maar wel een opstapplaats waar de trein op verzoek stopte, voor mensen evengoed als voor een koppel varkens. Zo kon men elkaars dorpsfeesten volop bezoeken en dat verruimde de huwelijksmarkt in de streek aanzienlijk.

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde. Voor deze route kunt u zich nog opgeven als sponsor. Mail naar info@wandeleninwesterwolde.nl

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief