Synagoge Winschoten

Twee van de opvallendste kenmerken van het gebouw zijn de indrukwekkende neoklassieke gevel en het gebruik van rode Groninger bakstenen. Aan de buitenkant is van dit laatste overigens niets te zien.

Neem alvast een kijkje

Niet lang na het midden van de achttiende eeuw, kwamen in Winschoten de eerste Joden wonen. In de negentiende eeuw groeide de Joodse gemeensch…

Niet lang na het midden van de achttiende eeuw, kwamen in Winschoten de eerste Joden wonen. In de negentiende eeuw groeide de Joodse gemeenschap hier zo snel dat het na Amsterdam de grootste Joodse gemeenschap in Nederland was. Dat betekende ook dat de synagoge in de Langestraat (gebouwd rond 1797) te klein werd. Aan de Bosstraat werd daarom  een nieuwe synagoge gebouwd.   In 1854 werd het nieuwe gebouw aan de Bosstraat ingewijd. Twee van de opvallendste kenmerken van het gebouw zijn de indrukwekkende neoklassieke gevel en het gebruik van rode Groninger bakstenen. Aan de buitenkant is van dit laatste overigens niets te zien. De stenen zijn namelijk grijs en geel geverfd. Na de Tweede Wereldoorlog was de Joodse gemeenschap in Winschoten te klein om het gebouw nog langer in stad te kunnen houden. De synagoge werd verkocht aan de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, waarna een aantal wijzigingen in het interieur zijn aangebracht om de ruimte geschikt te maken voor de Gereformeerde dienst. Tegenwoordig is de synagoge in gebruik als galerie.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief