Top 10 bezienswaardigheden

De plekken die je gezien moet hebben

Hier gaat de tomeloze energie van winkels, musea en festivals samen met de rust van verborgen hofjes en tuinen. Hier wandel je over de bodem van de zee of loop je binnen in de onneembare vesting Bourtange. Ontdek de 10 mooiste bezienswaardigheden van Stad en Ommeland.

Martinitoren

In de afgelopen 500 jaar brandde de Martinitoren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijna in. Op de stoep werden oorlogen gewonnen en verloren. De toren hield stand en is met haar 97 meter nog steeds het hoogste gebouw van de stad. Klim omhoog voor een stukje tastbare geschiedenis en een fantastisch uitzicht.

Bekijk

Nationaal Park Lauwersmeer

Natuurlijk zat er een plan achter de afsluiting van de Lauwerszee in 1969. Maar niemand had kunnen voorspellen dat het Lauwersmeergebied een van de mooiste natuurgebieden van Nederland zou worden. Deze combinatie van vergezichten op de horizon, schitterende flora en fauna en zo veel ruimte voor recreatie vind je nergens anders.

Bekijk

De Wadden

De Waddenzee draait om de Waddeneilanden? Letterlijk gezien misschien, maar figuurlijk zeker niet. Voor de pracht van de Wadden hoef je niet naar een eiland. Van de eindeloze horizon in Oldambt tot de natuur in Nationaal Park Lauwersmeer; de kust van Waddenzee UNESCO Werelderfgoed biedt ongelooflijk veel te zien en te doen.

Bekijk
© Deon Prins

Forum Groningen

In het hart van de Groningse binnenstad staat het Forum; een ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. Het Forum wil verrassen en inspireren met onder andere Storyworld, een enorme expositieruimte met wisselende expo's, 5 filmzalen, het Smartlab, horeca, de stadsbibliotheek en het hoogste dakterras van Groningen met fenomenaal uitzicht én een rooftop cinema.

Bekijk

Hoge der A

De oude pakhuizen langs het diep verklappen de bedrijvigheid van vroeger. Schepen voeren hier af en aan en je hoorde de hele dag ratelende wielen en getrappel van paardenhoeven. Al struinend langs de kades, kom je langs maar liefst 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten. Alsof je een schilderij in stapt.

Bekijk

Hofjes

Vroeger boden de Groningse hofjes gratis onderdak aan armen, weduwen en zieken. Tegenwoordig wonen er allerlei particulieren in deze oases van rust in de binnenstad. Bij een handvol kun je even binnenlopen voor een moment stilte. Sommige bomen in de bloemrijke tuinen zijn zo oud, dat ze de bewoners van vroeger nog hebben meegemaakt.

Bekijk

Piloersemaborg

In de tijd van de jonkers stond provincie Groningen vol met borgen. Op maar een kwartiertje rijden van de stad staat de enige overgebleven borgboerderij van Nederland, de Piloersemaborg. Door de combinatie van boerenantiek, statige architectuur en gevulde dierenverblijven komt de 19de-eeuwse geschiedenis zichtbaar, voelbaar en ruikbaar tot leven.

Bekijk

Vesting Bourtange

Het verdedigingswerk was nog maar net af of de Spaansgezinden stonden al voor de poort. Door de combinatie van de bastions en het drassige moeras, droop de vijand al snel af. Ook de bisschop van Münster lukte het niet om Bourtange te veroveren. Loop binnen in de in oude glorie herstelde onneembare vesting van Groningen.

Bekijk
© Jan Enne Haack

Wierdedorp Niehove

Vroeger kwam de zee verder landinwaarts. Daar houd je Groningers niet mee tegen. We bouwden gewoon heuvels voor onze dorpen. Met tientallen wierdendorpen veroverden we stukjes land van het water. De sobere kracht van Groningse wierdendorpen is nergens nog zo sterk voelbaar als in Niehove.

Bekijk
Trap Groninger museum - Bas Meelker

Trap Groninger museum - Bas Meelker

Groninger museum

De creatieve energie spat van de muren. Mooi of lelijk? Het Groninger Museum staat er al sinds 1994, maar is nog steeds onderwerp van discussie over moderne architectuur. Laat dat vast voldoende aanleiding zijn voor een bezoek. De veelzijdige collectie en de vernieuwende, af en toe behoorlijk prikkelende tentoonstellingen maken de ervaring compleet.

Bekijk

"Grootse avonturen, je beleeft ze in Groningen."

Ontdek ook