Top 10 bezienswaardigheden

De plekken die je gezien moet hebben

Hier gaat de tomeloze energie van winkels, musea en festivals samen met de rust van verborgen hofjes en tuinen. Hier wandel je over de bodem van de zee of loop je binnen in de onneembare vesting Bourtange. Ontdek de 10 mooiste bezienswaardigheden van Stad en Ommeland.

Martinitoren

In de afgelopen 500 jaar brandde de Martinitoren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijna in. Op de stoep werden oorlogen gewonnen en verloren. De toren hield stand en is met haar 97 meter nog steeds het hoogste gebouw van de stad. Klim omhoog voor een stukje tastbare geschiedenis en een fantastisch uitzicht.

Bekijk

Nationaal Park Lauwersmeer

Natuurlijk zat er een plan achter de afsluiting van de Lauwerszee in 1969. Maar niemand had kunnen voorspellen dat het Lauwersmeergebied een van de mooiste natuurgebieden van Nederland zou worden. Deze combinatie van vergezichten op de horizon, schitterende flora en fauna en zo veel ruimte voor recreatie vind je nergens anders.

Bekijk

De Wadden

De Waddenzee draait om de Waddeneilanden? Letterlijk gezien misschien, maar figuurlijk zeker niet. Voor de pracht van de Wadden hoef je niet naar een eiland. Van de eindeloze horizon in Oldambt tot de natuur in Nationaal Park Lauwersmeer; de kust van Waddenzee UNESCO Werelderfgoed biedt ongelooflijk veel te zien en te doen.

Bekijk

Forum Groningen

In het hart van de Groningse binnenstad staat het Forum; een ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. Het Forum wil verrassen en inspireren met onder andere Storyworld, een enorme expositieruimte met wisselende expo's, 5 filmzalen, het Smartlab, horeca, de stadsbibliotheek en het hoogste dakterras van Groningen met fenomenaal uitzicht én een rooftop cinema.

Bekijk

Borgen

Verspreid over de provincie torenen statige huizen uit boven de omliggende velden, ze worden omringd door bomen en soms zelfs een gracht. Het zijn de Groningse borgen, de in de vorige eeuwen door jonkers bewoonde landhuizen. Ooit stonden er ruim honderd in de provincie. Slechts 16 daarvan haalden het heden. Gelukkig zijn dat niet de minste. Hier stap je in het verleden en ontdek je hoe de rijken vroeger leefden.

Bekijk

Hofjes

Vroeger boden de Groningse hofjes gratis onderdak aan armen, weduwen en zieken. Tegenwoordig wonen er allerlei particulieren in deze oases van rust in de binnenstad. Bij een handvol kun je even binnenlopen voor een moment stilte. Sommige bomen in de bloemrijke tuinen zijn zo oud, dat ze de bewoners van vroeger nog hebben meegemaakt.

Bekijk

Leuk winkelen

In het compacte centrum van Groningen vind je bekende merken naast knusse boetiekjes en luxe naast eigengereid vintage. Sommige winkels zitten hier al meer dan een eeuw, terwijl anderen pas net beginnen. Om iedere hoek zit weer een ander straatje met een heel eigen karakter. Struin door de eigenzinnige winkeltjes van de Folkingestraat of ontdek wat er achter de monumentale gevels van de Oosterstraat verschuild zit. Er is voor iedereen wat.

Bekijk

Vesting Bourtange

Het verdedigingswerk was nog maar net af of de Spaansgezinden stonden al voor de poort. Door de combinatie van de bastions en het drassige moeras, droop de vijand al snel af. Ook de bisschop van Münster lukte het niet om Bourtange te veroveren. Loop binnen in de in oude glorie herstelde onneembare vesting van Groningen.

Bekijk

Wierdendorpen

Wie denkt dat Groningen zo plat is als een dubbeltje heeft het mis. In het Groninger landschap kom je op veel plekken dorpjes tegen die op een heuvel liggen. Dit zijn de wierdendorpen. Deze dorpen zijn ontstaan in een tijd dat de dijken nog niet waren uitgevonden en het land nog regelmatig overstroomde. Om toch veilig en droog te kunnen wonen werden de dorpen gebouwd op brede heuvels. In de dorpen voel je deze historie nog altijd.

Bekijk

Groninger museum

De creatieve energie spat van de muren. Mooi of lelijk? Het Groninger Museum staat er al sinds 1994, maar is nog steeds onderwerp van discussie over moderne architectuur. Laat dat vast voldoende aanleiding zijn voor een bezoek. De veelzijdige collectie en de vernieuwende, af en toe behoorlijk prikkelende tentoonstellingen maken de ervaring compleet.

Bekijk
Groninger Museum

"Grootse avonturen, je beleeft ze in Groningen."

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief