De Martinitoren

Uitzicht over de stad op (bijna) 100 meter hoogte

Vanaf 19 november is de Martinitoren weer geopend. Je kunt alleen onder begeleiding van een gids de toren beklimmen. In verband met de corona-maatregelen kunnen per rondleiding maximaal 12 personen mee. Hiervoor kan je online kaarten te reserveren via de groene "koop tickets" knop. Stadjerspashouders dienen telefonisch te reserveren via 050 3139741. Je kan ook kaarten kopen in de Groningen Store / VVV in het Forum. 

In de afgelopen 500 jaar brandde de Martinitoren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijna in. Op de stoep werden oorlogen gewonnen en verloren. De toren hield stand en is met haar 97 meter nog steeds het hoogste gebouw van de stad. Klim omhoog voor een stukje tastbare geschiedenis en een fantastisch uitzicht.

Koop tickets
Martinitoren

Martinitoren

© Stella Dekker

Bijna 300 stenen traptreden

Reken niet op een lift. Het beklimmen van d’Olle Grieze, onze oude grijze, is noeste arbeid. Niet voor niets zijn de meeste bezoekers ongeveer een uur binnen. Maar je work-out wordt rijkelijk beloond. Om de zoveel treden sta je oog in oog met de gewelven van de Martinikerk, eeuwenoude ornamenten, de loeizware klokken of de reusachtige vlaggenstokken. Bij de eerste trans kun je naar buiten en op 39 meter hoogte rond de toren lopen.

Hoog boven de stad

Nog een flink aantal traptreden hoger, kom je op de uurwerkzolder. Na die krappe, ietwat klamme doorgangen ervaar je hier een enorm gevoel van ruimte. Zo tussen de wijzerplaten van het uurwerk hoor je de meeuwen boven je en de mensen beneden op de markt. Je kijkt uit over de stad en ziet in de verte de ommelanden liggen. En dan… is het tijd voor de tocht naar beneden. De spierpijn van de volgende dag is het dubbel en dwars waard.

Meer weten

Ontdek ook