Dagtripjes vanaf Stad

Waar je geen auto voor nodig hebt

De rijkdom van Groningen is haar veranderlijke landschap. Binnen een mum van tijd sta je vanuit de stad aan de Waddenzee, midden in het groen of bij een schattig wierdedorp. En niet alleen dat is leuk, de reis die je naar die plekken maakt is net zo mooi. Een dagtripje vanuit Groningen is al snel gepland en hoeft ook helemaal niet zo veel tijd te kosten. Verbreed je horizon met al het moois dat de provincie te bieden heeft. En nog beter: je hebt er niet eens een auto voor nodig.

Fietsen | Dagtripje van 2 uur | Garnwerd

Pomp je banden op en ga eens lekker een stukje fietsen op je vrije dag. Vanuit de stad ben je binnen drie kwartier al in het schilderachtige dorpje Garnwerd. En de reis erheen is eigenlijk net zo leuk. Je fietst langs het Reitdiep, door een van de oudste cultuurlandschappen van Europa. Trap langs oude boerderijen, molens, kleurrijke bloemenweiden en grazende koeien. Na iets minder dan 15 kilometer zal je Garnwerd binnenrijden. Hier vind je kronkelende straatjes, een historische kerk en leuke terrasjes aan het water. 

Hoe? Fiets langs het Reitdiep over het Jaagpad de stad uit. Je kan dit pad helemaal blijven volgen. Je kruist over het water via de Dorkwerdersluis, de Dorkwerderbrug, de Platvoetbrug en de Wierumerschouwbrug. Je fietst dan zo door Oostum en Krassum richting Garnwerd. Al met al is dit een fietstochtje van ongeveer 3 kwartier. In Garnwerd kan je een pauze nemen bij Garnwerd aan Zee of Cafe Bij Hammingh. Vond je de route leuk, fiets dan op dezelfde manier terug. Je kan er ook voor kiezen om een ‘rondje’ te fietsen en via Hekkum, Harssens en langs Adorp terug naar Groningen te fietsen. Je fietst de stad dan weer binnen via de Walfridusbrug. Dit duurt ongeveer 50 minuten.

In de buurt - Je fietst er zo langs

Bus & wandelen | Dagtripje van 3 uur | Lauwersmeergebied

Wist je dat je al in ongeveer een uurtje met de bus vanuit Groningen in een heus Nationaal Park kan staan? In Nationaal Park Lauwersmeer vind je nog ongerepte natuur, landschappen en biodiversiteit. Dit wordt behouden zodat bezoekers ervan kunnen blijven genieten. Daarnaast kan je er ook van alles opsteken tijdens je wandeling. Leer meer over het park en haar inwoners op alle informatieborden die je onderweg tegenkomt. Het hoogtepunt van je wandeling is Vogelkijkhut Jaap Deensgat. Hier heb je een weids uitzicht over het Lauwersmeergebied. Je spot er tientallen soorten vogels en met een beetje geluk misschien zelfs de zeearend.

Hoe? Elk uur gaat buslijn 163 vanaf het hoofdstation in Groningen. In 50 minuten arriveer je bij de bushalte Marneweg in Zoutkamp. Vanaf hier wandel je eerst nog een stuk langs de weg, waarna je al snel de Lauwersmeer paal zal tegenkomen. Vanaf daar betreed je het Nationaal park Lauwersmeer en loop je (vanaf de bushalte) in een kwartiertje naar vogelkijkhut Jaap Deensgat. Wandel hier een uurtje rond in de natuur, of breid je dagtrip uit en blijf wat langer. Voor de terugweg neem je weer, elk uur, lijn 163 in 50 minuten terug naar het hoofdstation van Groningen.

In de buurt - Stap uit bij een van de bushaltes

Trein, bus & wandelen | Dagtrip van 5 uur | Westerwoldepad

Als je zin hebt om een dagje te wandelen door een supergroene en kalme omgeving, is dit misschien iets voor jou. Trek wel je wandelschoenen aan, want je bent wel eventjes onderweg. Dwars door de Westerwoldse natuur loopt het Westerwoldepad. Dit pad is bijna 100 kilometer lang, maar je kan ‘em ook mooi lopen in etappes. Tijdens deze eerste etappe neem je onder andere een brug over het Mussel-Aa-Kanaal en spot je de kerk van Wedde. Op het eindpunt van de wandeling ligt Gasterij Natuurlijk Smeerling, waar je heerlijk binnen en buiten kan zitten. Geniet van wat verfrissends te drinken of beloon jezelf met een stukje versgebakken appeltaart of echt Groningse poffert. Voldaan en met je dagelijkse stappendoel behaald, kan je in ongeveer een uurtje weer terugreizen naar Groningen stad.  

Hoe? Neem vanaf station Groningen de trein richting Bad Nieuweschans en stap na 33 minuten uit in Winschoten. Na 10 minuten pak je daar bus 14 richting Stadskanaal. Je zit dan nog eens 10 minuutjes in de bus voordat je aankomt bij bushalte Albert Wubsweg. Je bent in totaal dus 53 minuten onderweg met het OV. Dan wandel je in 10 minuten naar het startpunt van de eerste etappe van het Westerwoldepad: Villapark Weddermeer. Je wandeling kan beginnen! In ongeveer 2 uur en een kwartier loop je via de geel-blauwe bordjes naar Smeerling. Je eindpunt is Gasterij Natuurlijk Smeerling waar je na je wandeling nog wat kan drinken en eten. Vanaf de Gasterij loop je in 4 minuten naar bushalte Smeerling. Daar pak je weer lijn 14 richting Winschoten. Bij het treinstation in Winschoten doe je er nog er nog een half uurtje over om weer op station Groningen te staan.

In de buurt - Stap uit bij de trein- of bushaltes

Ontdek meer

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief