Lunchen in Groningen

Toe aan een lekkere lunch? Dan ben je in de stad Groningen op de juiste plek. Kies voor een bekende, vertrouwde lunchspot of laat je eens verrassen door iets nieuws. Sommige van deze plekken loop je zo tegenaan, voor andere zul je even op zoek moeten. Maar overal eet je lekker. Hier vind je tien hotspots voor een heerlijke lunch.

Pernikkel | Troepvrij genieten

Aweg 2 - De naam Pernikkel is afgeleid van het Vlaamse woord pernikkelen, oftewel: een onweerstaanbare drang hebben naar... Duurzaam, lekker en gezond eten bijvoorbeeld. Pernikkel heeft een kleine, wekelijks wisselende kaart met daarop verschillende lunchgerechten. De chef probeert zoveel mogelijk zelf te maken en alleen te werken met onbewerkte producten. Het liefst ingrediënten van lokale boeren en zo veel mogelijk vers en uit het seizoen. Troepvrij genieten.

Lees meer

El maida | kleurrijk en werelds

Folkingestraat 19 - Zin in een Noord-Afrikaanse of Arabische lunch? Bij El Maïda in Groningen proef je allerlei lekkers uit de keuken van Le Souk: de geurrijke kruidenierswinkel van een deurtje verderop. En de lunchkeuze is reuze. Van Algerijnse streetfood tot Tajines en van mezze tot Syrische zoetigheden. Het kan dan ook wel even duren voordat je een beslissing hebt genomen. Gelukkig kun je ondertussen genieten van verse muntthee, geserveerd op traditionele wijze. Neem plaats in deze kleurrijke lunchspot en ontdek wereldse smaken.

Lees meer

Anne & Max | Jouw huiskamer in de stad

Turfsingel 18-20 - Bij Anne&Max staat er voor iedereen wel een favoriet op de kaart. Ga eens voor de enorme lunchplank voor twee boordevol lekkers en proef samen allerlei gerechten van het menu. Niet alleen de smaak is hier goed, het voelt ook goed. Ze werken namelijk naar een planeetaardige toekomst. Met leuke initiatieven maken ze de wereld zo een klein beetje mooier. Lekker weer? De zon schijnt hier heerlijk op je bol door de vele ramen of op het terras. In de zomermaanden kun je een rijk gevulde picknickmand meenemen naar je favoriete plek in Groningen. Zo lunch je met Anne&Max waar je maar wilt.

Lees meer

Eight | Ingrediënten van om de hoek

Aweg 8 - Deze knusse ontmoetingsplek is de ideale spot voor een ontspannen lunch. Met de seizoenskaart ben je altijd verzekerd van puur, eerlijk en bewust eten. Allemaal huisgemaakt, vers en lokaal. Van rijk gevulde sandwiches tot veggie hotdogs en van verrassende wraps tot aan pasta salades. Voor de echte soepslurper hebben ze bij Eight drie verschillende soepen op het menu staan. Keuzestress? Ga voor de soepproeverij en proef ze alle drie.

Lees meer

Mahalo | Omringd door groen

Verlengde Grachtstraat 1 - Op dit prachtige plekje naast het Noorderplantsoen geniet je van een 100% duurzame en vegan lunch. Alles wat ze hier serveren is biologisch, plantaardig én huisgemaakt. Maar deze lunchroom is niet alleen een must voor vegans. Het zit er vaak vol met allerlei mensen die houden van lekker eten en drinken. En zeg nou zelf: omringd door het groen, wil je maar al te graag op een ontspannen en lekkere manier een steentje bijdragen aan een betere wereld.

Lees meer

Wadapartja | Best wel apart, ja

Gedempte Zuiderdiep 39-41 & Pottebakkersrijge 21 - Wadapartja is een bekende en geliefde plek bij de meeste Groningers. En een plek waar ze het net even anders doen. Het streven van Wadapartja is om minimaal voedsel te verspillen en met regelmaat te kiezen voor biologische en lokale producten. Naast de lunchgerechten kun je ook een flinke tafel vol lekkers bestellen. Bovendien is alles in het pand, van de tafels tot aan de koffiebonen, te koop. En dat is inderdaad best wel apart, ja.

Lees meer

Food Matterz | Omdat eten belangrijk is

Oude Ebbingestraat 86 – Bij Food Matterz staat kwaliteit, ambacht en het verhaal van de producten voorop. Hier kun je kiezen voor een smoothie gemaakt van de boerenyoghurt van buurvrouw Durkje of voor een van de rijk belegde sandwiches met brood van bakker Luuk. En niet alleen aan de lokale producenten is gedacht. De winst van de koffie draagt bijvoorbeeld bij aan het financieren van waterprojecten in landen waar het nodig is. Genoeg redenen dus om hier eens langs te gaan.

Lees meer

Grand Café Prinsenhof | Lunchen als een vorst(in)

Martinikerkhof 23 - Het Prinsenhof met haar sprookjesachtige Prinsentuin is bijna letterlijk gelegen in de schaduw van de Martinitoren. In dit monumentale complex vind je onder andere de voormalige fraterkerk uit 1436, waarin Grand Café Prinsenhof gevestigd is. Met balkenplafonds, historisch glas in lood en hoge ramen ademt deze ruimte historie. Een prachtige plek om te genieten van een smakelijke lunch. Van verrassende kroketten tot eggs benedict op brioche brood. Zo kun je naderhand op volle kracht wandelen in de Prinsentuin.

Lees meer

Feel Good | Goed voor je lijf

Oude Kijk in Het Jatstraat 29 - Deze hippe plek is dé plek als je naast duurzaam eten ook fan bent van gezond eten. Eten waar je lijf blij van wordt, zoals ze het zelf zeggen. Naast smakelijke broodjes en salades ben je voor superfood-smoothies hier ook aan het juiste adres. Bij voorkeur kiest de kok voor biologische ingrediënten die uit de regio komen. Puur en onbespoten. Tijdens het inkopen en verwerken van de ingrediënten wordt bovendien rekening gehouden met het milieu. Wanneer je hier luncht kom je dan ook zeker aan je dagelijkse hoeveelheid vitaminen.

Lees meer

De Uurwerker | Meer dan een 12-uurtje

Uurwerkersplein 1 - Wie niet bekend is in Groningen, zal misschien even op zoek moeten naar deze 'verborgen' parel. Je loopt er niet zomaar tegenaan, maar komt er door knusse steegjes en smalle straatjes te volgen. De Uurwerker is een geliefde ontmoetingsplek onder de Groningers. Elke dag van de week kun je hier terecht. Van je eerste kopje koffie van de dag tot aan je laatste biertje. Op de lunchkaart staat voor ieder wat wils. En voor wie niet kan wachten: je kan ook ’s middags alvast de welbekende pizza’s en borrelhapjes bestellen.

Lees meer

Meer lunchplekken?

Dit is slechts een selectie van de vele leuke lunchplekken in Groningen. Zo kan je voor een lekkere hap tussen de middag altijd terecht bij Mr. Mofongo, Feithhuis, Het Concerthuis en Stads- en Terrascafé Pronk. Lunch je met uitzicht over de stad bij NOK en Cappuvino. En vind je een ruime selectie aan rijk belegde broodjes bij Croissanterie Pigalle en Grand Café Hooghoudt.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief