Een dag op pad in Groningen stad

Een stad die het net even anders doet. Dit merk je als je door Groningen wandelt. Van knusse straatjes tot bruisende pleinen en plekjes waarvoor je even om het hoekje om moet kijken. Bewoner of bezoeker: Groningen zit vol verrassingen. Ga mee op pad door Groningen stad.

Goed begin van de dag

Je dag begint altijd goed in Groningen. En een lekker ontbijt hoort daar natuurlijk bij. De stad staat al vroeg op, waardoor je op vele plekken terecht kan voor de eerste maaltijd van de dag. Wil je net even wat anders dan anders? Kies bijvoorbeeld voor een overheerlijke pancake van Blue Bananas, gelegen aan de voet van het futuristische Forum. De keuze is reuze: van zoet tot hartig. Van chocola tot zalm. En het kleurrijke interieur zorgt al helemaal voor een vrolijk begin van je avontuur.

Of loop binnen bij Pernikkel. Duurzaam, lekker en gezond eten. De wekelijks wisselende menukaart zorgt ervoor dat je elke keer weer verrast wordt. Of smikkel van klassiekers als wentelteefjes, eggs benedict of het Groninger 10 uurtje. De chef probeert zoveel mogelijk zelf te maken en alleen te werken met onbewerkte producten. Het liefst ingrediënten van lokale boeren en zo veel mogelijk verse seizoensgroenten.

Geniet van het uitzicht

Met een gevulde maag en een goed gevoel ga je verder met je reis door de stad. En waar kan je hier nou beter mee beginnen dan bij de Martinitoren? De 97 meter ‘Olle Grieze’, ook wel Oude Grijze, is de parel van de binnenstad. Gelegen aan de Grote Markt en iets wat je gezien moét hebben. Het mooie is: je hoeft hem niet enkel van een afstandje te bewonderen. Je kan hem namelijk zelf beklimmen. De bijna 300 treden wachten op je. Je inzet wordt beloond. Om de zoveel treden sta je oog in oog met de gewelven van de Martinikerk, eeuwenoude ornamenten, loeizware klokken of reusachtige vlaggenstokken. En eenmaal op het hoogste punt uitgekomen geniet van je van een zinderend uitzicht over Stad en Ommeland.

  • Martinitoren

Even bijtanken

Na de klim heb je weer wat trek gekregen. Vanaf de Grote Markt loop je langs de monumentale panden door naar de Vismarkt. De naam zegt het al: hier kun je terecht voor verse vis. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag staan hier meerdere viskramen met vers lekkers uit de zee. Kies voor kibbeling of ga voor een oer-Hollandse haring. Niet zo’n zin in vis vandaag? Geen probleem. Verspreid over deze markt staan veel verschillende soorten kramen. Van verse groenten tot goede kaas en de beste kruiden. Van alle markten thuis.

Tijd voor cultuur

Tijd voor het Groninger Museum. Misschien was het extraverte en veelkleurige bouwwerk in het water je al eerder opgevallen. De creatieve energie spat van de muren. Zowel buiten als binnen. Geniet van hedendaagse kunst, klassieke schilderkunst en andere bijzondere exposities. Met elke tentoonstelling daagt het museum zichzelf en daarmee zijn bezoekers uit om met een andere blik naar beeldende kunst te kijken. Na je bezoek loop je weer de bruisende binnenstad in. Even een goede bak koffie halen. Bij Koffiestation bijvoorbeeld, in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat. Sowieso een straat waar je bij menig koffietentje kan aanschuiven. Bij Koffiestation halen ze de bonen van ver, maar het branden gebeurt gewoon net buiten het centrum van Groningen. Lokaal lekkers dus.

Verderop in de straat vind je Vin Natuur, waar je de lekkerste natuurwijnen haalt. Net even anders dan de reguliere wijnzaak. Met soorten die je niet zo snel ergens anders zal vinden. Zoals we het in Groningen vaak net even anders doen. Met een fles wijn in je tas vervolg je je reis. Niet ver hier vandaan ligt het groene Noorderplantsoen. Geliefd door bewoners en bezoekers. Met slingerende paden en glooiende grasvelden. Een plek voor een wandeling of een picknick. Of neem plaats bij de omringende terrassen, er zijn er genoeg.

Aan tafel

Na je welverdiende rustmomentje in het gras heb je zin gekregen om lekker uit eten te gaan. En goed dineren kan je zeker in Groningen. Voor iedere lekkerbek is er wat wils. Maar nu je hier toch bent: proef de smaken van de provincie. Bij Brussels Lof bijvoorbeeld. Hier wordt gewerkt met lokale én biologische producten. Vers, puur. Zo kan je genieten van vis- en schelpdieren uit de Waddenzee of een stukje vlees van een koe uit de buurt. Smakelijk eten gegarandeerd.

Je buikt even uit en loopt via de Zwanestraat naar de Grote Markt. Daar kom je wederom oog in oog met de tweede reus van Groningen: het Forum. Een imposant en tegelijkertijd toegankelijk gebouw met een hoop inhoud. Als je ervoor staat, word je gegrepen door het futuristische ontwerp. Eenmaal binnen tuur je langs vele verdiepingen omhoog. De ‘huiskamer van de stad’, wordt het ook wel genoemd. Hier vind je onder meer een bibliotheek, tentoonstellingen, een bioscoop, horecagelegenheden en meer. En overal is er ruimte om rustig even te zitten. Via de roltrappen ga je gemakkelijk van verdieping naar verdieping. Tip: ga helemaal naar boven toe. Vanaf het dak van het Forum heb je namelijk een 360-graden uitzicht over, jawel, Stad en Ommeland. De ondergaande zon maakt het plaatje compleet.

Terwijl de zon achter de horizon verdwijnt, komt het avond- en nachtleven op gang. Met name rond de Grote Markt voel je deze bruisende energie. Terrasje hier, borreltje daar. Plek genoeg en ruimte zat. Loop eens door de Poelestraat en zie hoe de stoelen links en rechts gevuld zijn met jong en oud. Of stap een kroeg binnen. Maak een praatje met een student of zoek een rustiger plekje op. Het kan allebei. En als je klaar bent met borrelen, is het natuurlijk tijd voor een late night snack. Hier in Groningen heb je wel een heel bijzondere: de eierbal. Het is zelfs UNESCO erfgoed. Een heerlijk gekookt eitje in een krokant jasje. Voor op je culinaire bucketlist. Een fijne, unieke en lekkere afsluiter van je dag door de stad. Nu weet je het zeker: Groningen is ook jouw stad geworden.

Voel je thuis in Groningen stad

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief