Koffiestation: bonen van ver lokaal gebrand

Van iets alledaags iets bijzonders maken. De missie van Koffiestation. Al tien jaar lang branden ze de beste koffie. Gewoon in de Oosterparkwijk. Wat begon in een kelder is uitgegroeid tot een florerend bedrijf met onder andere een horecazaak. Koffie moet je beleven, vinden ze. ''Met een kop lekkere koffie begint elke dag goed.''

Van halve hobby naar volle bak

Het avontuur begon in een kleine kelder naast het Feithhuis. Emiel en Douwe ontdekten dat er een heel verhaal achter iets heel alledaags zit: een bakje koffie. ''Ik dronk het zo vaak, maar wist niet wat er allemaal achter zat'', zegt Emiel. En dus gingen ze op ontdekkingstocht. Ze begonnen klein met een popcornmachine. ''We haalden ongebrande koffiebonen en probeerden wat uit. Dat smaakte al snel naar meer.'' Goede koffie maken werd hun taak. Maar hoe? ''Experimenteren en ervan leren. Je leert iets het beste door het gewoon te doen.'' En proberen deden ze. Van halve hobby naar volle bak koffie maken. Al tien jaar lang.

Koffie met een verhaal

''Koffie is fascinerend'', vertelt Emiel verder. ''Maar er komt ook heel wat bij kijken.'' Voordat de koffie geschonken kan worden, gaat het een aantal fases door. Van het groeien tot plukken, sjouwen, wassen en drogen. De uitkomst: een groene boon die klaar is om gebrand te worden. De bonen van Koffiestation komen van ver. Colombia, Paraguay en natuurlijk ook Ethiopië. Waar de oorsprong van koffie ligt. ''Toen ik nog een beginner was heb ik ooit met dé koffiekeurmeester van Ethiopië een bakje gedronken'', zegt Emiel met een glimlach van oor tot oor. Vandaag de dag werkt Koffiestation veelal met selecte importeurs. Kleinere boeren. Met soms land zo groot als een volkstuin. Kortere schakels, eerlijkere koffie. En als de bonen de wereldreis naar Groningen hebben afgelegd, begint het proces voor Koffiestation. Gewoon in de Oosterparkwijk.

Naar het ideale recept

Zijn het bonen van een nieuwe soort? Dan wordt er gestart met 'cupping': het beoordelen van de bonen aan de hand van een groot palet. ''We kijken naar het uiterlijk, de geur en branden het op smaak. Je kan het een beetje zien als een wijnproeverij.'' Want koffie is een delicatesse en het branden ervan een ambacht. Er wordt net zolang geëxperimenteerd met verschillende brandprocessen totdat het ideale recept is gevonden. ''Het liefst lekker zoetig. Fruitig wild. Maar ook kruidig aards'', vertelt Emiel. Is de smaak naar wens? Dan starten ze na het branden met de branding. Koffiestation werkt veel samen met ontwerpstudio Knetterijs. Ook van Groninger makelij.  De kleurrijke designs van de zakken geven een beleving alvorens de koffie is geproefd.

Proeven die koffie

Dat proeven kan je op allerlei plekken doen. Zo kan je een bezoekje brengen aan de branderij in de Oosterparkwijk en daar je zak koffie halen. Kan je gelijk zien hoe je bonen gebrand worden. Of neem plaats bij Koffiestation Books & Coffee in de Oude Kijk in 't Jatstraat. Tussen de Engelse boeken. Ze hebben daar namelijk een samenwerking met boekhandel Riemer. Een uniek concept, nergens anders in Stad. ''Deze wens bestond al langer,'' zegt Emiel. ''We zien het dan ook als een verlengstuk van het bedrijf.'' En op de marktdagen haal je je koffie op de Vismarkt. In zak of in beker. Tussen, voor of na de boodschappen. ''Er is altijd een goed moment voor een goede koffie'', lacht Emiel.

 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief