Uitagenda

Bekijk de leukste concerten, voorstellingen, evenementen en tentoonstellingen in de stad en de provincie.

Alle evenementen

   

Wat zoek je

Sorteer op:

871 resultaten

Arnout van den Bossche
Arnout van den Bossche

donderdag 21 november, Hoogezand

Burn-out voor Beginners- T!P
Cabaret
Brugklas de musical
Brugklas de musical (9+)

donderdag 21 november, Stadskanaal

Brugklas, de populairste serie van de Nederlandse TV, komt naar het theater met een eigen musical! Alles wat er gebeurt in het eerste jaar van de middelbare school kun je nu van nóg dichterbij meemaken in het theater.
Jeugdtheater
Claudia de Breij - Oudejaars 2019
Claudia de Breij - Oudejaars 2019

donderdag 21 november, Groningen

Claudia neemt 2019 onder de loep
Cabaret
Abonnement Oude Muziek
Abonnement Oude Muziek

donderdag 21 november, Groningen

Onderdeel van de abonnementen Klassieke Muziek 2019-2020
Klassieke muziek
Academy of Ancient Music & - Viktoria Mullova (viool)
Academy of Ancient Music & - Viktoria Mullova (viool)

donderdag 21 november, Groningen

Subliem barokvioliste
Klassieke muziek
Mart Smeets
img6082_orig.jpg

donderdag 21 november, Winschoten

Sportpresentator en auteur
Theater overig
Ladies Night: Orgel & Ondernemerschap
Registerknoppen van het orgel in de Martinikerk

donderdag 21 november, Groningen

In het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht bestormen de Ladies vandaag het ‘mannenbastion’ dat de orgelwereld is. In de Martinikerk spelen organistes Gerrie Meijers en Janny de Vries voor een publiek dat nu eens grotendeels uit vrouwen bestaat.
Congres
Boeken Binden
Wimensterboek

t/m 5 januari 2020, Groningen

Al dertig jaar viert in het atelier van Wim Gremmen de boekbindkunst hoogtij. De tentoonstelling Boeken Binden viert dit jubileum met werk van Wim Gremmen, maar er is eveneens werk te zien van cursisten.
Tentoonstelling
Expositie Tuinen van Verf
Expositie Groninger Volkstuinen

t/m 7 december, Appingedam

Theo Lijdekkers is vermaard om zijn beeldende en kleurrijke weergave van bloemen, planten en natuurgezichten. De Groninger Zilverkamer biedt een overzicht van zijn meest recente grote werken onder de veelzeggende titel: Groninger Volkstuinen.
Tentoonstellingen
30 jaar Noorderlicht: overzichtstentoonstelling in MartiniPlaza
MartiniPlaza

t/m 20 december, Groningen

Noorderlicht is dertig jaar jong en viert dat met een overzichtstentoonstelling in MartiniPlaza, waar een doorsnede wordt gepresenteerd van de ongeveer 2000 fotografen die de afgelopen drie decennia door Noorderlicht zijn getoond.
Tentoonstellingen
Expositie 'Veldwerk' I OFF-programma Noorderlicht
Bellingwolde

t/m 19 januari 2020, Bellingwolde

Fotografen René Alberts, Annemarie van Buuren en Pieter Tonnis de Graaf verbeelden elk op eigen wijze het landschap.
Tentoonstellingen
Voortvarende vrouwen
kapiteinsvrouw De Grooth aan boord

t/m 26 januari 2020, Veendam

Vrouwen in de 19de eeuwse Veenkoloniale zeevaart.
Tentoonstellingen
Expositie 'Denkend aan Groningen'
Korenaar 1

t/m 19 januari 2020, Bellingwolde

De buitengewone schoonheid van het Groninger land in schilderijen, grafiek en installaties.
Tentoonstelling
Expositie 'Waar komen de kinderen vandaan'
Expositie 'Waar komen de kinderen vandaan'

21 november, 22 november en nog 4 dagen, Delfzijl

Een onvermoede schat in hartje Delfzijl, gevestigd in een woning Amsterdamse schoolstijl op loopafstand van centrum en openbaar vervoer.
Tentoonstellingen
Jonge Harten Theaterfestival
Jonge Harten

t/m 23 november, Groningen

Negendaags festival met theater, performance, dans en meer in Groningen. Over onderwerpen die ertoe doen, die blijven hangen. Voorstellingen die je uitdagen om niet op safe te spelen.
Theaterfestival
De Rode Draad Vanuit figuratie
De Rode Draad Vanuit figuratie

t/m 1 december, Groningen

Figuratieve beeldende kunst gaat over het afbeelden van de werkelijkheid. Beeldende kunsten, waarin herkenbare figuren en onderwerpen worden getoond.

Wel zijn er verschillen in de mate van verbeelding: meer of minder realistisch, fantasievol of zelfs conceptueel.

Qua techniek zijn er verschillen in uitvoering, zoals meer of minder losjes of fijn geschilderd, impressief of expressief. Soms vallen inhoud en techniek samen, soms niet. Men kan deze schilderstijlen zien als persoonlijke of collectieve ontwikkeling, maar evengoed als variaties binnen de figuratieve kunst of als richtingenstrijd. De verschillende stromingen zijn in de kern historisch bepaald, maar anno 2019 kenmerkt het figuratieve beeldende werk zich vooral door eclecticisme.

Kunstenaars gebruiken elementen uit meerdere stromingen en stijlen door elkaar. Het indelen van figuratieve kunst blijft dan ook arbitrair, zoals de expositie laat zien. Hoe dan ook, vandaag de dag bestaat er een grote variëteit aan figuratieve beeldende kunst. Mede daardoor is er sprake van een zeker reveil. De Rode Draad wil hiervan een bescheiden overzicht bieden. Aan de hand van het werk van collega-schilders, allen AKKA-leden, en enkele eigen schilderijen toont Klaas Koops de verschillende stromingen en stijlen binnen de huidige figuratieve kunst, gerelateerd aan zijn eigen ontwikkeling tot quasirealist. Vijf door hem ingebrachte ‘voorbeeldschilderijen’ vormen daarbij letterlijk en figuurlijk de rode draad van de expositie. Iedere zaalruimte heeft zo een eigen sfeer. Deze zouden met enige fantasie ‘Spiegel’, ‘Fijn’, ‘Indruk’, ‘Duiding’ en ‘Magie’ kunnen worden genoemd.  

Koops heeft in 2011 zijn opleiding afgerond aan de Klassieke Academie. Hij werkt en woont in Schipborg. Tevens is hij initiatiefnemer en voorzitter van de schildersgroep De QuasiRealisten en voorzitter van de Expositiecommissie van het Kunstlievend Genootschap Pictura. Hij is ook secretaris van het bestuur. Koops exposeerde onder andere in Museum de Buitenplaats, Galerie Bonnard, Stedelijk Museum Appingedam, Kunsthuis Secretarie Meppel, Pictura Groningen, Pulchri Studio Den Haag, Ikonenmuseum Kampen, Jheronimus Bosch Art Centre, Museum Thijnhof en Galerie DSG.

Bijna vijftien jaar is de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen bezig om in vijf jaar op een meer klassieke wijze kunstschilders op te leiden. Ook beeldhouwers hebben er hun opleiding afgerond aan de inmiddels opgeheven Klassieke Academie voor Beeldhouwkunst. De afgestudeerden van de opleidingen hebben zich in 2016 georganiseerd in AKKA, Alumnivereniging Kunstenaars Klassieke Academie. Het doel van deze groep is om de leden te ondersteunen, een stimulerend platform te bieden en hun kunst onder de aandacht te brengen van een groot publiek. AKKA kent inmiddels rond de 90 leden.

Op zondag 27 oktober en zondag 1 december wordt er om 15.00 uur een rondleiding verzorgd. Je kunt je daarvoor opgeven bij Pictura via info@pictura-groningen.nl of 050 312 29 53.

 

 

Tentoonstellingen
Mondo Mendini - De wereld van Alessandro Mendini
Alessandro Mendini

t/m 5 mei 2020, Groningen

De grote tentoonstelling die Mendini vlak voor zijn overlijden samenstelde. Hij was 25 jaar geleden hoofdarchitect van het nog steeds spraakmakende Groninger Museumgebouw,
Tentoonstellingen
Dichten in Stad
Prinsentuin

t/m 30 november, Groningen

Dichten in Stad is een manifestatie, georganiseerd door het Grafisch Centrum Groningen, waarbij de komende weken overal in de stad Groningen raamgedichten verschijnen.
Varia
Happietaria
Happietaria

t/m 19 december, Groningen

Dit pop-up restaurant voor het goede doel keert jaarlijks terug. Dit jaar met een zilveren randje, want Happietaria Groningen bestaat 25 jaar.
Varia
Er zal iemand komen
Er zal iemand komen

t/m 14 december, Groningen

Een poëtische thriller over elkaar vinden en elkaar kwijtraken. De combinatie van een raadselachtige toneeltekst van de Noorse schrijver Jon Fosse met een hallucinerende beweging, raakt je recht in het hart.
Theater en Toneel
Foto's Noorderbreedte langs wandelroute in Lauwersoog
Foto's langs wandelroute Lauwersoog

t/m 21 november 2020, Lauwersoog

Het werk van vijftien fotografen van de Fotosalon van Noorderlicht is tot eind 2019 te zien in een mooie fotowandelroute in Lauwersoog.
Wandeltocht
World Press Photo Exhibition 2019 Groningen
wppf-2019photocontest-poynominee-brentstirton_3255441887.jpg

t/m 8 december, Groningen

World Press Photo is terug in Groningen. Zo’n 150 foto’s van 43 fotografen uit 25 landen reizen dit jaar weer de wereld rond en komen dus ook naar Groningen.
Tentoonstellingen
TAXED TO THE MAX
Euro spin

t/m 1 december, Groningen

De 26ste editie van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie onderzoekt de maatschappelijke spanningen die door internationale mega-corporaties worden gecreëerd met hun enorme accumulatie van kapitaal en invloed op de mondiale politiek.
Tentoonstellingen
De vrouwen van de Menkemaborg
Menkemaborg, detail portret Josina Manninga, 1611

t/m 29 december, Uithuizen

In het kader van 100 jaar Kiesrecht voor Vrouwen wordt dit jaar een kijkje gegeven in het leven van de vrouwen op de Menkemaborg in de 18de eeuw. Hoe was het 300 jaar geleden om als vrouw op de Menkemaborg op te groeien, te wonen of te werken?
Tentoonstellingen