Uitagenda

Bekijk de leukste concerten, voorstellingen, evenementen en tentoonstellingen in de stad en de provincie.

Highlights

Wijnfestival

4 tm 6 okt: Wijnfestival Groningen

21 sept: Kadepop

Petruskerk pieterburen

Tm 20 okt: Orgelzomer

28 sept: Tocht om de Noord

Alle evenementen

   

Wat zoek je

Sorteer op:

1068 resultaten

t/m 19 september, Groningen

Confronterende docu-performance over de feiten die het nieuws niet halen.
Theater overig

woensdag 18 september, Groningen

Vermakelijk taalcollege
Cabaret

woensdag 18 september, Groningen

Vloeiend en sculpturaal spel met kracht, balans en verhouding
Dans en Ballet

woensdag 18 september, Groningen

Saxofonist Mete Erker en pianist Jeroen van Vliet presenteren na 30 jaar samen spelen CD Pluis .
Jazz

t/m 29 november, Delfzijl

Een onvermoede schat in hartje Delfzijl, gevestigd in een woning Amsterdamse schoolstijl op loopafstand van centrum en openbaar vervoer.
Tentoonstellingen

t/m 27 oktober, Groningen

De naamsbekendheid van de Bosatlas is enorm, en reikt tot ver buiten de muren van de school. Maar wie was Pieter Roelf Bos en wat bewoog hem tot het in kaart brengen van de wereld?
Tentoonstelling

t/m 17 november, Veendam

Kunst uit de collecties van fabrikanten in de Veenkoloniën
Tentoonstellingen

t/m 7 december, Appingedam

Theo Lijdekkers is vermaard om zijn beeldende en kleurrijke weergave van bloemen, planten en natuurgezichten. De Groninger Zilverkamer biedt een overzicht van zijn meest recente grote werken onder de veelzeggende titel: Groninger Volkstuinen.
Tentoonstelling

18 september, 19 september en nog 9 dagen, Groningen

Vrijwel iedere Nederlander heeft een buitenlandse voorouder. Sporen van immigranten zijn overal te vinden en migratie is van alle tijden. Wat beweegt mensen om hun thuisland te verlaten? Kiezen zij bewust voor Nederland? Of voor Groningen?
Tentoonstelling

t/m 29 september, Veendam

Houtzagerijen in de Groninger Veenkoloniën
Tentoonstellingen

t/m 18 september 2020, Lauwersoog

Het werk van vijftien fotografen van de Fotosalon van Noorderlicht is tot eind 2019 te zien in een mooie fotowandelroute in Lauwersoog.
Wandeltocht

t/m 28 september, Blauwestad

Rise of the Blue City is een grote muziektheatervoorstelling op het water van ‘t Oldambtmeer en neemt je mee in een waanzinnig futuristisch avontuur vol live muziek, brandende zuipketen en spannende taferelen.
Theater overig

t/m 3 november, Warffum

Leesplankjes, schoolplaten, de plak en de pechvogel; bekende voorwerpen uit de geschiedenis van ons onderwijs. In de 19e eeuw kreeg het onderwijs de vorm die we nu nog kennen. De tentoonstelling Terug naar School laat deze ontwikkeling zien.
Tentoonstellingen

t/m 13 oktober, Groningen

In de eerste 'Gasten'-tentoonstelling van dit seizoen ontvangt Henk Kraayenzank in zijn atelier voor een tweede keer beeldhouwer Wilma Mik.

Wilma Mik (Groningen, 1955) krijgt als kind les van Fie Werkman. Later combineert ze haar studie geschiedenis aan de RUG met politiek werk als fractie-assistent bij de Provinciale Statenfractie van D'66. Ze is ook werkzaam als freelance journalist en productieleider bij diverse culturele manifestaties. 

Tijdens de theaterproductie Babylon in Academie Minerva, ongeveer 30 jaar geleden, krijgen Wilma Mik en Henk Kraayenzank voor het eerst met elkaar te maken. Het hele gebouw  is door studenten omgetoverd in de stad Babylon. De decorontwerpers in opleiding hebben de vrije hand, Henk is de lichtontwerper, Wilma één van de producenten.

Ze verliezen elkaar uit het oog als Wilma naar Amsterdam verhuist. Daar pakt ze ook haar oude liefde, beeldhouwen, weer op. Ze krijgt les van diverse beeldhouwers en werkt als autonoom kunstenaar in een atelier in Aalsmeer. In Amsterdam is haar werk o.a. te zien in het CBK en het Hilton hotel,op de buitenplaats Wester-Amstel en in de beeldentuin de Wilgengaarde in Benschop.

Een toevallig weerzien in 2014 leidde tot de afspraak die hernieuwde ontmoeting in de vorm van een expositie te gieten, waarbij Groningen voor het eerst kennis kon maken met het beeldende werk van Wilma Mik.

Inmiddels is er het een en ander gebeurd: tijdens een noodgedwongen zwervend bestaan van anderhalf jaar raakt Wilma Mik verslingerd aan het rondtrekken over de aardbol. Leven vanuit 2 koffers, zonder ballast; wat een vrijheid! Dat gelukzalige gevoel verbeeldt ze in Vivace (brons, 2017). De plekken op de wereld waar ze korter of langer verblijft krijgen vorm in steen: Timboektoe (travertijn, 2013), New York 1-10 (diverse steensoorten), Amsterdam (mergel, 2019), Qatar (gasbeton en gips, 2014), Chios (albast, 2016) en Tokio (albast, 2019). Het silhouet van een stad is als een reeks van letters, een schrift, een taal. Haar sculpturen vertonen steeds meer grafische kenmerken, zoals te zien in een aantal reliëfs. Een inspirerende reis door Japan in 2018 leidt als vanzelf tot verbeelding op het platte vlak: (Tokio, Kyoto 1-2).

Tentoonstellingen

t/m 29 september, Meerstad

Het Maisdoolhof in Meerstad is bijna drie voetbalvelden groot en telt maar liefst vier km aan paden. Genoeg ruimte voor speurneuzen om lekker rond te dwalen.
Overige buitensport

t/m 12 oktober, Groningen

Het seizoen 2019-2020 begint met een spannende tentoonstelling met twee buitenlandse kunstenaars. Ruan Hoffmann komt uit Zuid-Afrika en woont sinds een aantal jaren in Amsterdam. Galerie with tsjalling: toont van hem keramische borden en objecten. De Spaanse kunstenaar Jorge Vicén toonde eerde zijn schilderijen in de galerie. Dit keer zijn naast olieverfwerken ook gouaches (schilderijen op papier) te zien.

De handgemaakte, grof gevormde borden van Ruan Hoffmann zijn rijk gedecoreerd en putten inspiratie uit oosterse keramiek en majolica. De afbeeldingen en teksten zijn echter zeer hedendaags en zelfs nogal confronterend. In de tentoonstelling zijn ook nieuwe objecten te zien met de titel Nest. Het zijn intieme objecten die worden ingesloten door een ring van stekels. Deze serie is voor het eerst te zien in galerie with tsjalling:

Jorge Vicén is een kunstenaar uit Huesca, in het noorden van Spanje. Zijn schilderijen zijn kleurrijk, maar ademen tegelijkertijd vaak iets duisters. In een deel van zijn werk gebruikt hij primitieve, bijna sjamanistische symbolen. Zijn portretten refereren aan art brut en outsider art, maar zijn met veel kennis van techniek gemaakt.

De beeldtaal van Vicén lijkt een basis te hebben in de jaren 50 en 60 en is tegelijkertijd heel modern. Een link met zijn beroemde stadsgenoot, de schilder Antonio Saura is zeker te leggen, maar ook invloeden van een schilder als Miró zijn te vinden. Het verfgebruik van Vicén is echter eigenzinnig en pasteus.

Tentoonstellingen

t/m 21 september, Groningen

Van 27 augustus t/m 21 september exposeren de winnaars van Kunstcongres Noord in De Kelder van VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen. Op zaterdag 14 september is de tentoonstelling onderdeel van kunstroute expOOST en kun je de kunstenaars ontmoeten.

Het Kunstcongres met perspectief is het podium voor creatieven en beeldend kunstenaars met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Kunstcongres staat in het teken van participatie, talentontwikkeling, netwerken en exposeren en houdt elke editie vijf regionale bijeenkomsten met een pop-up tentoonstelling. Het UWV wil met het Kunstcongres creatief talent zichtbaar maken en daarmee andere organisaties inspireren om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een weg naar werk of een kans te bieden.

Winnaars Kunstcongres Noord

Op 18 januari 2019 heeft in het Drents Museum in Assen het Kunstcongres Noord plaatsgevonden. 25 creatieven uit Drenthe, Groningen en Friesland hebben hun kunstwerk tentoongesteld. Zij hebben daarnaast deelgenomen aan groepsgesprekken onder leiding van een kunstbuddy. Ook was er gelegenheid om te netwerken en deel te nemen aan een workshop en lezing.

De kunstcommissie Noord (bestaande uit Harry Tupan van Drents Museum, Joost Slijpen van CBK Emmen, Matthijs Booij van Business Art Service) heeft alle werken beoordeeld en van feedback voorzien. Zij hebben Quincy Knippers en Herman Westerdijk geselecteerd tot winnaars. Het publiek koos Pieter Bouwkamp als publiekswinnaar. Als onderdeel van hun prijs mogen zij exposeren bij gastlocaties in de regio.

Kijk voor meer informatie op https://bijvrijdag.nl/agenda/kunstcongres-met-perspectief/

Tentoonstellingen

t/m 21 september, Groningen

De provincie Groningen kent een schat aan oude volksverhalen, die veel vertellen over de geschiedenis van het gebied en het landschap. Het project Spinbarg brengt een aantal van deze verhalen op een eigentijdse manier tot leven. In de tentoonstelling staan 11 kijkkasten waarin verhalen worden vormgegeven door Groningse kunstenaars, animatoren, filmmakers en componisten.

Foto: Verdronken dorp - Sarah Pannekoek

Tentoonstellingen

t/m 31 oktober, Haren

De video-installatie Cell Memory, Thank You Plant van Wineke Gartz in de Ming-tuin in het Chinese Bloemenpaviljoen in de Hortus Haren gaat over aandacht geven: aan planten, aan groei, aan licht, aan de Hortus, en over waarnemen.
Tentoonstelling

t/m 30 september, Haren

Speurtocht Ella en Luuk. Vorig jaar is Ella in Hortus Wonderland geweest. Ze wil er graag weer naar toe. Luuk wil ook mee, maar hoe komen ze in Hortus Wonderland?
Wandeltocht

t/m 29 september, Termunterzijl

Het eeuwenoude wierdenlandschap, het mooie dorp Termunterzijl en de wadden vormen het decor voor een beeldengroep die op de grens staat van het land en de zee en de verbinding uitbeeldt tussen de geschiedenis en de toekomst.
Tentoonstelling

t/m 29 september, Termunten

Marloes Buigel-Boering schildert het Groningse landschap. Ze is graag te vinden bij Punt van Reide, Breebaartpolder, Nieuwe Statenzijl en de Dollard. Thema: Groninger Landschap door het oog van de schilder...
Tentoonstelling

t/m 27 oktober, Lauwersoog

Deze expositie bevat bijzondere kunst die gemaakt is tijdens de afsluiting van de Lauwerszee in mei 1969. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Fokke de Groot de Lauwersmeer Hymne 2019 ''Parel van het Noorden'' gecomponeerd. 
Tentoonstelling

t/m 3 november, Leens

Het portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh (1657-1716) van de hand van Martinus van Grevenbroeck hangt weer in volle glorie op 'zijn' de Borg Verhildersum.
Tentoonstelling