Uitagenda

Bekijk de leukste concerten, voorstellingen, evenementen en tentoonstellingen in de stad en de provincie. Gelukkig ben je in Groningen!

Wil je ook een evenement aanmelden? Dat kan hier. 

Wat zoek je

Sorteer op:

750 resultaten

Game On / Experience 50 years of videogames
Game On / Experience 50 years of videogames

t/m 8 december, Groningen

De grootste interactieve tentoonstelling over videogames.

Tentoonstelling
Meet-o-theek: open inloop
Meet-o-theek: open inloop
Geannuleerd

7 december, 21 december, Groningen

Leen meetinstrumenten om je eigen omgeving in kaart te brengen

Varia
Zienema: Don't Go Gentle: A Film About IDLES
26d0b955-ef5f-4701-a91c-7b7bbd2fd76e.jpg

dinsdag 7 december, Groningen

In 2017 won de band de VERA poll voor het beste Eurosonic optreden van dat jaar. Één jaar later gingen ze er al met de eerste plek vandoor in de algemene VERA poll. Ongetwijfeld één van de beste concerten waar ik ooit ben geweest. Er zullen weinig bands zijn die, onder VERA publiek en medewerkers, de afgelopen jaren zo geliefd zijn als IDLES – en terecht. Met hun gewelddadige muziek en boze teksten vertolkt IDLES de onvrede, frustratie en woede van hun fans over sociale ongelijkheden en onrechtvaardigheden, en tonen ze tegelijkertijd het belang van kwetsbaarheid. De boodschap is duidelijk: er zijn een heleboel dingen kut, maar samen kunnen we er wat van maken. Wees lief voor jezelf en fuck the tories.

Don’t Go Gentle is een intiem portret van de band. In deze film krijgen we, van dichtbij, de geschiedenis van de band te zien, van de oprichting tot na de release van hun tweede album, Joy as an Act of Resistance. We krijgen de tegenslagen te zien waar de leden van de band individueel mee hebben geworsteld, de klappen die ze mentaal hebben opgevangen, en de vastberadenheid en kracht waarmee ze verder zijn gegaan. Voor velen een inspirerende positiviteit; naast de band zelf speelt ook hun fancommunity een centrale rol in deze documentaire. De AF Gang (te vinden op Facebook) is voor veel van z’n leden een bron van troost, steun en vriendschap.

Afgelopen week, 12 november, kwam het vierde album van de band uit, CRAWLER.

Finn

Film
Couperus Lunch
Couperus Lunch

dinsdag 7 december, Stadskanaal

Theater overig
Storyworld
Storyworld

t/m 7 januari 2022, Groningen

Hét Nederlands museum voor strips, animatie en games.

Tentoonstelling
Kinderbiënnale Groninger Museum
Groninger museum

t/m 9 januari 2022, Groningen

De Kinderbiënnale is een actieve tentoonstelling die je uitdaagt om te reageren op de kunst. Je wandelt letterlijk door een kunstwerk, je bouwt mee of je hebt interactie met een digitale presentatie.
Tentoonstelling
Grounded SUP avonturen
Suppen Roegwold

t/m 17 juli 2023, Groningen

Over meren, diepen en maren. Van Slochterdiep tot het Paterwoldsemeer. Ga op micro-avontuur met een SUP en voel je vrij.
Activiteiten
Ruimtelijk werken: Van idee tot verbeelding
Ruimtelijk werken: Van idee tot verbeelding

7 december, 14 december en nog 2 dagen, Groningen

Deze cursus beeldhouwen stimuleert je om eigenzinnige beelden te maken. Je krijgt een thema aangereikt, waar je een eigen invulling aan geeft die je de hele cursusperiode verder uitdiept.

Inhoud en betekenis geven zijn de aandachtspunten binnen het beeldend proces. Het beeldend onderzoek is daardoor minstens zo belangrijk als het eindproduct. Om je eigen blik te verruimen wordt ook aandacht besteed aan het werk van zowel de klassiek-moderne beeldhouwers, als van hedendaagse beeldhouwers. Zo worden nieuwe perspectieven en invalshoeken ontdekt.

Een vast onderdeel van deze cursus is een bezoek aan een museum, beeldenpark of galerie. En ieder jaar wordt de cursusperiode afgesloten met een tentoonstelling.

Workshop
Topstukken, de favorieten van de medewerkers
Menkemaborg

t/m 31 december, Uithuizen

De Menkemaborg is een volledig ingericht huis waar een beeld gegeven wordt van het leven en wonen in de achttiende eeuw. Het lijkt of leden van de familie Alberda van Menkema ieder moment binnen kunnen komen lopen.
Tentoonstelling
Game On / Experience 50 years of videogames
Game on

t/m 6 maart 2022, Groningen

De grootste interactieve tentoonstelling over videogames die wereldwijd al miljoenen bezoekers van alle leeftijden trok.
Tentoonstelling
Poëzie op de fiets
Allersmaborg

t/m 1 juni 2023, Groningen

Met de Poëzieknooppunten stel je je eigen poëzieroutes samen voor een moment dat je zelf uitkomt, met een lengte die past bij de spieren in je benen. Hoe verder je fietst, hoe meer poëzie je kunt horen.
Fietstocht
JR: Chronicles
Migrants Mayra Picnic across the border Tecate Mexico USA

t/m 12 juni 2022, Groningen

In JR: Chronicles ontdek je de iconische projecten van de internationaal bekende Franse kunstenaar JR. De expositie voert je langs zijn indrukwekkende carrière.
Tentoonstelling
Winter-Hightea
Winter Hightea

t/m 22 november 2023, Onstwedde

Kom smullen in het dal van de Ruiten Aa en reserveer een winter-Hightea bij Gasterij Natuurlijk Smeerling.
Eten/Drinken
Lichtjesroute Veendam
Stock

t/m 31 december, Groningen

Twinkelende straten, sneeuwpoppen, kerstmannen, rendieren, prachtige sterren en andere creatieve kunstwerken. De lichtjesroute 2020 was een groot kerstfeest. Na een succesvolle eerste editie zal ook dit jaar weer een lichtjesroute door Veendam slingeren.
Wandeltocht
Muddy Pink Dinosaur, deel 2
22-okt_3963112295.jpeg

t/m 20 februari 2022, Groningen

In de Noorderlicht Studio is de tentoonstelling ‘MUDDY PINK DINOSAUR’ van de Vlaamse kunstenaar Sarah Carlier (Izegem, 1981) te zien. In haar foto’s en video-installaties tast zij de rol van kunst in het alledaagse leven af.
Tentoonstellingen
Kinderbiënnale
Kinderbiënnale

t/m 9 januari 2022, Groningen

De Kinderbiënnale in het Groninger Museum

De Kinderbiënnale is een grote interactieve kunsttentoonstelling door kinderen, voor iedereen. Elk kunstwerk daagt je uit om mee te doen, te ontdekken of iets te veranderen. Dwaal door het Bamboe Bibber Bos van Bert Schoeren, creëer je eigen augmented reality graffiti samen met WERC Collective of maak een gigantisch grote compositie van jezelf in de installatie van kunstenaars Nou&Herkauw. Het Groninger Museum werkt samen met 30 kinderambassadeurs uit de regio. Kinderen weten zelf natuurlijk het allerbeste wat leuk is! Volg de Kinderbiënnale via Instagram #kinderbiennalegm, of ga naar de website voor meer informatie kinderbiennalegroningen.nl

Tentoonstellingen
DIG IT ALL. Ervaar de archeologie van de toekomst
Universiteitsmuseum

t/m 18 augustus 2023, Groningen

De onthulling van de moderne archeologie. Het Groninger Instituut voor Archeologie bestaat 100 jaar ter ere daarvan biedt Het Universiteitsmuseum de tentoonstelling DIG IT ALL.
Tentoonstellingen
Met Andere Ogen
Met Andere Ogen

t/m 6 januari 2022, Groningen

Over de speelse ernst van kunstkijken

Kees Faber
Robin Stemerding
Jaap van der Veen
Ferry Wilting

In Met andere ogen bundelen vier kunstenaars, kunstliefhebbers en begeleiders van het waarnemen van kunst hun krachten. Ze tonen schilderijen, foto’s, grafisch werk, video en one minute art en nodigen bezoekers uit om op verschillende manieren waar te nemen.

Kunst is per se dubbelzinnig. Het is nooit wat het is, je ziet niet wat je ziet. Er is meer dan ‘ik vind het mooi’ of ‘ik snap het niet’. Een kunstwerk heeft de kijker nodig om tot leven te komen. Bij elk kunstwerk is een toelichting, een aanwijzing of vraag geformuleerd. 

Activiteiten
Finissage: zondag 2 januari, 16:00 uur.

Presentaties: woensdag 8 en donderdag 16 december, 20:00 uur. De exposanten geven een presentatie in combinatie met het waarnemen van de kunst. De presentatie heeft drie thema’s: Hoe kijken dieren? Wat zien onze hersenen? en De kunst van het anders kijken. Je kunt je hier inschrijven.

De expositie en activiteiten zijn gratis toegankelijk. We zijn geopend van woensdag tot en met donderdag, van 13:00 - 17:00 uur.

Tentoonstellingen
Els ter Horst in Atelier Henk Kraayenzank
Els ter Horst in Atelier Henk Kraayenzank

t/m 12 december, Groningen

In de reeks duo-tentoonstellingen ‘Gasten’ ontvangt Henk Kraayenzank in zijn atelier ditmaal de veelzijdige kunstenaar Els ter Horst.

Ter Horst woont en werkt in Amsterdam, deed haar opleiding aan de Academie Minerva in Groningen. In eerste instantie met de bedoeling illustratrice te worden, maar dat werd ze is niet omdat bij haar de tekening er meestal al was vóór het verhaal.

"Mijn opleiding aan de academie ben ik geëindigd op de afdeling ‘Theater, beweging en omgeving’. Dat was een veelomvattende afdeling voor ieder die geen schilder, geen graficus en geen beeldhouwer was. Wat ben ik dan? Een tekenaar kan ik zeggen, maar achteraf ben ik blij met die ruime omschrijving. Ik voel me erin thuis."

Na de academie ontwierp ze onder andere decors en voerde monumentale opdrachten uit. Nu houdt ze zich vooral bezig met tekenen, schilderen, 3-dimensionaal werk en maakt kunstenaarsboeken.

"Soms is een beeld in mijn hoofd heel helder en af en toe lukt het dat exact zo te materialiseren. En soms ontstaat een voorstelling aarzelend, al tekenend. Dat worden vraagtekens en doorkijkjes. Het werk gaat over ons, over mensen en over onze gedragingen. Dat is niet altijd figuratief en zichtbaar, soms is het werk zelfs schijnbaar levenloos en abstract. Dan gaat het over verhoudingen of over het decor waarin we leven”.

Het werk is veelzijdig. Zowel wat technieken betreft als onderwerpen. Het is verhalend, associatief, conceptueel en reflecterend. "Ik ben toeschouwer, geen deelnemer". Dimensies lijken door elkaar te lopen net als de technieken: Els tekent en schildert, knipt figuren uit linoleum en plakt ze in de geschilderde omgeving met een verrassend contrasterend effect. Zonder enige nadruk schept zij een sfeer die de beschouwer meesleept én voor raadselen plaatst. Haar figuren bewegen doorgaans met aanstekelijk plezier, ze springen en dansen of stappen dapper door:

"Theater: ja er is een hoop theater in ons leven, beweging: ja ik ben altijd onderweg en onze sociale omgeving heeft veel invloed op mijn werk".

Tekeningen en reliëfs van Els ter Horst zijn te zien in Atelier Henk Kraayenzank, Visserstraat 40 Groningen. Vanaf 30 oktober tot en met 12 december, geopend elke zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:30 uur of op afspraak: 050-3135798.

Tentoonstellingen
Stadswandeling eerste vrouwen Rijksuniversiteit Groningen
Aletta Jacobs

t/m 21 april 2023, Groningen

Er zijn talloze verhalen te vertellen over vrouwen aan de Groninger universiteit. De nieuwe stadswandeling van de RUG bundelt een deel van deze verhalen. Het laat wandelaars via negen locaties in de voetsporen treden van de eerste vrouwen aan de RUG.
Wandeltocht
Minimuseum Westerkwartier
mini museum

t/m 31 december, Grootegast

Ga mee op museumexpeditie in het Westerkwartier en bouw je eigen minimuseum
Kinderen
De Miraculeuze Comeback van het Voormalig Verzet!
Verzet2

t/m 18 december, Groningen

Na een succesvolle eerste aflevering van De Miraculeuze Comeback van het Voormalig Verzet maken de makers van de theaterfeuilleton zich op voor aflevering 2. Deze zal op een nog geheime locatie vlak buiten de stad plaatsvinden.
Theater en Toneel
Expositie Rogier Oversteegen
Expositie

t/m 12 december, 'T WAAR

Ontdek nieuw werk van Rogier Oversteegen, vanaf 10 oktober twee maanden te zien bij Waarkunst.
Tentoonstellingen
Fototentoonstelling ‘Thuis’ - MOW
Heleen Haijtema

t/m 27 februari 2022, Bellingwolde

Vanaf 15 september zie je in het MOW de tentoonstelling ‘Thuis’, waarin zes fotografen vanuit onverwachte invalshoeken ons thuisgevoel verkennen
Tentoonstelling