Uitagenda

Bekijk de leukste concerten, voorstellingen, evenementen en tentoonstellingen.

Highlights

Top 10 bezienswaardigheden

Noorderzon 2019

Uitjes in het Lauwersmeer

Petruskerk pieterburen

Orgelconcerten

Alle evenementen

   

Wat zoek je

Sorteer op:

1015 resultaten

zaterdag 17 augustus

In 2018 verscheen de roman De Afscheiding van schrijver/journalist Marcel de Jong. Het is de geschiedenis uit 1834 over deze kerkstrijd in het Groningse dorp Ulrum die totaal uit de hand liep. Dit vormt de aanleiding voor een aantal rondleidingen in Ulrum o.l.v. de schrijver Marcel de Jong. Tijdens de wandeling en de lezing gaat u terug naar de opwindende gebeurtenissen in 1834. U voelt dan hoe dapper De Cock en zijn aanhangers waren. En hoe belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis. De eerste rondleiding vindt plaats op zaterdag 16 februari a.s.
Lezing/Debat

zaterdag 17 augustus

Elke derde zaterdag van de maand is er Streekmarkt op Verhildersum. Een twintigtal standhouders presenteren hun bijzondere kwaliteitsproducten. Van boerenkaas tot gerookte makreel, van ambachtelijk brood tot pure chocola.
Markt

zaterdag 17 augustus

Leer meer over het verleden en heden van de vissers van Zoutkamp. Deze middag is dit dé plek om kennis te maken met de Visserij van weleer, maar ook van hedendag. Er wordt gevaren, rondgeleid en geproeft.
Cultureel festival

t/m 18 augustus

Klaar voor actie?! De grootse internationale theatervoorstelling ‘PAW Patrol Live - De Grote Race’ komt in de zomer van 2019 exclusief naar Nederland! Ga in deze spectaculaire show samen met PAW Patrol Pups op een heldhaftig, muzikaal avontuur.
Varia

t/m 25 augustus

Elf dagen lang is festival Noorderzon het hoogtepunt van de culturele zomer in Groningen. Elk jaar in augustus strijkt een bonte verzameling podiumartiesten en kunstenaars neer in het sfeervolle Noorderplantsoen.
Cultureel festival

t/m 27 oktober

De naamsbekendheid van de Bosatlas is enorm, en reikt tot ver buiten de muren van de school. Maar wie was Pieter Roelf Bos en wat bewoog hem tot het in kaart brengen van de wereld?
Tentoonstelling

t/m 7 december

Theo Lijdekkers is vermaard om zijn beeldende en kleurrijke weergave van bloemen, planten en natuurgezichten. De Groninger Zilverkamer biedt een overzicht van zijn meest recente grote werken onder de veelzeggende titel: Groninger Volkstuinen.
Tentoonstelling

t/m 29 september

Vrijwel iedere Nederlander heeft een buitenlandse voorouder. Sporen van immigranten zijn overal te vinden en migratie is van alle tijden. Wat beweegt mensen om hun thuisland te verlaten? Kiezen zij bewust voor Nederland? Of voor Groningen?
Tentoonstelling

t/m 19 augustus

Op blote voeten wandelen door het Engelse landschapspark van de Fraeylemaborg? Dat kan van zondag 11 t/m maandag 19 augustus.
Overige buitensport

t/m 18 augustus

Na het groots vieren van de 150e Eenrumer Kermis, maakt de oranisatie zich nu alweer klaar voor de 151e editie. De kermis zal plaatsvinden van vrijdag 16 augustus tot en met zondag 18 augustus.
Kermis

t/m 3 november

Leesplankjes, schoolplaten, de plak en de pechvogel; bekende voorwerpen uit de geschiedenis van ons onderwijs. In de 19e eeuw kreeg het onderwijs de vorm die we nu nog kennen. De tentoonstelling Terug naar School laat deze ontwikkeling zien.
Tentoonstellingen

t/m 15 september

Het verhaal van het Oost-Groningse volk dat, aan het einde van de wereld en ver weg van de grote mensenmassa’s, zijn eigen gepassioneerd bestaan leidt.
Theater overig

t/m 31 augustus

Deze zomer maakt galerie with tsjalling: voor de vierde keer een selectie van werken uit de stockvoorraad. Werken uit eerdere tentoonstellingen en werken die nog niet eerder in de galerie te zien waren. Speciale aandacht is er voor de IJslandse kunstenaar Georg Óskar, die we eerder op de KunstRai lieten zien en voor tekenaar Zoltin Peeter, die eerder dit jaar overleed.

Let op, tijdens deze expositie is de galerie alleen op vrijdag en zaterdag open!

Tentoonstellingen

t/m 18 augustus

Niemand minder dan Taco Anema fotografeerde de gebruikers van de kerken van Stichting Oude Groninger Kerken. De zorgvuldig gecomponeerde werken zijn te zien in een speciaal hiervoor ontworpen spiegelkerkje, waarin je niet alleen de gebruikers, maar ook jezelf ziet!
Tentoonstelling

t/m 1 september

DOT Dome Cinema is het enige fulldome 3D-koepeltheater in Nederland en één van de slechts twintig 3D-koepeltheater in de hele wereld. In de adembenemende filmzaal worden spectaculaire fulldome shows, live planetarium shows en hun eigen “homemade” fulldom
Film

t/m 29 september

Het eeuwenoude wierdenlandschap, het mooie dorp Termunterzijl en de wadden vormen het decor voor een beeldengroep die op de grens staat van het land en de zee en de verbinding uitbeeldt tussen de geschiedenis en de toekomst.
Tentoonstelling

t/m 29 september

Marloes Buigel-Boering schildert het Groningse landschap. Ze is graag te vinden bij Punt van Reide, Breebaartpolder, Nieuwe Statenzijl en de Dollard. Thema: Groninger Landschap door het oog van de schilder...
Tentoonstelling

t/m 3 november

Het portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh (1657-1716) van de hand van Martinus van Grevenbroeck hangt weer in volle glorie op 'zijn' de Borg Verhildersum.
Tentoonstelling

t/m 27 oktober

Deze expositie bevat bijzondere kunst die gemaakt is tijdens de afsluiting van de Lauwerszee in mei 1969. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Fokke de Groot de Lauwersmeer Hymne 2019 ''Parel van het Noorden'' gecomponeerd. 
Tentoonstelling

t/m 31 oktober

De Zoutkamper vissers verwachtten een ramp toen op 23 mei 1969 de Lauwerszee werd afgesloten. Het viel mee, maar de expositie in het Visserijmuseum over de gevolgen van de afsluiting voor de visserij is toch 'Het verdriet van Zoutkamp' genoemd.
Tentoonstelling

t/m 6 oktober

Het Nabije Oosten kent vergelijkbare woonheuvels als in Waddenland: tells, die duizenden jaren ouder blijken dan de onze. Museum Wierdenland toont de overeenkomsten en verschillen tussen een tell en een wierde.
Tentoonstelling

t/m 29 december

In het kader van 100 jaar Kiesrecht voor Vrouwen wordt dit jaar een kijkje gegeven in het leven van de vrouwen op de Menkemaborg in de 18de eeuw. Hoe was het 300 jaar geleden om als vrouw op de Menkemaborg op te groeien, te wonen of te werken?
Tentoonstelling

t/m 29 september

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum toont de oudste bodemkaarten van Groningen in ‘Het Kabinet’.
Tentoonstellingen

t/m 29 september

De 50 bekendste werken van Jozef Israëls (1824-1911) zijn in de komende zomermaanden te zien tijdens de expositie ‘50x Israëls: het succes in fotogravures’.
Tentoonstelling