Uitagenda

Bekijk de leukste concerten, voorstellingen, evenementen en tentoonstellingen in de stad en de provincie.

Alle evenementen

   

Wat zoek je

Sorteer op:

873 resultaten

Toneelgroep Oostpool - Allemaal mensen / Umuntu
Toneelgroep Oostpool - Allemaal mensen / Umuntu

dinsdag 19 november, Groningen

Heb de moed om te bestaan
Theater en Toneel
Kerst knutsel avond
christmascrafts

dinsdag 19 november, Groningen

Wie krijgt er nu niet graag een kaartje in de brievenbus van iemand die je erg graag hebt? Kom naar City Central op 19 november om de handen uit de mouwen te steken en je eigen kerstkaarten te knutselen! We maken er een gezellige en creatieve avond van.
Varia
Boeken Binden
Wimensterboek

t/m 5 januari 2020, Groningen

Al dertig jaar viert in het atelier van Wim Gremmen de boekbindkunst hoogtij. De tentoonstelling Boeken Binden viert dit jubileum met werk van Wim Gremmen, maar er is eveneens werk te zien van cursisten.
Tentoonstelling
Voortvarende vrouwen
kapiteinsvrouw De Grooth aan boord

t/m 26 januari 2020, Veendam

Vrouwen in de 19de eeuwse Veenkoloniale zeevaart.
Tentoonstelling
Expositie Tuinen van Verf
Expositie Groninger Volkstuinen

t/m 7 december, Appingedam

Theo Lijdekkers is vermaard om zijn beeldende en kleurrijke weergave van bloemen, planten en natuurgezichten. De Groninger Zilverkamer biedt een overzicht van zijn meest recente grote werken onder de veelzeggende titel: Groninger Volkstuinen.
Tentoonstelling
30 jaar Noorderlicht: overzichtstentoonstelling in MartiniPlaza
MartiniPlaza

t/m 20 december, Groningen

Noorderlicht is dertig jaar jong en viert dat met een overzichtstentoonstelling in MartiniPlaza, waar een doorsnede wordt gepresenteerd van de ongeveer 2000 fotografen die de afgelopen drie decennia door Noorderlicht zijn getoond.
Tentoonstellingen
Expositie 'Waar komen de kinderen vandaan'
Expositie 'Waar komen de kinderen vandaan'

19 november, 20 november en nog 6 dagen, Delfzijl

Een onvermoede schat in hartje Delfzijl, gevestigd in een woning Amsterdamse schoolstijl op loopafstand van centrum en openbaar vervoer.
Tentoonstellingen
Jonge Harten Theaterfestival
Jonge Harten

t/m 23 november, Groningen

Negendaags festival met theater, performance, dans en meer in Groningen. Over onderwerpen die ertoe doen, die blijven hangen. Voorstellingen die je uitdagen om niet op safe te spelen.
Theaterfestival
TAXED TO THE MAX
Euro spin

t/m 1 december, Groningen

De 26ste editie van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie onderzoekt de maatschappelijke spanningen die door internationale mega-corporaties worden gecreëerd met hun enorme accumulatie van kapitaal en invloed op de mondiale politiek.
Tentoonstellingen
Dichten in Stad
Prinsentuin

t/m 30 november, Groningen

Dichten in Stad is een manifestatie, georganiseerd door het Grafisch Centrum Groningen, waarbij de komende weken overal in de stad Groningen raamgedichten verschijnen.
Varia
Er zal iemand komen
Er zal iemand komen

t/m 14 december, Groningen

Een poëtische thriller over elkaar vinden en elkaar kwijtraken. De combinatie van een raadselachtige toneeltekst van de Noorse schrijver Jon Fosse met een hallucinerende beweging, raakt je recht in het hart.
Theater en Toneel
De Rode Draad Vanuit figuratie
De Rode Draad Vanuit figuratie

t/m 1 december, Groningen

Figuratieve beeldende kunst gaat over het afbeelden van de werkelijkheid. Beeldende kunsten, waarin herkenbare figuren en onderwerpen worden getoond.

Wel zijn er verschillen in de mate van verbeelding: meer of minder realistisch, fantasievol of zelfs conceptueel.

Qua techniek zijn er verschillen in uitvoering, zoals meer of minder losjes of fijn geschilderd, impressief of expressief. Soms vallen inhoud en techniek samen, soms niet. Men kan deze schilderstijlen zien als persoonlijke of collectieve ontwikkeling, maar evengoed als variaties binnen de figuratieve kunst of als richtingenstrijd. De verschillende stromingen zijn in de kern historisch bepaald, maar anno 2019 kenmerkt het figuratieve beeldende werk zich vooral door eclecticisme.

Kunstenaars gebruiken elementen uit meerdere stromingen en stijlen door elkaar. Het indelen van figuratieve kunst blijft dan ook arbitrair, zoals de expositie laat zien. Hoe dan ook, vandaag de dag bestaat er een grote variëteit aan figuratieve beeldende kunst. Mede daardoor is er sprake van een zeker reveil. De Rode Draad wil hiervan een bescheiden overzicht bieden. Aan de hand van het werk van collega-schilders, allen AKKA-leden, en enkele eigen schilderijen toont Klaas Koops de verschillende stromingen en stijlen binnen de huidige figuratieve kunst, gerelateerd aan zijn eigen ontwikkeling tot quasirealist. Vijf door hem ingebrachte ‘voorbeeldschilderijen’ vormen daarbij letterlijk en figuurlijk de rode draad van de expositie. Iedere zaalruimte heeft zo een eigen sfeer. Deze zouden met enige fantasie ‘Spiegel’, ‘Fijn’, ‘Indruk’, ‘Duiding’ en ‘Magie’ kunnen worden genoemd.  

Koops heeft in 2011 zijn opleiding afgerond aan de Klassieke Academie. Hij werkt en woont in Schipborg. Tevens is hij initiatiefnemer en voorzitter van de schildersgroep De QuasiRealisten en voorzitter van de Expositiecommissie van het Kunstlievend Genootschap Pictura. Hij is ook secretaris van het bestuur. Koops exposeerde onder andere in Museum de Buitenplaats, Galerie Bonnard, Stedelijk Museum Appingedam, Kunsthuis Secretarie Meppel, Pictura Groningen, Pulchri Studio Den Haag, Ikonenmuseum Kampen, Jheronimus Bosch Art Centre, Museum Thijnhof en Galerie DSG.

Bijna vijftien jaar is de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen bezig om in vijf jaar op een meer klassieke wijze kunstschilders op te leiden. Ook beeldhouwers hebben er hun opleiding afgerond aan de inmiddels opgeheven Klassieke Academie voor Beeldhouwkunst. De afgestudeerden van de opleidingen hebben zich in 2016 georganiseerd in AKKA, Alumnivereniging Kunstenaars Klassieke Academie. Het doel van deze groep is om de leden te ondersteunen, een stimulerend platform te bieden en hun kunst onder de aandacht te brengen van een groot publiek. AKKA kent inmiddels rond de 90 leden.

Op zondag 27 oktober en zondag 1 december wordt er om 15.00 uur een rondleiding verzorgd. Je kunt je daarvoor opgeven bij Pictura via info@pictura-groningen.nl of 050 312 29 53.

 

 

Tentoonstellingen
Mondo Mendini - De wereld van Alessandro Mendini
Alessandro Mendini

t/m 5 mei 2020, Groningen

De grote tentoonstelling die Mendini vlak voor zijn overlijden samenstelde. Hij was 25 jaar geleden hoofdarchitect van het nog steeds spraakmakende Groninger Museumgebouw,
Tentoonstellingen
Foto's Noorderbreedte langs wandelroute in Lauwersoog
Foto's langs wandelroute Lauwersoog

t/m 19 november 2020, Lauwersoog

Het werk van vijftien fotografen van de Fotosalon van Noorderlicht is tot eind 2019 te zien in een mooie fotowandelroute in Lauwersoog.
Wandeltocht
World Press Photo Exhibition 2019 Groningen
wppf-2019photocontest-poynominee-brentstirton_3255441887.jpg

t/m 8 december, Groningen

World Press Photo is terug in Groningen. Zo’n 150 foto’s van 43 fotografen uit 25 landen reizen dit jaar weer de wereld rond en komen dus ook naar Groningen.
Tentoonstellingen
Tentoonstelling vrije oeuvre Daan Remmerts de Vries
Daanremmertsdevries

t/m 12 januari 2020, Eelde

Museum De Buitenplaats in Eelde presenteert Daan Remmerts de Vries. ‘Liefde je kunt me vinden bij de rivier’. De expositie bestaat uit tekeningen, collages en schilderijen van Daan Remmerts de Vries. Het is de eerste keer dat het vrije werk wordt getoond.
Tentoonstelling
Tentoonstelling: The Ray of Northern Light
The Ray of Northern Light

t/m 1 december, Ter Apel

Een wandeling door de Groningse natuur tijdens de wintermaanden is de inspiratiebron voor deze serie portretten.
Tentoonstelling
De vrouwen van de Menkemaborg
Menkemaborg, detail portret Josina Manninga, 1611

t/m 29 december, Uithuizen

In het kader van 100 jaar Kiesrecht voor Vrouwen wordt dit jaar een kijkje gegeven in het leven van de vrouwen op de Menkemaborg in de 18de eeuw. Hoe was het 300 jaar geleden om als vrouw op de Menkemaborg op te groeien, te wonen of te werken?
Tentoonstelling
Panoramische landschappen van Gertjan Scholte-Albers
Gertjan Scholte-Albers , Bomen , Acryl op doek

t/m 23 februari 2020, Slochteren

Deze kunstenaar schildert in de buitenlucht vooral panoramalandschappen en bosgezichten. Hij hanteert de kwast met een krachtig ritme en stevig kleurgebruik. Zijn brede schilderijen krijgen daardoor een eigen dynamiek.
Tentoonstellingen
Tallawit Timbouctou
cover-banner_1389420673.jpg

woensdag 20 november, Groningen

Tallawit Timbouctou zijn meesters binnen het genre takamba, de hypnotiserende traditionele muziek uit het noorden van Mali. De muziek draait vooral om de tehardent, een viersnarige luit en voorloper van de Amerikaanse banjo.
Jazz of Wereldmuziek
Noord Nederlands Orkest
Noord Nederlands Orkest

woensdag 20 november, Stadskanaal

Op het podium neemt Ella van Poucke plaats voor één van de meest onweerstaanbare celloconcerten. Na de pauze klinkt de Eerste Symfonie van Brahms, de componist die in zijn tijd wel de opvolger van Beethoven werd genoemd. Het concert wordt geopend met deel 2 Burleske van de Zuiderzee symfonie van Dopper, met als ondertitel: Humoreske Holländische Bauernhochzeit.

Dopper                Deel 2 Burleske van de Zuiderzee symfonie
Saint-Saëns         Concert voor cello en orkest no.1 op.33 in a kl.t.
Brahms                 Symfonie no.1 op.68 in c kl.t.

Dirigent                Antony Hermus
Cello                      Ella van Poucke

Opera
Love Actually in Concert
Love Actually in Concert

woensdag 20 november, Groningen

Na het grote succes in Engeland, brengt Cinema In Concert de Love Actually in Concert tour naar Nederland. In november wordt een van ’s werelds meest geliefde romantische komedies in vijf steden op HD-scherm vertoond en muzikaal even swingend als sfeervol begeleid door het ruim 50-koppige Noordpool Orkest.
Muziek overig
Theatergroep Bambie - Frou Frou
Theatergroep Bambie - Frou Frou

woensdag 20 november, Groningen

"Een herkenbare, struikelende clown" (Theaterkrant)
Theater en Toneel