Tentoonstellingen in Groningen

In Groningen vind je kunst overal om je heen. Ook de komende tijd is er weer meer dan genoeg leuks te bewonderen in de Groningse musea. Er is voor iedereen wel een passende tentoonstelling te vinden. Ga er even tussenuit en laat je verwonderen door cultuur.

Gianni Versace Retrospective | Groninger Museum

T/m 7 mei 2023 – Voor haute couture hoef je niet per se naar Italië af te reizen. In het Groninger Museum vind je namelijk de kleurrijke tentoonstelling over Gianni Versace. Uitbundige kleuren en gewaagde patronen maakten hem tot een van de meest invloedrijke couturiers ooit. Bekijk de iconische zwarte zijden jurk die actrice Liz Hurley in één klap wereldberoemd maakte. Of de catwalk waarop de belangrijkste looks uit de Freedom-collectie uit 1991 te zien waren. Ook zijn er accessoires, stoffen, tekeningen, interieurdesigns en filmopnames van de legendarische shows te zien. Laat je inspireren door de creatieve denkwijze van Gianni Versace.

Lees meer

The Art of DC – The Dawn of Super Heroes | Forum Groningen

T/m 26 maart 2023 – Batman, Superman, Wonder Woman: wie kent ze niet? Na Parijs, Londen, Abu Dhabi en Tokyo is het nu de beurt aan Groningen. Bekijk in het Forum Groningen de originele tekeningen, kostuums en rekwisieten uit de films en stripboeken van DC. Zoals de Batpod uit The Dark Knight, het Joker-pak van Jack Nicholson en uiteraard de beroemde cape van Superman. Na Groningen is deze expositie niet meer in Europa te zien, dus laat deze kans niet aan je voorbijgaan.

Lees meer

De Druktemaker | GRID Grafisch Museum

Vanaf december 2022 – Het pand van GRID wordt ingrijpend verbouwd en daarom is het museum gesloten voor publiek. Om toch het verhaal over het grafisch erfgoed te blijven vertellen, is De Druktemaker gebouwd. Dit mobiele museum bevat vitrines, laden en kasten met objecten uit het museum en materialen voor workshops. Er is veel te zien én te doen: je kunt namelijk meedoen aan workshops om zelf te leren drukken, binden en schrijven. Tot GRID de deuren weer opent, kun je het kleurrijke bouwwerk op verschillende locaties in de stad tegenkomen.

Lees meer

Time will tell | Universiteitsmuseum Groningen

T/m 7 mei 2023 – Hoe komt het dat een saai hoorcollege ontzettend lang duurt, maar de vakantie zo voorbij lijkt te vliegen? Ontdek aan de hand van verschillende experimenten hoe jouw ‘interne klok’ werkt. Of ga terug in de tijd en bezoek het bijzondere laboratorium van de Groningse psycholoog Gerard Heymans. Zijn experimenten met proefpersonen zorgden voor grote doorbraken in de psychologie. Maak deel uit van echt wetenschappelijk onderzoek en kom erachter hoe goed jij tijd ervaart.

Lees meer

Lessons of the Wild | Storyworld Spotlight

T/m 5 maart 2023 – Technologie heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ook in de gamewereld heeft de tijd niet stilgestaan. De Nederlandse game studio Guerrilla veranderde de gamewereld met de twee bekroonde games Horizon Zero Dawn en Horizon Forbidden West. In deze serie neemt hoofdrolspeelster Aloy het op tegen indrukwekkende machines in een post-apocalyptische wereld. Hoe is dit verhaal tot stand gekomen? En hoe wordt zo’n game ontwikkeld? Duik dieper in de ontwerpen en creativiteit van de makers van dit verhaal in de mini-expositie Lessons of the Wild in Storyworld Spotlight.

Lees meer

Oekraïne: het pad naar vrijheid | Akerk

T/m 22 januari 2023 – Van de Sovjet-Unie tot de Oranje revolutie, de Maidan protesten en de huidige oorlog: in Oekraïne is het altijd onrustig geweest. En dat is terug te zien in de Oekraïense fotografie. Vooral het experimenteel realisme was vanaf de jaren ’70 populair. Deze tentoonstelling is op internationaal vlak de eerste die Oekraïense fotografie in de spotlight zet. Ontdek met eigen ogen hoe dit land door de jaren heen het pad naar vrijheid zoekt.

Lees meer

Portretten van Verlichting | Synagoge Groningen

T/m april 2023 – Ron Glasbeek vond het maar donker en ongezellig in zijn atelier eind 2020. Hij haalde een antieke kandelaar met kaars van zijn slaapkamer en zette die in zijn atelier. Dit inspireerde Ron om een serie schilderijen te maken, met Portretten van Verlichting als resultaat. Van de Rooms-Katholieke godslamp tot de joodse Menora: in deze tentoonstelling zie je hoe licht een rol speelt in het jodendom in het dagelijks leven en tijdens de feestdagen.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief