Tentoonstellingen in Groningen

In Groningen vind je kunst overal om je heen. Er is voor iedereen wel een passende tentoonstelling te vinden. Ga er even tussenuit en verwonder je binnenkort op bijvoorbeeld één van de onderstaande toffe plekken. 

Groninger Museum 150 jaar, Behind the Scenes | Groninger Museum

T/m 1 juni 2025 – Ook altijd al benieuwd geweest wat er gebeurt achter de schermen van het Groninger Museum? Ter ere van het 150-jarig bestaan van het museum krijg je een uniek kijkje in alles wat een museum maakt. Van het samenstellen van een collectie, tot het conserveren van kunst en bepalen wat voor lijst een schilderij krijgt.  

Lees meer

Heer en knecht. De Alberda's en hun personeel | Menkemaborg

T/m 31 december 2024 - De tentoonstelling Heer en knecht, De Alberda’s en hun personeel is een vervolg op de succesvolle tentoonstelling over de Grand Tour vorig jaar. Het gaat nu niet alleen over de koetsier die de adel door heel Europa bracht, maar ook over de juffer die voor de jonge kinderen zorgde, over de tuinman en de jachtopziener. De tentoonstelling belicht alle personeelsleden die ervoor zorgden dat de adellijke familie Alberda op de Menkemaborg hun luxeleven kon leiden. In de kamers van de borg ontdek je verschillende personeelsfuncties en bijhorende attributen. 

Lees meer

Ons laand | Het MOW

Vanaf 14 april t/m 6 oktober 2024 - Kunstenaars nodigen mensen al eeuwen uit om ons land door hun ogen te bekijken. In schoonheid, verwondering en soms verwarring. De tentoonstelling Ons laand combineert historische stukken met uitingen van hedendaagse kunstenaars en laat je zien hoe Westerwolde voor hen al eeuwenlang een inspiratiebron is. Van oudere werken uit verstreken tijden tot de meer recente werken van het veranderende Westerwolde.  

Lees meer

America & Trump by Andres Serrano | Forum

T/m 5 oktober 2024 - Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november dit jaar zijn alle ogen gericht op de mogelijke kandidaten. Waaronder de republikein Donald Trump, die de hoofdrol speelt in de nieuwe expositie in het Forum. Bekijk de gezichten van Amerika door de lens van Andres Serrano, beleef de bestorming van het capitool tijdens de film Insurrection en struin door multimedia-installate The Game, een grote collectie van Trump-objecten.

Lees meer

Kaleidoscope: Verborgen schatten uit de Universiteitscollectie |Universiteitsmuseum Groningen

T/m 17 november 2024 - Sinds de oprichting van de Groningse Universiteit in 1614 zijn er behoorlijk wat objecten verzameld. Kaleidoscope neemt je mee op reis door verschillende wetenschappen, aan de hand van de schatten van de universiteit. Zo zie je hier onder andere een rijsimulator die gebruikt is bij psychologisch onderzoek, een studentenkamer uit de 19e eeuw en het skelet van een neushoorn. Stem op je favoriete object en bepaal wat echt de parel uit de collectie is.

Lees meer

Fiep op wielen | Museum Nienoord

T/m 1 september 2024 - Wie is er nou niet opgegroeid met Jip en Janneke, Otje en Pluk van de Petteflet? De illustraties van Fiep Westendorp zijn zonder twijfel tijdloos te noemen. Als kind zag zij de eerste automobielen Zaltbommel binnenrijden en als illustratrice de laatste paardenwagens uit het Amsterdamse straatbeeld verdwijnen. Dat is terug te zien in haar illustraties. Bekijk de tekeningen waar je de meest bonte, kleurrijke en vrolijk makende oldtimers, omnibussen en paardenwagens op ziet.  

Lees meer

Kinderbiënnale: A Better Place | Groninger Museum

T/m 3 november 2024 – De Kinderbiënnale is terug in het Groninger Museum. Deze tweede editie met als thema A Better Place is een kleurrijke tentoonstelling waarin je niet alleen kunst bekijkt, maar hele installaties kan ervaren door op ontdekking uit te gaan. De kunstwerken zijn door kunstenaars over de hele wereld gemaakt, in samenwerking met kinderen uit Groningen. Ze zetten je aan het denken over een ideale wereld.  

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief