Tentoonstellingen in Groningen

De komende tijd is er weer genoeg te bewonderen in Groningen. Er zijn tentoonstellingen en exposities voor iedereen. Er even tussenuit en je laten verwonderen door cultuur. Bekijk het in Groningen.

© Olivia Ettema, Emotionele waarde, 2016, lino/ sjabloondruk

Schaduwen in de kamer | GRID Grafisch Museum

T/m 17 oktober 2021 - Tekeningen met een psychologisch spel. De tentoonstelling ‘schaduwen in de kamer’ is een tentoonstelling voor en over makers. Olivia Ettema illustreert de verhalen van Franca Treur. Fris en hedendaags worden de analoge druktechnieken toegepast in haar werk. Het psychologisch spel is niet te missen, kijk maar naar de schaduwen en de houdingen van de personages.

Lees meer

25 jaar Gr'nn | De Kelder

T/m 18 oktober 2021 - Gr'nn begon in 1996 als presenteerblaadje en is uitgegroeid tot een ‘underground’ blad. Naast een thema zijn de tekenaars vrij om te maken wat ze willen. De te gekke creaties van 25 tekenaars zijn te zien in deze expositie. GR’NN is een initiatief van tekenaar Vlerk om te laten zien dat er in het Noorden veel tekentalent aanwezig is. Op zaterdag 25 september is de expositie onderdeel van expOOST. Een aantal kunstenaars is op deze dag van 12.00 tot 18.00 uur aanwezig in De Kelder.

Lees meer
© Siese Veenstra

Kinderbiënnale | Groninger Museum

T/m 9 januari 2022 - Als eerste in Nederland organiseert het Groninger Museum een Kinderbiënnale. Een actieve kunsttentoonstelling gemaakt door kinderen voor iedereen. Je wordt uitgedaagd om te reageren op kunst. Bouw mee aan een kunstwerk of wandel door het kunstwerk zelf heen. Waarom een tentoonstelling gemaakt door kinderen? Kinderen weten zelf natuurlijk het állerbeste wat leuk is. Ervaar het zelf en ontdek de stem van een kind.

Lees meer
© Iris Duvekot

Noorderlicht Internationaal Fotofestival | Noorderlicht

T/m 3 oktober 2021 - The Makeable Mind is hét thema van het Noorderlicht Internationaal fotofestival. Je verkent de relatie tussen visuele cultuur en de werkelijkheid in een reeks tentoonstellingen. Worden we gemanipuleerd door een op hol geslagen beeldcultuur? Je denkt de objectieve werkelijkheid in je eigen bubbel te kennen, maar ‘The Makeable Mind’ prikt daar doorheen.

Lees meer
© Erris Huigens (Deconstructie)

Erris Huigens: 1 | Off Hook

T/m 2 oktober 2021 - Off Hook is een nieuwe projectruimte voor kunst en exposities van initiatiefneemster Lydia Wieringa. Het doel is kunstenaars uit te nodigen om te doen wat ze willen. Erris Huigens: 1 is de eerste expositie. Huigens (Deconstructie) staat bekend om zijn abstracte werken en fascinatie voor industriële constructies. Zijn werk is te vinden op verlaten industrieterreinen in de provincie en ook op platenhoezen. Na de expositie is er geen twijfel meer mogelijk en herken jij zijn abstracte kunst.   

Lees meer
© Stella Dekker Fotografie

Striptekenaar van het jaar | Storyworld

T/m 24 oktober 2021 - Wie kent Elsje niet? Ze is het schattige, keiharde, kleine stripfiguur van Gerben Valkema. Het kan niet gek of overdreven genoeg voor Gerben. Hij is een meester in het tekenen van gezichtsuitdrukkingen. Hij tekent met 'levende lijnen', wat inhoudt dat hij met dunne en dikke lijnen speelt. Strip-, animatie- en gamemuseum Storyworld zet zijn werk in de spotlight. Wist je dat Gerben getekend heeft voor Suske en Wiske, Donald Duck, Jan, Jans en de kinderen, en Disney? Ontdek zelf hoe Gerben zijn strips maakt. 

Lees meer

Are You Now | Wall House #2

T/m 31 oktober 2021 - Wall House #2 bestaat 20 jaar! Speciaal in de maand september verzorgen de kunstenaars Gabrielle Kroese, Sabine Liedtke en Ismaël Lotz rondleidingen door de tentoonstelling. In deze nieuwe expositie ‘Are You Now’ tonen de drie noordelijke kunstenaars hun werk. Je kijkt naar schilderijen waarvan het beeld verstoord is, tekeningen waarvan het onderwerp geïsoleerd is uit de omgeving en portretten gemaakt van mensen die drie minuten moesten stilstaan. Wat doet de kunst met jou als er ruimte ontstaat vanuit beperking?

Lees meer

Ode 90 jaar | Noordelijk Scheepvaartmuseum

T/m 6 maart 2022 - Ruim 90 jaar geleden hebben drie Groningers de Vereniging Noordelijk Scheepvaartsmuseum opgericht. Op 7 augustus 2020 is de vereniging veranderd in een historisch museum voor heel Groningen. Honderden schippers, studenten, directeuren en oud kapiteins werkten bijna een eeuw lang aan de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart. Tijdens de tentoonstelling 'Ode 90 jaar' wordt de bijzondere geschiedenis van de vereniging weergegeven. Heb jij de schatkamers of het enige overgebleven Groninger stoomgemaal al bezocht?

Lees meer

DIG IT ALL: De archeologie van de toekomst | Universiteitsmuseum

Neem een kijkje achter de schermen van de moderne archeologie. Het Groninger Instituut voor Archeologie bestaat namelijk 100 jaar! Graven naar het verleden ging toen nog met een schep. Tegenwoordig wordt de digitale technologie ingezet. De archeologie veranderde door gebruik te maken van 3D-recontructies, door een kijkje in een graftombe te nemen met virtual reality en scheepswrakken die aan het licht kwamen door digitale analyse. Wil jij ervaren hoe het is om bij een archeologische opgraving te zijn? Oorlogsvondsten uit Groningen zijn te zien op een interactieve digitale kaart.

Lees meer
© Marleen Annema

Nieuwe museale inrichting | Synagoge Groningen

Een permanente tentoonstelling in de synagoge. Je wordt op moderne en eigentijdse wijze meegenomen in de rijke Joodse geschiedenis van Groningen. Persoonlijke verhalen zijn vastgelegd in beeld, audio, woord en film. Maar het is niet alleen een verhaal dat wordt verteld. Het is een zintuigenprikkelende ervaring. Groningen in een andere jasje dan nu.  

Lees meer

Ontdek ook