Tentoonstellingen in Groningen

In Groningen vind je kunst overal om je heen. Ook de komende tijd is er weer meer dan genoeg leuks te bewonderen in de Groningse musea. Er is voor iedereen wel een passende tentoonstelling te vinden. Ga er even tussenuit en laat je verwonderen door cultuur.

Kleur! | Groninger Museum

T/m 8 januari 2023 – Zin in een tentoonstelling waar de kleur van de muren spat? In deze vrolijke expositie staan de betekenis en symbolische waarde van kleur centraal. Elke zaal is gehuld in een andere kleur. Zo loop je langs de hele regenboog. De grote variatie aan stijlen en materiaalgebruik zorgen ervoor dat je je in een ware kleurexplosie waant. Mode, klassieke schilderijen, moderne kunst, meubels: er is genoeg te zien. Zo staat oranje in Nederland voor het koningshuis en nationale eenheid. Dat kun je in deze expositie zien aan de oranje bevrijdingsrok uit 1945. Na een bezoek aan deze tentoonstelling kijk je nooit meer hetzelfde naar kleuren en wat zij met je doen.

Lees meer

The Art of DC – The Dawn of Super Heroes | Forum Groningen

T/m 8 januari 2023 – Batman, Superman, Wonder Woman: wie kent ze niet? Na Parijs, Londen, Abu Dhabi en Tokyo is het nu de beurt aan Groningen. Bekijk in het Forum Groningen de originele tekeningen, kostuums en rekwisieten uit de films en stripboeken van DC. Zoals de Batpod uit The Dark Knight, het Joker-pak van Jack Nicholson en uiteraard de beroemde cape van Superman. Na Groningen is deze expositie niet meer in Europa te zien, dus laat deze kans niet aan je voorbijgaan.

Lees meer

Welkom in 1672 | Museum aan de A

T/m 8 januari 2023 – Als kind is het soms lastig voorstellen hoe het leven er honderden jaren geleden uitzag. Speciaal voor hen is deze tentoonstelling opgezet. Op de zolder van het middeleeuwse Canterhuis krijg je een inkijkje in het leven van vier Groningse tieners uit 1672. De vrienden maken van dichtbij het beleg door Bommen Berend mee. Kruip in de huid van de Groningse kinderen met echt speelgoed, gereedschap en gebruiksvoorwerpen van 350 jaar geleden. Pas hun kleren en ga met je doeboekje op ontdekkingstocht door de keuken, boerderij, werkplaats en studeerkamer.

Lees meer

Time will tell | Universiteitsmuseum Groningen

Vaste collectie – Hoe komt het dat een saai hoorcollege ontzettend lang duurt, maar de vakantie zo voorbij lijkt te vliegen? Ontdek aan de hand van verschillende experimenten hoe jouw ‘interne klok’ werkt. Of ga terug in de tijd en bezoek het bijzondere laboratorium van de Groningse psycholoog Gerard Heymans. Zijn experimenten met proefpersonen zorgden voor grote doorbraken in de psychologie. Maak deel uit van echt wetenschappelijk onderzoek en kom erachter hoe goed jij tijd ervaart.

Lees meer

Tegenspoed, verhalen over armoede | Noorderlicht

T/m 9 december 2022 – Hoe ziet je leven eruit als je arm bent? Armoede is niet alleen een gebrek aan geld. Tegenspoed laat zien dat armoede ook is: niet kunnen meedoen in de samenleving, niet gezond en duurzaam kunnen eten en vooral steeds minder grip op je leven hebben. Deze tentoonstelling geeft een inkijk in het leven van vier mensen die armoede kennen of hebben gekend. Op deze manier probeert Tegenspoed vooroordelen over dit thema weg te nemen en je inzicht te geven in dit ingewikkelde vraagstuk.

Lees meer

Weekblad Donald Duck 70 jaar | Storyworld Spotlight

T/m 30 oktober 2022 – Dit jaar is het 70 jaar geleden dat bij 2,5 miljoen huishoudens in Nederland de eerste Donald Duck op de deurmat viel. Nog altijd is dit weekblad het meest gelezen stripblad van Nederland. Heel bijzonder, want de concurrentie is groot. Hoe komt het dat dit stripblad nog steeds zo succesvol is? En hoe wordt een verhaal bedacht? Leer alles over het werk en de achtergrond van Weekblad Donald Duck in de minitentoonstelling van Storyworld Spotlight!

Lees meer

Oekraïne: het pad naar vrijheid | Akerk

T/m 4 december 2022 – Van de Sovjet-Unie tot de Oranje revolutie, de Maidan protesten en de huidige oorlog: in Oekraïne is het altijd onrustig geweest. En dat is terug te zien in de Oekraïense fotografie. Vooral het experimenteel realisme was vanaf de jaren ’70 populair. Deze tentoonstelling is op internationaal vlak de eerste die Oekraïense fotografie in de spotlight zet. Ontdek met eigen ogen hoe dit land door de jaren heen het pad naar vrijheid zoekt.

Lees meer

Studio 212 Fahrenheit | Wall House #2

T/m 30 oktober 2022 – Wall House #2 is al een kunstwerk op zich. Een enorme muur is de basis van het huis: hieraan zijn de verschillende woonruimtes bevestigd. In de ruimtes zijn twee exposities te vinden van het Groningse duo Studio 212 Fahrenheit. Het werk L EVEN is een lichtsculptuur die laat zien hoe plotseling het leven voorbij kan zijn. De serie SIT! bestaat uit een aantal stoelen die lijken op honden. Of je hier echt lekker op kunt zitten, is nog de vraag…

Lees meer

Impressies van Israël | Synagoge Groningen

T/m 9 oktober 2022 – Krijg in woord en beeld een indruk van het land Israël en de Joodse cultuur. Een deel van de expositie bestaat uit zwart-witte houtsneden. Gedichten, geschreven door de kunstenaar zelf, geven een extra dimensie aan de afbeelding. Naast houtsneden en gedichten zijn er ook wandreliëfs te zien. Deze driedimensionale kunstwerken zijn voorzien van uitleg door de kunstenaar Peter Wortel. De thema’s variëren van het ultraorthodoxe jodendom tot de adembenemende landschappen van Israël. Om de expositie meer toegankelijk te maken voor visueel beperkten, zijn er letters aangebracht waaraan bezoekers mogen voelen. Kortom: een tentoonstelling die de zintuigen prikkelt!

Lees meer

GRAFIEK WERKT. Keuze uit de collectie van PostNL | GRID

T/m 18 december 2022  – Van hoogdruk tot diepdruk en alles ertussenin. In deze tentoonstelling is de kunstcollectie van PostNL te zien. PTT, later PostNL, is in de loop der jaren een belangrijke opdrachtgever voor kunstenaars en vormgevers geworden. De medewerkers van PTT hadden namelijk ‘recht op kunst’. In kantoren, gangen, bedrijfskantines en sorteerhallen hing het werk van moderne en hedendaagse kunstenaars. Op de vele werkplekken verspreid door het land moest kunst komen te hangen. PTT koos er daarom voor om kunst in oplage aan te schaffen. En dat deden ze met grafiekkunst.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief