Tentoonstellingen in Groningen

In Groningen vind je kunst overal om je heen. Er is voor iedereen wel een passende tentoonstelling te vinden. Ga er even tussenuit en verwonder je binnenkort op bijvoorbeeld één van de onderstaande toffe plekken. 

Grand Tour | Menkemaborg

T/m 31 december 2023 – Ontdek de betoverende reisverhalen van de Groninger elite in de tentoonstelling "Grand Tour: De Groninger elite op reis". Stap in de voetsporen van zes avontuurlijke Groningers terwijl ze Europa verkennen. Laat je meenemen door de wereldgeschiedenis die tot leven komt aan de hand van hun meeslepende reisverslagen, kostbare souvenirs en unieke reisattributen. In de prachtige borgkamers word je meegenomen op een reis langs de verhalen van deze zes Groningers.

Lees meer

Chas Gerretsen – Foto-expositie | Forum Groningen

T/m 18 januari 2024 - Ervaar hoe de foto’s van Groningse fotograaf Chas Gerretsen tot leven komen in het Forum Groningen. Van de oorlog in Vietnam tot Hollywoodsterren als John Travolta; Chas heeft het weten vast te leggen. De tentoonstelling is opgedeeld in vier hoofdstukken die corresponderen met belangrijke periodes uit Chas’ zijn leven. Timing is bij deze fotograaf typerend. Hij weet op het juiste moment op de juiste plek te zijn. 

Lees meer

The Rolling Stones Unzipped | Groninger Museum

T/m 21 januari 2024 - Duik in het leven van de Britse rockband. In het Groninger Museum staan meer dan 400 originele objecten uit het persoonlijke archief van The Rolling Stones. Zo is er een collectie aan zeldzaam audio- en videomateriaal van door de jaren heen. Bewonder unieke stukken zoals de beschilderde gitaar van Keith Richard, of de iconische designerkleding van ontwerpers als Tommy Hilfiger en Anna Sui. Wandel door hun verblijf in Edith Grove, bewonder hun studio en stap in Dolby surround experience van het concert uit 2016 in Cuba.

Lees meer

Aimée de Jongh | Storyworld Spotlight

T/m 29 oktober 2023 - Neem een kijkje achter de schermen van de stripcarrière van Aimée de Jongh. Zij wordt gezien als een van de grootste talenten van de Nederlandse stripwereld. Ook internationaal krijgt ze steeds meer bekendheid. Haar bekendste werk 'Dagen van zand' is bekroond met maar liefst vijftien prijzen. Hoe ze te werk is gegaan voor deze graphic novel is te zien in de kleine Spotlightexpositie. Hier zijn originele schetsen en tekeningen van Aimée te zien. Evenals het onderzoek wat ze gedaan heeft voor de totstandkoming van 'Dagen van zand'. Daarbij zal je de overeenkomsten en verschillen tussen een graphic novel en een strip te weten komen. 

Lees meer

Duuster | Het MOW

T/m 18 februari 2024 - Er gaat iets boven Groningen, namelijk de adembenemende Groningse lucht. In de nacht maakt licht plaats voor duister. Het donker van het Gronings land speelt de hoofdrol in de tentoonstelling Duuster in het MOW. Westerwolde mag zichzelf ook nog een van de donkerste plekken van Nederland noemen. Meer dan twintig kunstenaars laten ieder hun eigen werk zien vanuit nachtperspectief. Tijdens de tentoonstelling kun je onder andere deelnemen aan avondwandelingen door het prachtige Westerwolde. Ook aan de jonge en avontuurlijke bezoekers is gedacht met de speciale doe-denk-durf-route. 

Lees meer

Vraauwlu - Groningers die je wil kennen | Museum aan de A

T/m 7 januari 2024 - In de tentoonstelling Vraauwlu staan 25 Groninger vrouwen centraal die allemaal een interessant verhaal hebben. Geïnspireerd op het gelijknamige boek van Iris van den Brand en Sanne Meijer stelt gastconservator Annet van der Meer de collectie samen. In de schijnwerpers staan vrouwen die je misschien nu nog niet kent, maar die je wel wilt leren kennen. Door middel van portretten word je meegenomen in het verhaal van deze bijzondere personen. Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van de ‘Sigarenmeisjes’ uit de sigarenfabriek in Nieuwe Pekela. In 1969 organiseerden zij de allereerste Nederlandse vrouwenstaking. Hiermee kregen ze het voor elkaar dat er gelijke beloning kwam voor man en vrouw. Kortom: genoeg inspiratie met deze Groninger girlpower.

Lees meer

PHALLUS. Norm & Vorm | Universiteitsmuseum Groningen

T/m 25 februari 2024 – De tentoonstelling PHALLUS. Norm & Vorm is de huidige tentoonstelling van het Universiteitsmuseum. Je wordt als bezoeker meegenomen langs diverse thema's rondom geslacht, gender, wetenschap en normen. Het mannelijk geslachtsdeel staat hierin centraal. De penis is namelijk overal. Vroeger als rotstekeningen, tegenwoordig als kleine tekeningetjes op muren en deuren of op sociale media. Deze expositie is het resultaat van een diepgaand onderzoek van het Gents Universiteitsmuseum (GUM). Het GUM bekijkt hoe de wetenschap tegenover gender staat en de maatschappelijke rol hierin. 

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief