Tentoonstellingen in Groningen

Op zaterdag 7 september vindt de Groninger Museumnacht plaats. Voor vijf euro kun je tot na middernacht de musea in de stad bezoeken. Conclusie: het cultureel seizoen is geopend! Hier zie je een aantal exposities die je de komende maanden kunt bekijken in stad en provincie Groningen. Het ene museum bekender dan het andere, maar allen zeer de moeite waard. Waar ga jij binnenkort cultuursnuiven?

De Bosatlas. De kunst van het weglaten. | GRID Groningen

T/m 19 oktober 2019 - Ken jij de Grote Bosatlas nog? Dat boekwerk dat je er altijd bij pakte om landen op te zoeken, nog voordat je Google Maps op je smartphone had? De Bosatlas is ooit ontworpen door Pieter Roelf Bos, maar waarom wilde hij zo graag de wereld in kaart brengen? Hoe maakte hij de kaarten? En hoe zagen ze er 150 jaar geleden uit? Deze expositie vertelt het verhaal van ieders bekende atlasboek, inmiddels toch wel cultureel erfgoed. Je kunt aanbellen bij Pieter Roelf Bos en ook kennismaken met grafisch Groningen uit de tijd van Bos, 1877. Wandel langs de grenzen van onderwijs-tijdperken en druktechnieken. Kortom, stap in de wereld van De Bosatlas!

Lees meer

Klein-kleiner-kleinst | Mohlmann museum

T/m 15 september - Een miniaturen tentoonstelling! Kunstwerken mogen niet groter dan 14x14x14 cm zijn. Kom de speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte stukken bewonderen die soms in 2D en soms in 3D zijn. Na het maxi-succes van deze ‘mini’s’ van vorig jaar, organiseert het museum dit jaar opnieuw een tentoonstelling voor de kleine werken. Dus neem je vergrootglas mee, ontdek kwaliteit in de kleine hoekjes en geniet daarna door in de andere ruimtes en tuin van het museum.

Lees meer

Daan Roosegaarde - Presence | Groninger Museum

T/m 20 januari 2020 - Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde maakte speciaal voor het museum een interactief kunstwerk dat tevens ook  zijn eerste museale soloproject is. Normaal werkt Roosegaarde alleen buitenshuis, maar nu kun je de binnenruimtes verkennen door alles aan te raken en te spelen met vorm en kleur. Ook erg leuk voor kinderen.

Lees meer

Russische Iconen, de collectie Wilbers | Museum Klooster Ter Apel

T/m jan 2021 - In 2018 kreeg museum Klooster Ter Apel een collectie van 32 Russische Iconen uit de 18e en 19e eeuw van een particulier geschonken. Ook zaten er twee kloosterkisten bij. De iconen zijn op houten panelen geschilderd en hebben in Oosters-orthodoxe Russische kerken en huizen gehangen. Dit geschenk, de geschiedenis achter deze iconen en het verhaal dat erbij hoort, is nu te bewonderen in het voormalige gastenverblijf van het museum.

Lees meer

De Dode Dierentuin | Universiteitsmuseum

T/m 31 december 2019 - In het Universiteitsmuseum zijn meerdere tentoonstellingen tegelijk te bewonderen, waaronder De Doder Dierentuin. Tal van wetenschappers hebben door de jaren heen dieren mee naar Nederland en Groningen meegenomen. In het Universiteitsmuseum is nu een indrukwekkende collectie van deze dieren te zien: van zeldzame spinnen tot kleurrijke vogels en angstmakende roofdieren. Maak een reis door de wereld en ontdek de vijfhonderd verschillende dieren. Ontdek de natuur van dichtbij zonder bang te zijn om gebeten te worden!

Lees meer

De fabrikant verzamelt | Veenkoloniaal Museum

T/m 17 november 2019 - Willem Albert Scholten: een bekende naam voor de Groningers. Maar wist je ook dat hij diverse schilderijen voor zichzelf had laten maken, soms wel 1,5 meter breed? Of dan aardappelmeelfabrikant E.J. Duintjer een van de grootste particuliere kunstverzameling van Nederland had? In het Veenkoloniaal museum zijn er diverse werken verzameld die voorheen bij fabrikanten hingen. Vele stukken komen uit de gouden eeuw van de veenkoloniën, de 19e eeuw en hingen voorheen in aardappelzetmeer-, strokartonfabrieken of houtzagerijen. 

Lees meer

Waar kom je weg? | Scheepvaartmuseum

T/m 29 september - Ken jij jouw familieboom? Bijna elke Nederlander heeft wel een migratieachtergrond. Maar wat zijn de redenen om je huis te verlaten? En waarom kwamen ze naar Groningen? Met de tentoonstelling ‘Waar kom je weg – Zes eeuwen migratie naar Groningen’ neemt het Noordelijk Scheepvaartmuseum jou op reis door het migratieverleden van Groningen. Leren aspecten van andere culturen kennen die je kunt vinden in de stad en laat je ontroeren door persoonlijke verhalen. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Groninger Archieven en Dat is Groningen.

Lees meer

Bernard Heesen – Uitbundige Glaskunst | Fraeylemaborg

T/m 27 oktober 2019 - Op 8 verschillende locaties op het landgoed is het glaswerk van kunstenaar Bernard Heesen te bekijken. Hij wordt gezien als één van de beste glaskunstenaars van Nederland en mixt barokke met een eigen unieke manier van werken. Kom zijn werk bekijken in de tentoonstellingsruimte, in de oranjerie of in de borg. Is het mooi weer? Ook in de follies in het park van het Fraeylemaborg zijn diverse kunstwerken van Heesen te bekijken. Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door de Stichting Modern Glas, die de collectie glaskunst van wijlen Sam Jonker en zijn partner Valentine Zaremba bezit en beheert.

Lees meer