Tentoonstellingen in Groningen

In Groningen vind je kunst overal om je heen. Ook de komende tijd is er weer meer dan genoeg leuks te bewonderen in de Groningse musea. Er is voor iedereen wel een passende tentoonstelling te vinden. Ga er even tussenuit en laat je verwonderen door cultuur.

Grand Tour | Menkemaborg

T/m 31 december 2023 – Ontdek de betoverende reisverhalen van de Groninger elite in de tentoonstelling "Grand Tour: De Groninger elite op reis". Stap in de voetsporen van zes avontuurlijke Groningers terwijl ze Europa verkennen. Laat je meenemen door de wereldgeschiedenis die tot leven komt aan de hand van hun meeslepende reisverslagen, kostbare souvenirs en unieke reisattributen. In de prachtige borgkamers word je meegenomen op een reis langs de verhalen van deze zes Groningers.

Lees meer

Disney – Telling Timeless stories | Forum Groningen

T/m 10 september 2023 – Van Mickey Mouse tot Anna en Elsa; zie hoe ze tot leven komen in de expositie ‘Disney – telling timeless stories’ in het Forum Groningen. Duik in het creatieve proces wat achter films als Assepoester, Doornroosje en de Kleine Zeemeermin zit. In de expositie krijg je een exclusieve kijk in de storyboards, schetsen en concepten van jouw favoriete Disney klassieker. En het is ook nog eens interactief: je kan namelijk ook zelf aan de slag als verhalenverteller.

Lees meer

Gronings licht | Het MOW

T/m 10 september2023 - Er gaat iets boven Groningen, namelijk de adembenemende Groningse luchten. Deze luchten spelen de hoofdrol in de tentoonstelling Gronings licht in het MOW. Verwonder je over de verschillende interpretaties van de Groningse luchten. Van horizon tot aan hemel, van donker tot helder: alles komt voorbij. Een groep van 24 kunstenaars verkennen in hun werk het Groningse licht, allen geheel op eigen wijze. Omdat elk kunstwerk een verschillend samenspel van landschap en lucht combineert, zal de multimediale tentoonstelling verrassen. Kijk naar interpretaties van de luchten boven het weidse Oldambt of het betoverende Westerwolde en laat je meevoeren door het Gronings licht. 

Lees meer

Worlds of Rhemrev | Storyworld Spotlight

T/m 2 juli 2023 - Misschien zegt de naam Edwin Rhemrev je niets, maar ken je zijn werk wel. De Nederlandse visual development artist ontwerpt decors voor animatiefilms. Hij maakte onder andere decors voor films als The Minions, My Little Pony, The Grinch en Despicable me 3. In de nieuwe Spotlight-expositie World of Rhemrev krijg je een inkijk in zijn werk en het proces erachter. Van mystieke landschappen tot sprookjesachtige slaapkamers en soms zelfs complete steden; Rhemrev ontwerpt het allemaal. In de tentoonstelling kan je zijn werk bewonderen, maar krijg je ook een inkijk in het proces. Ontdek hoe een eerste idee wordt uitgewerkt tot een compleet nieuwe wereld.

Lees meer

Time will tell | Universiteitsmuseum Groningen

T/m 7 mei 2023 – Hoe komt het dat een saai hoorcollege ontzettend lang duurt, maar de vakantie zo voorbij lijkt te vliegen? Ontdek aan de hand van verschillende experimenten hoe jouw ‘interne klok’ werkt. Of ga terug in de tijd en bezoek het bijzondere laboratorium van de Groningse psycholoog Gerard Heymans. Zijn experimenten met proefpersonen zorgden voor grote doorbraken in de psychologie. Maak deel uit van echt wetenschappelijk onderzoek en kom erachter hoe goed jij tijd ervaart.

Lees meer

Vraauwlu - Groningers die je wil kennen | Museum aan de A

T/m 10 september - In de tentoonstelling Vraauwlu staan 25 Groninger vrouwen centraal die allemaal een interessant verhaal hebben. Geïnspireerd op het gelijknamige boek van Iris van den Brand en Sanne Meijer stelt gastconservator Annet van der Meer de collectie samen. In de schijnwerpers staan vrouwen die je misschien nu nog niet kent, maar die je wel wilt leren kennen. Door middel van portretten word je meegenomen in het verhaal van deze bijzondere personen. Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van de ‘Sigarenmeisjes’ uit de sigarenfabriek in Nieuwe Pekela. In 1969 organiseerden zij de allereerste Nederlandse vrouwenstaking. Hiermee kregen ze het voor elkaar dat er gelijke beloning kwam voor man en vrouw. Kortom: genoeg inspiratie met deze Groninger girlpower.

Lees meer

Kleurenpracht | Kerk Kolham

T/m 25 juni 2023 - Ontdek de magie van kunst met Laurinda dos Santos-Lucas, Mariska Rozema en Grietje Duursma-Uil. Bewonder de meest indrukwekkende werken van Laurinda, waaronder adembenemende schilderijen van wol en verbluffend naaldviltwerk. Laat je betoveren door haar versie van 'het meisje met de parel' en bewonder een prachtige pauw in 3D die tot leven lijkt te komen. Of ervaar de kleurrijke pracht van Mariska Rozema en Grietje Duursma-Uil, die met trots hun schitterende quilts tentoonstellen.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief