Tentoonstellingen in Groningen

Het cultureel seizoen is geopend! Hier zie je een aantal exposities die je de komende maanden kunt bekijken in stad en provincie Groningen. Het ene museum bekender dan het andere, maar allen zeer de moeite waard. Waar ga jij binnenkort cultuursnuiven?

Mondo Mendini | Groninger museum

T/m 5 mei 2020 - 'De wereld van Alessandro Mendini' is een grote tentoonstelling die de beroemde Italiaanse ontwerper vlak voor zijn overlijden samenstelde. Mendini was 25 jaar geleden ook de hoofdarchitect van het nog steeds spraakmakende Groninger Museumgebouw. In deze tentoonstelling toont hij niet alleen een brede selectie uit zijn eigen oeuvre, maar ook werk van kunstenaars waarmee hij zich verwant voelde, zoals Paul Signac, Gio Ponti en Michele De Lucchi. Met meer dan 200 tentoongestelde objecten is Mondo Mendini een visueel overweldigende, poëtische en humoristische afspiegeling van Mendini’s werk als ontwerper en architect.

Lees meer

World Press Photo Exhibition | Synagoge Folkingestraat

15 nov t/m 8 dec 2019 - De internationaal geroemde persfototentoonstelling World Press Photo Exhibition 2019 is terug in Groningen. Dit jaar zonden 4,738 fotografen uit 129 landen zo’n 78,801 beelden in voor de wedstrijd voor World Press Photo of the Year. Een onafhankelijke jury koos hieruit de beste en belangrijkste beeldverhalen, die samen deze tentoonstelling vormen. Alle ruim 150 bekroonde beelden zijn te zien inclusief de winnende foto van het jaar, Crying girl on the border van John Moore. 

Lees meer

De Dode Dierentuin | Universiteitsmuseum

T/m 31 december 2019 - In het Universiteitsmuseum zijn meerdere tentoonstellingen tegelijk te bewonderen, waaronder De Doder Dierentuin. Tal van wetenschappers hebben door de jaren heen dieren mee naar Nederland en Groningen meegenomen. In het Universiteitsmuseum is nu een indrukwekkende collectie van deze dieren te zien: van zeldzame spinnen tot kleurrijke vogels en angstmakende roofdieren. Maak een reis door de wereld en ontdek de vijfhonderd verschillende dieren. Ontdek de natuur van dichtbij zonder bang te zijn om gebeten te worden!

Lees meer

Denkend aan Groningen | Museum De Oude Wolden

T/m 19 januari 2020 - ‘Denkend aan Groningen’ is de eerste in een reeks tentoonstellingen waarin het Museum De Oude Wolden de schoonheid van het Groninger platteland centraal stelt. De expositietitel ontleende het museum aan het iconische gedicht van Hendrik Marsman (Denkend aan Holland). In de tentoonstelling gaat het om het landschap maar ook om het leven en over de mensen in de provincie. Elke kunstenaar geeft vanuit zijn of haar eigen, unieke invalshoek invulling aan het thema. Dat levert een expositie op met zeer uiteenlopend werk - schilderijen, grafiek en installaties - dat in de meeste gevallen meer is dan een rechtstreekse weergave van bijvoorbeeld het natuurschoon of een cultuurhistorische gebeurtenis.

Lees meer

Russische Iconen, de collectie Wilbers | Museum Klooster Ter Apel

T/m januari 2021 - In 2018 kreeg museum Klooster Ter Apel een collectie van 32 Russische Iconen uit de 18e en 19e eeuw van een particulier geschonken. Ook zaten er twee kloosterkisten bij. De iconen zijn op houten panelen geschilderd en hebben in Oosters-orthodoxe Russische kerken en huizen gehangen. Dit geschenk, de geschiedenis achter deze iconen en het verhaal dat erbij hoort, is nu te bewonderen in het voormalige gastenverblijf van het museum.

Lees meer

Ontdek ook