Verborgen kunst in de stad

In Groningen staan kunstwerken niet altijd prominent op een sokkel, pronkend in het middelpunt van de belangstelling. De stad telt een flink aantal verstopte kunstwerken voor de oplettende kijker. Het ene makkelijker te vinden dan het andere. Sommige werken zijn zelfs alleen op bepaalde momenten zichtbaar. We delen hier een paar van deze verborgen kunstwerken, maar vergeet vooral niet je ogen open te houden want je zal ongetwijfeld tegen nog veel meer onverwachte kunstwerken aan lopen.

Circus Clyde Takes You On A Journey

Korreweg - Winkelcentrum De Beren in de Korrewegwijk lijkt op het eerste gezicht niet al te bijzonder. Maar het mooiste, meest kleurrijke gedeelte van het winkelcentrum bevindt zich ondergronds. De prachtige graffiti schildering op de toegangswanden van Parkeergarage Circus verwijzen naar de omgeving, het voormalig circusterrein op deze locatie. Zo rijden automobilisten langs dierfiguren een circustent binnen. Wethouder Paul de Rook onthulde het kunstwerk van Klaas Lageweg in november 2018.

Kikkercyclus

Hoge der A - Een beeldengroep van zes bronzen 'kikkers' markeert het gezellige terras van café De Sigaar aan het Hoge der A. Kunstenaar Jan Steen bracht met zijn kunstwerk de verbinding tot stand tussen het terras en het water in de A. De cyclus begint met een kikkervisje dat in vijf stappen uitgroeit tot een bijzondere eigen interpretatie van een kikker: een parmantig opzittend amfibie met een lange snavel.

Farsi Largo/Making Space

Waagplein - Het Waagplein is een centrale plek waar veel mensen langslopen of stoppen om een praatje te maken. Het kunstwerk dat boven het terras van het Newscafé hangt, is hierop geïnspireerd. Farsi Largo/Making Space is een kunstwerk van twee sculpturen. Een man en een vrouw, verbonden door metalen draden die de communicatie tussen twee mensen uitbeelden. 

Het Tschumipaviljoen

Hereplein – Op het Hereplein glinstert het glas van het Tschumipaviljoen je tegemoet. Het werk van de Frans-Zwitserse architect Bernard Tschumi is in 1990 gerealiseerd ter gelegenheid van de 950e verjaardag van de stad Groningen. Dat het paviljoen nog altijd als presentatieplek in gebruik is, zij het met een geactualiseerd programma, is veelzeggend. Inmiddels zijn er ruim honderd projecten gerealiseerd door kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Onder bruggen

Diepenring - Wel een stil gestaan voor een van de bruggen in de stad? Onder drie van de Groningse bruggen zitten kunstwerken verstopt, je ziet ze dus alleen wanneer de brug opengaat. Onder de brug bij het Groninger Museum zijn bijvoorbeeld Delftsblauwe tegeltjes te zien die lachwekkende taferelen verbeelden. Onder de Oosterbrug is het gedicht ‘Gestadige beweging’ van Werkman in aluminium letters aangebracht. En wie te wachten staat voor de Herebrug, wordt getrakteerd op een op doek gedrukte foto van een Gronings havengezicht. Wachten voor een open brug was nog nooit zo leuk.

Galgal Hamazalot

Folkingestraat – Letterlijk ‘in’ de Folkingestraat zit een 11-delig kunstwerk verstopt. In het plaveisel van de drukke winkelstraat is een maancyclus te zien, afgebeeld in elf bronzen manen: van volle maan tot nieuwe maan. Vroeger was de Folkingestraat het centrum van de Joodse buurt. De manen hebben meerdere betekenissen en staan onder andere voor de Joodse jaartelling. Overigens zijn er nog vier andere kunstwerken, gemaakt ter nagedachtenis van de oorlogsjaren, te vinden in deze karakteristieke straat. 

Openbaar toilet Koolhaas en Olaf

Reitemakersrijge - Dit markante urinoir aan de Reitemakersrijge is ontworpen door Rem Koolhaas. Het ronde toiletgebouw is in 1996 opgetrokken uit melkglas en voorzien van foto’s van Erwin Olaf. Bijzonder is dat dit toiletgebouw niet alleen een afdeling voor heren maar ook voor dames heeft; elk met een eigen ingang. De twee toiletgebouwtjes vormen samen het yin- en yangteken. ’s Avonds wordt het toilet van binnenuit verlicht.

Ons Blauwe hart

Gelkingestraat – Deze vrolijke tegelwand siert niet alleen de entree van de Gelkingestraat, maar geeft toegang tot heel veel meer. Wie goed kijkt, ziet dat dit kunstwerk bestaat uit QR-codes, verstopt in Delfts blauw. Scan de codes met je telefoon en laat je online inspireren door Groninger activiteiten, muziek, poëzie, verhalen en video’s.