10x galeries in Groningen

Groningen barst van de creativiteit. Een van de beste manieren om dit te ervaren is door een bezoekje te brengen aan een van de vele eigenwijze galeries in de stad. Of je nou inspiratie zoekt in moderne kunst, klassieke schilderijen of kennis wilt maken met aanstormend talent, in deze galeries vind je verhalen zonder woorden. Waar ga jij even langs?

Galerie Noord | Verrassende kunst in hartje Groningen

Nieuwstad 6, Groningen - Galerie Noord is sinds 1997 een expositieruimte in hartje Groningen. Ruim twintig jaar later is dit nog steeds een plek waar diverse kunstliefhebbers samenwerken met noordelijke kunstenaars, bezoekers en elkaar. Een plek waar je als bezoeker verrast wordt door het wisselend karakter van fotografen, installatiekunstenaars en solo- en groepstentoonstellingen. Galerie Noord onderhoudt intensief contact met onder andere Academie Minerva, om zo talentvolle kunststudenten de mogelijkheid te bieden om te exposeren. Nieuw talent, verrassende kunst.

Lees meer

Noorderlicht | Podium voor fotografie en visuele media

Akerkhof 12, Groningen - Met een scherp oog voor ontwikkelingen, maar wars van trends en hypes, besteedt Noorderlicht aandacht aan fotografie en alle andere vormen van visuele media. Jonge makers en gerenommeerde namen in de beeldende wereld vinden hun weg naar het podium dat Noorderlicht hen biedt. Daarnaast is er het jaarlijkse fotografiefestival, eveneens onder de naam Noorderlicht, dat niet vergeten mag worden. Met universele thema’s zet Noorderlicht lokale noordelijke issues in een internationaal perspectief.

Lees meer

De Stadsgalerie | Door kunstenaars voor kunstliefhebbers

Oude Boteringestraat 7, Groningen - De Stadsgalerie is een kunstgalerie opgericht door zes Nederlandse kunstenaars, met een gezamenlijk doel: het creëren en tentoonstellen van hedendaagse figuratieve kunst. Opgericht door kunstenaars voor kunstliefhebbers, toont de Stadsgalerie werken variërend van groot tot klein formaat en van minimalisme tot stilleven. Het komende jaar zal de entreehal van Martiniplaza verrijkt worden met schilderijen van 14 kunstenaars van de Stadsgalerie. 'Art is the language without words'.

Lees meer

Kunstpunt | Knooppunt voor kunst

Trompsingel 27a, Groningen - Kunstpunt is dé plek waar de noordelijke beeldende kunst begint. De organisatie fungeert als een knooppunt, een artistiek baken. Kunstpunt Groningen organiseert diverse kunstroutes die je meenemen langs bijzondere steegjes, straatjes en eigengereide ondernemers met een typisch Groningse twist. Kunstpunt maakt kunst toegankelijker, want het is bedoeld voor iedereen. Met de stad Groningen als canvas, kun je je artistieke hart ophalen.

Lees meer

PMCA | Een klein museum voor grote ideeën

Gedempte Zuiderdiep 132, Groningen - The Pitcairn Museum for Contemporary Art wil een platform bieden aan kunstenaars uit binnen- en buitenland. Gelegen in het centrum van Groningen, is het museum zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag open voor bezoekers. Gezien de unieke schaal van het museum kunnen bezoekers zich niet fysiek door de ruimte bewegen, maar toch de ervaring beleven alsof ze zich binnen in een uitgebreid maquette of diorama bevinden. Elke tentoonstelling, speciaal voor het museum gemaakt, biedt een unieke ervaring. Een klein museum voor grote ideeën.

Lees meer

OFF HOOK | Een artist-run artspace voor moderne kunst

Bloemsingel 200, Groningen - OFF HOOK is een kunstruimte voor hedendaagse kunst en tentoonstellingen in Groningen. Gevestigd in een hoek aan de voorkant van het voormalig chemisch laboratorium Het Paleis, nodigt OFF HOOK kunstenaars uit om 'te doen wat ze willen'. In de kunstruimte zie je voornamelijk solo-exposities, met als uitgangspunt de abstracte kunst. Er is ook ruimte voor optredens of lezingen. Bij elke solotentoonstelling wordt een zeefdruk van de kunstenaar gepresenteerd en aangeboden. Deze wordt gedrukt bij Zeefdrukatelier Hogeland in Warffum. De Nederlandse kunstenaar en oprichter van de kunstruimte, Lydia Wierenga, gaat iedere keer samen met de betreffende kunstenaar naar Warffum om deze samen te drukken. Beeldende kunst verdient meer aandacht in Groningen.

Lees meer

NP3 | Het plateau voor hedendaagse kunst

Hofstraat 21, Groningen - NP3 is het platform voor onderzoekende en experimenterende hedendaagse kunst. Het platform nodigt kunstenaars uit om in elke mogelijke vorm samen te werken aan de volgende stap in hun ontwikkeling. Van residentie en onderzoek tot aan productie en presentatie. NP3 ontwikkelt de kunstprojecten vanuit drie verschillende, unieke locaties in de stad Groningen, elk met een eigen architectuur, functie en uitstraling. Hieronder vallen de 'white cube', de industriële containerkunsthal 'MOBi' en de interactieve 'eMMa' in de 'Videobusstop'.

Lees meer

Galerie Forma Aktua | Gevestigde orde tot talentvolle starters

Nieuwstad 10, Groningen - Forma Aktua is een galerie in het hart van Groningen. Gevestigd in een authentiek pand biedt Forma Aktua een podium aan zowel gevestigde kunstenaars als talentvolle nieuwkomers. Dit leidt tot een boeiende mix van werken bij exposities, wat de interactie tussen kunstenaars en kunstliefhebbers versterkt. De galerie wordt met passie gerund door ruim 20 vrijwilligers, die altijd klaarstaan om bezoekers enthousiast te informeren. Jaarlijks worden er meer dan 10 exposities georganiseerd, variërend van moderne en hedendaagse schilderkunst tot grafische werken en sculpturen.

Lees meer

Ann’s Art | Net zoals thuis

Laan Corpus Den Hoorn 100, Groningen - Ronald en Marijke runnen samen Ann's Art, Galerie & Kunstuitleen. Ann's Art is al meer dan 30 jaar een gevestigde naam in de galeriewereld en heeft sinds 2013 een grote galerieruimte binnen Vos interieur betrokken. De kunstwerken zijn niet alleen in de galerie te zien, maar ook geïntegreerd tussen het interieur, waardoor bezoekers direct kunnen zien of het kunstwerk bij hen thuis aan de muur zou passen. Elk jaar worden er ongeveer acht solo- of duo-exposities georganiseerd. Ben je helemaal verliefd geworden op een specifiek schilderij, maar lijkt de aankoop je te groot? Bij Ann's Art kun je ook kiezen voor kunstuitleen, zodat je favoriete kunstwerk toch bij jou thuis aan de muur kan hangen.

Lees meer

Pictura | Actuele beeldende kunst, ontmoeting en debat

Sint Walburgstraat 1, Groningen - In het rijksmonument aan het Martinikerkhof biedt Pictura een ruimte en podium voor het werk van voornamelijk Groningse kunstenaars. Zowel werk van oude als jonge, maar ook overleden kunstenaars van hoge kwaliteit vind je in het pand onder de Martinitoren. Pictura richt zich naast beeldende kunst ook op podiumkunsten zoals muziek, poëzie, literatuur en theater, zowel op kleinschalig als op landelijk niveau.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief