10 x bruine kroegen

In het centrum van Groningen vind je vele kroegen met karakter. Bruine kroegen. Een ontmoetingsplaats waar iedereen naar binnen kan lopen voor een borrel en huiselijke gezelligheid. Maar we moeten ook de kroegen in de buitenwijken niet vergeten. Loop eens een paar stappen verder en open de deur naar een intieme sfeer, nostalgische interieurs, uitgebreide bierkaarten en boeiende verhalen van stamgasten. We hebben een paar aanraders voor je op een rijtje gezet.

De Pintelier | Binnenstad-Noord

Kleine kromme Elleboog 9 - In een van de oudste horecabuurten van Groningen vind je Belgisch Café de Pintelier. Wie niet bekend is in Groningen, zal misschien even op zoek moeten naar deze ‘verborgen’ parel. Dit is een bruine kroeg waar je niet zomaar tegenaan loopt, maar waar je komt door knusse steegjes en smalle straatjes. Geniet van de Vlaamse gastvrijheid en laat je verrassen door de uitgebreide drankenkaart met maar liefst 23 (wissel)kranen en meer dan 80 bieren op fles. De Pintelier is aangesloten bij de Alliantie van Biertapperijen (A.B.T.) en is al jaren een begrip in Groningen.

Lees meer

De Singelier | Helpman

Coendersweg 44 -  Ook café de Singelier valt in de categorie typisch buurtcafé: een mooie bruine kroeg met al z’n eigenaardigheden. Een van die eigenaardigheden is de oude rookruimte die verbouwd is tot een kleine distilleerderij. Als je een liefhebber van bier bent dan moet je zeker een keer plaatsnemen op het terras van dit café. De eigenaar van de Singelier, Felix Huisken, is namelijk een biersommelier: een van de hoogste diploma’s voor bierkennis en behandeling. Hij kan je dus als geen ander vertellen hoe bier wordt gemaakt, welk biertje het beste past bij het zonnige weer en welke zich het beste leent voor een gezellige avond. Er zijn maar weinig mensen die zo’n goede bierproeverij voor je kunnen samenstellen. Reden genoeg om even om te fietsen toch?

Lees meer

Café De Koffer | Schildersbuurt

Nieuwe Blekerstraat 1 -  Bierlokaal Café de Koffer is met welgeteld 250 verschillende bieren op de kaart een bekend fenomeen in de Schildersbuurt. Zin in een culture trip over de wereld? Met de internationale bierkaart beleef je in Groningen de smaken van Nederlandse, Belgische, Engelse, Schotse, Amerikaanse en zelfs Italiaanse, Spaanse en Scandinavische bieren. Ook aan de spelletjesliefhebbers is gedacht, kijk maar eens in de kast achter in het café. Nog op zoek naar een bijzonder uitje? Dan biedt Café de Koffer ook bierproeverijen vanaf twee personen aan onder begeleiding van een ervaren bierkenner.

Lees meer

Ugly Duck | Binnenstad-Noord

Zwanestraat 28 - Eetcafé Ugly Duck is al 30 jaar een klassiek eetcafé zoals een eetcafé hoort te zijn. Dit charmante eetcafé heeft een naam die misschien vragen oproept, maar zodra je de drempel overstapt, zul je ontdekken dat er niets lelijks is aan deze culinaire bestemming. Je kunt bij dit monumentale pand terecht voor een goede maaltijd, uitgebreide lunch of een lekker speciaal biertje met een borrelhapje. Als je goed kijkt zitten er allemaal eendjes verstopt in dit bruine café. Zo is er een Dagobert Duck-kaart te vinden voor iedereen die zin heeft in een lekkere en betaalbare daghap.

Lees meer

De Klikspaan | Rivierenbuurt

Rabenhauptstraat 78 – Café de Klikspaan is een echt bruin buurtcafé waar jong en oud, studenten, gepensioneerden en gezinnen samenkomen om te ontspannen en socializen. Dit buurtcafé is geliefd in de Rivierenbuurt dankzij de 40 verschillende soorten speciaal bier. Je kunt hier genieten van borrels, Groningse biertochten, pubquizzen, livemuziek en andere leuke feesten. Groningen is eigenzinnig, net als Café de Klikspaan. Als je geen zin hebt om te koken mag je hier je eigen eten laten bezorgen. Zelf een feestje organiseren? In 2022 is het tweede café ‘Kleintje Klikspaan’ geopend dat bestemd is voor besloten feesten, borrels en partijen.

Lees meer

Kroeg van Klaas | Oosterpoortbuurt

Oosterweg 26 - De Kroeg van Klaas is al 50 jaar een begrip in de Oosterpoortbuurt. Een echt ouderwets bruin buurtcafé, dat vooral bekend staat vanwege de vele (muzikale) activiteiten. De sfeer in dit buurtcafé wordt gekenmerkt door het uiteenlopende publiek. Zowel gepensioneerden als studenten komen hier samen om van een borrel te genieten terwijl een liveband de ruimte vult met fijne muziek. Op het terras van dit café drink je een biertje of speel je een spelletje tussen de bloemen en de druivenplanten die langs de muren van de kroeg klimmen.

Lees meer

Café De Toeter | Turfsingel

Turfsingel 6 - De Toeter is al meer dan 35 jaar een begrip in de stad Groningen. Het café doet zijn naam eer aan door de vele oude toeters en andere muziekinstrumenten die aan de muren hangen. Wat startte als een muziekcafé is nu uitgegroeid tot een bijzonder kwalitatief whiskey- en speciaalbiercafé. Café de Toeter dient als thuisbasis voor pubquiz-liefhebbers. Twee keer per week komen enthousiaste teams hier samen om hun kennis te testen onder het genot van een drankje. De Toeter heeft de beschikking over 19 tappunten, meer dan 200 flesbieren en ruim 350 single malt whiskey’s. Wist je dat De Toeter ook bieren schenkt uit eigen microbrouwerij Rockin' Ludina Brewery? Deze zijn gebrouwen in het schip tegenover De Toeter. Dit is niet het enige schip van De Toeter, want je kunt er ook zelf een bootje huren.

Lees meer

De Kale Jonker | Binnenstad-Zuid

Gedempte Zuiderdiep 148 - De Kale Jonker is, behalve een distel, een echt ouderwets bruin café. De Kale Jonker is gelegen aan het Zuiderdiep, in de achtertuin van Kunstacademie Minerva. Het is dan ook niet vreemd dat de Kale Jonker een café is waar veel artistieke mensen komen. Van schilders en dichters tot schrijvers en beeldhouwers, iedereen is welkom in deze sfeervolle kroeg. Achter de herkenbare blauwe luifel van dit café kun je genieten van een kop koffie of een borrel. Op zoek naar een leuke activiteit? De Kale Jonker Quiznight is een begrip onder de quizliefhebbers van de stad.

Lees meer

Café Tante Truus | Schildersbuurt

Blekerstraat 21 – Om de hoek bij Bierlokaal Café de Koffer vind je Café Tante Truus. Deze sfeervolle huiskamer van de Schildersbuurt is niet alleen een plek waar je heerlijk kunt ontspannen met een drankje, maar ook een plek waar buurtbewoners en bezoekers samenkomen en zich direct thuis voelen. De inrichting ademt nostalgie en charme, met vintage decor en knusse zitjes waar je kunt genieten van een goed gesprek. Dus stap eens binnen, neem plaats aan de bar en geniet van dit knusse bruine café in het hart van de Schildersbuurt.

Lees meer

Café Der Witz | Binnenstad-Zuid

Grote markt 47 – Café Der Witz, gelegen in het hart van Groningen, staat bekend als het smalste café van de stad. Het café is misschien smal, maar valt toch op dankzij de sierlijke rode voorgevel. Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van dit bruine café is karakteristiek. Muren versierd met memorabilia en vintage posters zorgen voor een nostalgische ambiance. Je kunt hier gezellig borrelen en genieten van een vers getapt biertje terwijl je uitkijkt op d’ Olle Grieze.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief