Groninger Museum

Extravert en veelkleurig bouwwerk in het water

De creatieve energie spat van de muren. Mooi of lelijk? Het Groninger Museum staat er al sinds 1994, maar is nog steeds onderwerp van discussie over moderne architectuur. Laat dat vast voldoende aanleiding zijn voor een bezoek. De veelzijdige collectie en de vernieuwende, af en toe behoorlijk prikkelende tentoonstellingen maken de ervaring compleet.

  • Groninger museum - Bas Meelker 4
  • Groninger museum - Bas Meelker 6
  • Groninger museum - Stella Dekker fotografie

Kleur in het water

Je kunt er als bezoeker aan Groningen bijna niet omheen. Wie vanuit het Hoofdstation richting de binnenstad loopt, gaat vrijwel zeker over de kleurrijke museumbrug. Dit is meteen ook de route richting de deur van het Groninger Museum, een postmodern gebouw midden in de diepenring. Dit gewaagde gebouw werd ontworpen door de Italiaan Alessandro Mendini in samenwerking met De Luchi, Starck en Coop Himmelblau. Elk van de drie paviljoens is anders, maar toch vormen ze samen overduidelijk één geheel.

Passie en durf

In Groningen doen we de dingen graag net even anders. Met elke tentoonstelling daagt het museum zichzelf en daarmee zijn bezoekers uit om met een andere blik naar beeldende kunst te kijken. Bekende voorbeelden zijn de goedbezochte tentoonstellingen van Russische schilderkunst en de David Bowie expositie. Met passie en durf weet het museum thema’s aan te pakken die vernieuwend zijn, maar toch ook een breed publiek aanspreken. Ook de vaste collectie is een bezoek waard: historische objecten die de Groningse geschiedenis vertellen, Aziatisch keramiek en natuurlijk schilderijen van de Groningse kunstkring De Ploeg.

Meer weten

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief