Highlights van Groningen

Je voelt de energie van de stad wanneer je vanaf de Martinitoren over de daken uitkijkt of door de eeuwenoude straten loopt. Dit is waar oases van rust hand in hand gaan met levendige studentenspots en gezellige marktpleinen. Vul je dag met de highlights van Groningen.

Highlights

Hofjes

Vroeger boden de Groningse hofjes gratis onderdak aan armen, weduwen en zieken. Tegenwoordig wonen er allerlei particulieren in deze oases van rust in de binnenstad. Bij een handvol kun je even binnenlopen voor een moment stilte. Sommige bomen in de bloemrijke tuinen zijn zo oud, dat ze de bewoners van vroeger nog hebben meegemaakt.

Bekijk

Het Groninger Museum

De creatieve energie spat van de muren. Mooi of lelijk? Het Groninger Museum staat er al sinds 1994, maar is nog steeds onderwerp van discussie over moderne architectuur. Laat dat vast voldoende aanleiding zijn voor een bezoek. De veelzijdige collectie en de vernieuwende, af en toe behoorlijk prikkelende tentoonstellingen maken de ervaring compleet.

Bekijk
Groninger Museum

Martinitoren

In de afgelopen 500 jaar brandde de Martinitoren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijna in. Op de stoep werden oorlogen gewonnen en verloren. De toren hield stand en is met haar 97 meter nog steeds het hoogste gebouw van de stad. Klim omhoog voor een stukje tastbare geschiedenis en een fantastisch uitzicht.

Bekijk

Forum Groningen

In het hart van de Groningse binnenstad staat sinds kort het Forum; een ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. Het Forum wil verrassen en inspireren met onder andere Storyworld, 5 filmzalen, het Smartlab, horeca, de stadsbibliotheek en het hoogste dakterras van Groningen met fenomenaal uitzicht én een rooftop cinema.

Bekijk

Stationshal

Vanuit een overvolle trein draaf je het perron op. Of je stapt stevig door vanuit de binnenstad om je trein te halen. En dan ineens is het stil. Behalve de galm van een lachend kind hoor je even helemaal niks. De statige stationshal maakt Hoofdstation Groningen tot een van de mooiste stationsgebouwen van Nederland.

Bekijk

Vismarkt

Marktlui roepen hun verkoopleuzen, terwijl fietsers hun weg vinden tussen de voetgangers. Mensen kopen hun lunch in de Korenbeurs of prikken met een vorkje in hun patat of kibbeling. In de historische panden rond de markt heten horeca en winkels je welkom. De Vismarkt is op en top stadse bedrijvigheid.

Bekijk

Broerstraat

Groningen is jong. Maar waar ervaar je die energie nu echt goed? Vind een plekje tussen de fietsen op het Academieplein en kijk om je heen. Dit plein aan de Broerstraat tussen de Oude Boteringestraat en de Oude Kijk in ’t Jatstraat is het epicentrum van studentenstad Groningen.

Bekijk

Noorderplantsoen

Bij mooi weer liggen de oevers van de vijvers van het Noorderplantsoen vol met mensen. Zouden ze weten dat hier vroeger pittig oorlog werd gevoerd? Dat hier heuvels in het landschap ontstonden door voortstuwend landijs? Ach, waarom zou je je druk maken over geschiedenis, als je ook lekker in het groen kunt chillen?

Bekijk

Prinsentuin

Vlakbij de Martinitoren staat een hoge muur met daarachter misschien wel het rustigste plekje van de binnenstad van Groningen. Binnen de muren van de groene, bloemrijke Prinsentuin waan je je even helemaal in een andere wereld. Struin langs de planten, lees een boek op een bankje of geniet van een kopje thee bij de theeschenkerij.

Bekijk
Prinsentuin

Hoge der A en Lage der A

De oude pakhuizen langs het diep verklappen de bedrijvigheid van vroeger. Schepen voeren hier af en aan en je hoorde de hele dag ratelende wielen en getrappel van paardenhoeven. Al struinend langs de kades, kom je langs maar liefst 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten. Alsof je een schilderij in stapt.

Bekijk

CNN: "a winning alternative to Amsterdam"

Doen in de stad

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief