Stationshal Hoofdstation

Statige zaal van verloren voetstappen

Vanuit een overvolle trein draaf je het perron op. Of je stapt stevig door vanuit de binnenstad om je trein te halen. En dan ineens is het stil. Behalve de galm van een lachend kind hoor je even helemaal niks. De statige stationshal maakt Hoofdstation Groningen tot een van de mooiste stationsgebouwen van Nederland.

Salle des pas perdus

In de vroege ochtend of laat in de middag: op elk willekeurig moment dat je in de stationshal bent, zal je mensen omhoog zien kijken. Ze verbazen zich over het plafond en de indrukwekkende tegeltableaus van de Groninger kunstenaar F.H. Bach. De hal is een zogenaamde ‘salle des pas perdus’, letterlijk een zaal waarin voetstappen verloren gaan. Dit verwijst naar de akoestiek van de hal, maar ook naar de functie. Zowel vroeger als nu is het een wachtruimte waarin mensen rondwandelen om de tijd te doden en dus min of meer nutteloos hun voeten verplaatsen.

Kathedraal van het gevleugelde wiel

De stationshal, ook wel de ‘kathedraal van het gevleugelde wiel’, is zonder twijfel de reden dat het Hoofdstation als een van de mooiste stationsgebouwen van Nederland wordt gezien. Maar ook de rest van het stationsgebouw is het bekijken waard. Groningen heeft sinds 1866 een station; het huidige gebouw werd eind 19de eeuw gebouwd. Naast het Peerd van Ome Loeks op het Stadsbalkon heb je prachtig zicht op de gevel met zijn mix van laatgotische versieringen, roosvensters en renaissancistische topgevels.

Meer weten

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief