Hofjes

Stille binnenhoven in de bruisende binnenstad

Vroeger boden de Groningse hofjes gratis onderdak aan armen, weduwen en zieken. Tegenwoordig wonen er allerlei particulieren in deze oases van rust in de binnenstad. Bij een handvol kun je even binnenlopen voor een moment stilte. Sommige bomen in de bloemrijke tuinen zijn zo oud, dat ze de bewoners van vroeger nog hebben meegemaakt.

Even in stilte

Het hofje, een gezamenlijk binnenterrein met daaromheen meerdere kleine woningen, is niet typisch Gronings. Wel speciaal is dat de binnenstad er nog zo veel heeft. Goed opletten: soms loop je er drie keer langs, voordat de toegangsport je opvalt. De ommuring zorgt ervoor dat het in hofjes veel stiller is dan erbuiten. Net als in de ommuurde Prinsentuin, ook zo’n rustig plekje in de binnenstad. Bezoek bijvoorbeeld het oudste gasthuis van Groningen, het Pelstergasthuis. In het torentje van de kerk hangt de oudste klok van de stad.

Armen, wezen en gekken

Dat voor niets de zon op gaat, merkten de geesteszieken in het St. Geertruidsgasthuis op zondag. Dan gingen de Stadjers naar de zogenaamde ‘dolhuiskermis’: voor een paar centen mochten ze door de tralies naar de gekken kijken. Beide binnenplaatsen van dit gasthuis nabij de Martinikerk zijn te bezoeken. De smaak te pakken? Bij de VVV vind je een stadswandeling, waarmee je langs en door bijna alle hofjes van Groningen komt.

Ontdek ook