Prinsentuin

Oase van rust midden in de stad

Vlakbij de Martinitoren staat een hoge muur met daarachter misschien wel het rustigste plekje van de binnenstad van Groningen. Binnen de muren van de groene, bloemrijke Prinsentuin waan je je even helemaal in een andere wereld. Struin langs de planten, lees een boek op een bankje of geniet van een kopje thee bij de theeschenkerij.

  • Hotel Prinsenhof - Hiddema Fotografie
  • Prinsenhof Hotel
  • Hotel Prinsenhof - Hiddema Fotografie 4

Rozen en loofgangen

De ommuurde tuin ligt achter hotel Prinsenhof. In dit gebouw logeerden sinds eind 16de eeuw de Prinsen van Nassau als ze in de buurt waren. Stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes lieten de tuin in de 17de eeuw aanleggen. Zag die er toen precies zo uit als nu? Niet helemaal. Door de jaren heen was de tuin in verval geraakt. Pas in de 20ste eeuw werd de huidige tuin aangelegd aan de hand van oude tekeningen. De rozentuin, kruidentuin en prachtige loofgangen geven wel een bijzonder beeld van hoe de prinsen hier vroeger een middagje in de zon zaten.

Loop lekker binnen

Er mag dan een muur om de Prinsentuin heen staan; overdag kun je gewoon gratis naar binnen wandelen. In de zomermaanden helpt de theeschenkerij je graag aan een lekker drankje. Je zult niet de eerste en ook zeker niet de laatste zijn, die hier vervolgens op een bankje gaat zitten en de tijd compleet vergeet. Misschien is dat ook de reden dat de Prinsentuin jaarlijks het decor vormt voor Dichters in de Prinsentuin. Tijdens dit festival dragen bekende en onbekende dichters uit Nederland en Vlaanderen voor uit eigen werk.

Meer weten

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief