Vismarkt

Bedrijvigheid omringd door architectuur

Marktlui roepen hun verkoopleuzen, terwijl fietsers hun weg vinden tussen de voetgangers. Mensen kopen hun lunch in de Korenbeurs of prikken met een vorkje in hun patat of kibbeling. In de historische panden rond de markt heten horeca en winkels je welkom. De Vismarkt is op en top stadse bedrijvigheid.

Vismarkt

Vismarkt

© Stella Dekker

Vis en meer

Je zult het zeker ruiken, als je in de schemering tussen de meeuwen en duiven over de grijze klinkers wandelt. Al sinds de 15de eeuw is de Vismarkt de plek waar vis wordt verhandeld. Tegenwoordig kun je hier voor veel meer terecht: op dinsdag, vrijdag en zaterdag staat het plein vol met kraampjes met vis, vlees, brood, groente en fruit. Vul je tas met appels en bloemkool voor een zacht prijsje. Of sla  exotische kruiden en vergeten groenten in. Nog langer shoppen? De Vismarkt mondt uit in de leukste winkelstraat van Nederland, de Folkingestraat.

Korenbeurs

Aan de westzijde van de markt staat een prachtige, neoclassicistische gevel. In de Korenbeurs werd vroeger graan verhandeld. De markthal achter de gevel bestaat uit een enorme gietijzeren constructie met veel glas. Al dat glas zorgt voor veel lichtinval; een voorwaarde om graan goed te kunnen beoordelen en niet bedonderd te worden waar je bijstond. De Korenbeurs prijkt in de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. Tegenwoordig zit er een supermarkt in. Daardoor is het pand nog steeds een handelsplaats, maar dan met een hedendaags tintje. Lees meer over de Korenbeurs.

Bekijk de stadswandelingen in de webshop.

Ontdek ook