Vismarkt

Bedrijvigheid omringd door historie

Marktlui roepen hun verkoopleuzen, stadjers en studenten kopen hun lunch in de Korenbeurs of prikken met een vorkje in hun patat of kibbeling. De Vismarkt is op en top stadse bedrijvigheid.

  • Vismarkt

Vis en meer

Je zult het zeker ruiken, als je in de schemering tussen de meeuwen en duiven over de grijze klinkers wandelt. Al sinds de 15de eeuw is de Vismarkt de plek waar vis wordt verhandeld. Tegenwoordig kun je hier voor veel meer terecht: op dinsdag, vrijdag en zaterdag staat het plein vol met kraampjes met vis, vlees, brood, groente, fruit en nog veel meer. Wie waar wil voor zijn geld, gaat naar de markt. Want waar anders krijg je een tas vol appels voor een eurootje, of twee doosje aardbeien voor de prijs van een?

Korenbeurs

Aan de westzijde van de markt staat een prachtige, neoclassicistische gevel. In de Korenbeurs werd vroeger graan verhandeld. De markthal achter de gevel bestaat uit een enorme gietijzeren constructie met veel glas. Al dat glas zorgt voor veel lichtinval; een voorwaarde om graan goed te kunnen beoordelen en niet bedonderd te worden waar je bijstond. De Korenbeurs prijkt in de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. Tegenwoordig zit er een supermarkt in. Daardoor is het pand nog steeds een handelsplaats, maar dan met een hedendaags tintje. Lees meer over de Korenbeurs.

Bekijk de stadswandelingen in de webshop.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief