Korenbeurs

Waar het graan geld werd

Midden in de stad Groningen staat een pand met een imposante gevel: de Korenbeurs. Hier werd in de hoogtijdagen van de Groningse graanteelt graan verhandeld. Tig handelaren kwamen samen om een goede prijs voor hun graan te scoren. Er mag dan tegenwoordig een supermarkt inzitten; de Korenbeurs prijkt in de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

Gietijzer met glas

Aan de westzijde van de Vismarkt staat al sinds medio 18de eeuw een ‘korenbeurs’. Halverwege de 19de eeuw ging het zo goed met de graanhandel, dat het gebouw te klein werd. Handelen in een nabijgelegen café (Huis de Beurs) was een redelijke tussenoplossing, maar uiteindelijk werd er toch een groter gebouw ontworpen. Supermodern ook nog, voor die tijd. Achter de neoclassicistische gevel zit een enorme markthal met een gietijzeren constructie en veel glas. Al dat glas zorgde voor veel lichtinval. Zo konden de monsters van het graan, dat de handelaren in zakjes meenamen, goed beoordeeld worden.

Groningse handelsgeest

Op marktdagen op de al eeuwen voor markten gebruikte Vismarkt bruist het hier van de handel. Niet zo gek dus dat juist deze plek werd gekozen voor de Korenbeurs. Vanaf de markt zie je ook drie beelden, een boven op de gevel en twee in nissen. Op de nok staat Mercurius, de god van de handel. De andere twee zijn Neptunus, god van het water, en Ceres, godin van de landbouw. Dit drietal symboliseert hoe het samenspel tussen uitgekiende waterwegen, hard werken op het land en een flinke dosis ondernemerslust welvaart bracht in stad en ommeland.

Meer weten

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief