Noorderplantsoen

Waterrijk park op historische grond

Bij mooi weer liggen de oevers van de vijvers van het Noorderplantsoen vol met mensen. Zouden ze weten dat hier vroeger pittig oorlog werd gevoerd? Dat hier heuvels in het landschap ontstonden door voortstuwend landijs? Ach, waarom zou je je druk maken over geschiedenis, als je ook lekker in het groen kunt chillen?

Verdedigingswallen

Wandel of jog van vijver naar vijver: de hoeken in de oevers verklappen de geschiedenis. In de 17de eeuw werden hier de verdedigingswallen van de stad gebouwd en stadgrachten gegraven. Eind 19de eeuw was het tijd voor iets nieuws. Op de oude stadswallen werd een park in Engelse landschapsstijl aangelegd. De grachten werden omgedoopt tot vijvers.

Samenkomen in de zon

Het Noorderplantsoen ontwikkelde zich van zandrug, via stadswal en deftige tuin tot plek waar jong en oud samenkomt en geniet van kunst en cultuur. Met mooi weer liggen er veel studenten in het gras aan de vijveroevers. Jonge gezinnen genieten van de speeltuin. Eind augustus staat het Noorderplantsoen geheel in het teken van Noorderzon, een groots festival met theater, dans en muziek.

Meer weten

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief