Al 140 jaar 'chillen' in het Noorderplantsoen

In het centrum van Groningen, daar waar in de 17e eeuw de verdedigingswallen van de stad lagen, vind je het Noorderplantsoen. Een oase van rust die precies 140 jaar geleden in het leven geroepen is als recreatiegebied voor stadjers. Sindsdien is het een geliefde plek onder studenten, gezinnen, sportievelingen, recreatieve wandelaars en zonaanbidders. Hoe is het plantsoen ooit ontstaan en waarvoor werd het toen en wordt het nu gebruikt? 

Slingerende paden en glooiende grasvelden

De Vestingswet van 1874 maakte een einde aan de Groningse stadswallen, maar een begin aan de singels en het plantsoen. De hoogteverschillen leenden zich uitstekend voor een park in de Engelse stijl. Een stijl die zich kenmerkt door een asymmetrische aanleg, slingerende paden en glooiende grasvelden. Door de vele struikgewassen wekt het bovendien de indruk van een onbegrensde ruimte. Het Noorderplantsoen is aangelegd in 1879, bij de Fonteinvijver. Twee jaar later werden de vijvers bij de Plantsoenbrug en bij de speelweide aangelegd. Pas veertig jaar later, in 1920, is ter hoogte van de Ebbingestraat het laatste deel van het park gerealiseerd.

Een glas melk bij Vredewold

De houten kiosk in het plantsoen deed begin twintigste eeuw dienst als melkkiosk. In die tijd was verse, onverdunde melk een luxeproduct. Bij melksalon Vredewold (1908) konden Groningers genieten van een glas verse melk. Vredewold werd in 1930 vervangen door het huidige paviljoen, waar tegenwoordig restaurant Zondag gevestigd is. Hier kun je nog altijd genieten van een drankje. Goed om te weten: het menu bestaat uit meer dan alleen een glaasje melk.

Een populaire hangout voor jong en oud

Met de introductie van het werkwoord chillen, heeft het Noorderplantsoen er een belangrijke functie bij gekregen. Elke zomer trekken dagelijks hordes recreanten met een kleedje, picknickmand of barbecue onder de arm richting het plantsoen. Niet alleen studenten, maar ook stadjers komen er om te ontspannen, en dat maakt dit park een belangrijke ontmoetingsplek voor jong en oud. Dat ontspannen gaat het best al zittend of liggend in het gras met een goed boek, een koud biertje en de hapjes die van thuis meegenomen zijn. 

Ontdek achter elke boom iets nieuws

Jaarlijks vormt het Noorderplantsoen het sfeervolle decor van het Noorderzon Performing Arts Festival Groningen. Dit festival wordt gezien als het hoogtepunt van de culturele zomer in Groningen. Gedurende 11 dagen strijkt een bonte verzameling artiesten en kunstenaars neer en wordt de start van het culturele seizoen en het einde van de zomervakantie gemarkeerd. De ruim 135.000 bezoekers van het festival komen voor de voorstellingen, maar ook om vrienden en bekenden te ontmoeten. Terrasjes, honderden lichtjes en artistieke installaties maken van het normaal zo keurige park een spannende plek waar je achter elke boom iets nieuws ontdekt.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief