Live muziek in Groningen

Het hele jaar door is Groningen een muziekstad. Er zijn veel plekken waar concerten en jamsessies - oftewel open podia - georganiseerd worden. Wij gingen op onderzoek uit, spitsten onze oren en kwamen tot de ontdekking dat in Groningen elke dag wel érgens live muziek te beluisteren is. En dan hebben we de grote podia als Vera, De Oosterpoort en Simplon zelfs nog overgeslagen. Je moet alleen even weten wanneer je waar moet zijn voor een muzikale omlijsting van je avondje uit. 

In de stad

Buckshot Café | Elke zondag

Gedempte Zuiderdiep 58 – Wie Buckshot zegt, zegt live muziek! Al vanaf de opening in 1999 is hier elke zondag muziek te beluisteren. Honderden bandjes hebben in de afgelopen jaren bij Buckshot gespeeld en ook is dit al jaren een van de podia tijdens GrunnSonic en Eurosonic. Tijdens grote evenementen als Koningsdag en Swingin’ Groningen staat steevast een buitenpodium voor de deur. Bekijk de concertagenda voor het programma van de komende weken. Elke zondag, vanaf 16:30 uur. Genre: jazz, soul, funk, jazzdance, lounge, fusion, jazzrock. 

Proef de sfeer! Buckshot nodigt je uit met een video.

Lees meer

JAMundo | Om de week op vrijdag

Smoke, Grote Markt 21 - JAMundo is een platform door jonge artiesten. Een werelds georienteerde jamsessie, zonder grenzen. Elke editie staat er weer een totaal andere beleving op het podium, en dat houdt JAMundo spannend en steeds weer de moeite waard. Getalenteerde, jonge musici komen samen en brengen muziekstijlen mee vanuit alle windstreken. Om de week op vrijdag, vanaf 22:00 uur. Genre: wereldmuziek, jazz, pop, funk.

Proef de sfeer! JAMundo nodigt je uit met een video.

Lees meer

Le Petit Théâtre | Elke donderdag t/m zaterdag

Turfsingel 18 - Le Petit Théâtre is het kleinste theater van Groningen. Deze plek in House of Cooking is zeer geliefd onder veelal professionele (jazz)musici. Lekkere wijnen, hoogwaardige jazzmuziek en een gezellige sfeer zijn kenmerkend voor dit 'kleine theater' waar van donderdag tot en met zaterdag vanaf 21.30 uur Le Petit Concert & Session plaatsvindt. Jazzliefhebbers en –muzikanten komen hiervoor vanuit de hele provincie luisteren en hun kunsten ten gehore brengen. Elke editie staat een concert op het programma. Entree: €3,- (tenzij anders vermeld). Elke donderdag t/m zaterdag van 21:30 tot 23:00 uur. Genre: jazz.

Proef de sfeer! Le Petit Théâtre nodigt je uit met een video.

Lees meer

Cappuvino | Elke zaterdag

Vismarkt 1 - Dé ultieme manier om je zaterdag relaxed af te sluiten is met een lekker drankje, een hapje, live muziek en een geweldig uitzicht over de Vismarkt. Bij Cappuvino kun je elke zaterdag vanaf 21:30 uur genieten van fijne, jazzy loungemuziek door muzikanten uit de Groningse jazzscene. Elke zaterdag van 21:30 tot 23:00 uur, genre: lounge jazz.

Proef de sfeer! Cappuvino nodigt je uit met een video.

Lees meer

Café The Crown | Elke maandag, vrijdag en zondag

Gedempte Zuiderdiep 2 - Begin je week goed met The Crown’s Jazz Jam Session. Elke maandag geven studenten van het Prins Claus Conservatorium een concert, gevolgd door een open jamsessie voor alle aanwezige musici. Op de vrijdagavond gaat het er in de The Crown iets ruiger aan toe, want dan speelt de huisband rock covers. Gek op rock en blues? Dan is The Crown op zondagavond helemaal jouw ding, want dan is er een jamsessie waar blues- en rockmuzikanten hun kunsten laten horen. Elke maandag, vrijdag en zondag vanaf 21:00 uur. Genre: jazz, rock en blues.

Lees meer
© Zoltan Acs

Eetcafé De Smederij | Elke dinsdag

Tuinstraat 2 - In 2020 is er al 29 jaar elke dinsdagavond een concert en live jazz sessie in de Smederij. Onder leiding van pianist Diederik Idema wordt niet alleen jazz, maar ook wereldmuziek, funk, latin en big band muziek ter gehore gebracht. Een populaire plek voor gevorderde jazzmusici en muziekstudenten, maar ook voor liefhebbers die er op de dinsdagavond net zo graag op uit gaan. Elke dinsdag vanaf 22:30 uur. Genre: jazz.

Lees meer

Hemingway's Cuba | Elke vrijdag

Gedempte Kattendiep 23-1 - Al jaren speelt de huisband elke vrijdag vanaf 21.00 uur in Hemingway's. Inspiratie halen ze o.a. van Buena Vista Social Club, maar ze hebben de afgelopen jaren ook een geheel eigen geluid ontwikkeld door de traditionele Son te combineren met de moderne salsainvloeden. Dus schuif die stoel eens opzij en gooi je heupen los op vrijdagavond! Elke vrijdag vanaf 21:00 uur. Genre: salsa.

Lees meer

DOT | Elke zondag

Vrydemalaan 2 - Ieder weekend staat DOT bol van de muziek. Verschillende DJ's wisselen elkaar af, zodat jij er op zaterdag met de voetjes van de vloer kunt gaan. Staat jouw pet meer naar gemoedelijke (akoestische) live muziek? Kom dan op zondag vanaf 16:00 uur naar DOT voor Sunday Sounds. Dat is nog eens een knusse afsluiter van jouw week. Elke zondag van 16:00 tot 19:00 uur. Genre: knusse, hedendaagse muziek.

Lees meer
O’Ceallaigh Irish Pub

O’Ceallaigh Irish Pub

O’Ceallaigh Irish Pub | Elke zondag

Gedempte Kattendiep 13 – In dit Ierse ‘public house’ worden wekelijks optredens gegeven door bekende en minder bekende acts, voornamelijk uit de Ierse muziek. Om de week op dinsdag is er een openbare (ukelele) repetitie in het café en ook op woensdag kun je er tijdens de 'open mic night' genieten van singer songwriters. Elke zondag vanaf 17:00 uur. Genre: traditionele Ierse muziek.

Lees meer

Kroeg van Klaas | Elke zondag

Oosterweg 26 – De kroeg van Klaas is een echt ouderwets bruin buurtcafé in de Oosterpoort buurt, een van de gezelligste wijken van de stad. Elke zondagmiddag is er een gezellige Afrikaanse jamsessie o.l.v. een basisband met topmuzikanten. Andere muzikanten kunnen aanhaken om mee te doen. Ook goed om te weten: in de achterzaal kun je van 18.00 uur tot 19.30 uur heerlijk Afrikaans eten voor slechts 6 euro. Kom dansen, eten en drinken en spelen en zingen in de Kroeg van Klaas. Elke zondagmiddag van 16:00 tot 22:00 uur. Genre: Afrikaanse muziek.

Lees meer

New Orleans Jazz Café | Ieder weekend

Gelkingestraat 17 - Om de hoek van de Grote Markt en d’Olle Grieze vind je in het midden van de Gelkingestraat op nummer 17, een authentiek jazz café. Op zaterdag vanaf 18:00 uur treedt de New Orleans huisband op die wordt opgevolgd door een wekelijks wisselende act. Ook op zondagmiddag is er live muziek, vaak binnen een thema als bijvoorbeeld blues of akoestisch. Ieder weekend, vanaf 21:30 uur (wisselende agenda). Genre: jazz, pop, soul, fusion.

Lees meer

In de provincie

Peter en Leni | Elke vrijdag

Damsterweg 20, Steendam - De gastvrije muziekliefhebbers Peter en Leni runnen een uniek podiumcafé in Steendam, vlak aan het Schildmeer. Iedere vrijdagavond treden er artiesten op van over de hele wereld. Folkartiesten en singer-songwriters uit landen als Canada, Amerika, Australië en Engeland komen met veel plezier naar Steendam om daar te spelen voor een echt luisterpubliek. De bescheiden muziekliefhebbers Peter en Leni hebben een walhalla weten te creëren voor Americana-, folk- en bluesartiesten en daarvoor komen de muzikanten graag naar het noorden. Naast een podiumcafé is Peter en Leni ook gewoon een gezellig eetcafé met veel biologische gerechten voor een prettige prijs.

Lees meer
© Henk Huizenga

Roodehaan eten & drinken | Verschillende zaterdagen

Kosterijweg 10A, Westeremden - Na 12 geweldige jaren in Warfhuizen, is het Roodehaan podium verhuisd naar Westeremden. Bij Roodehaan live ontdek je talentvolle artiesten die over het algemeen de grote podia nog net niet gehaald hebben. Regelmatig op zaterdag worden hier live-concerten georganiseerd van muzikanten uit binnen-en buitenland. Houd de concertagenda in de gaten, want deze wordt geregeld aangevuld.

Lees meer
© Catharina Glazenburg

Harbourclub | Elke vrijdag

Havenkade West 3, Winschoten - De Harbour JazzClub is een initiatief op verzoek van onze gasten. Jazz leeft! In samenwerking met het Prins Claus Conservatorium in Groningen spelen elke vrijdag de talenten van de jazzopleiding tijdens het diner vanaf 18.00 uur easy listening. Vanaf 20.30 uur spelen jazzmusici uit de wijde omgeving met hen mee in een jamsessie. Toegang is gratis.

Lees meer

Nóg meer live muziek

Naast deze horecagelegenheden met een wekelijkse of maandelijkse programmering, zijn er ook nog tal van andere kroegen en cafés waar met regelmaat live muziek te horen is. Grote kans dat je tijdens een spontaan avondje uit ook live muziek zult horen in Brouwerij MartinusAtelier Il Sole in Cantina of Lola. Andere (wekelijkse) jamsessies: O'Malleys Irish PubCafé De Zolder en het Oude RKZ

De grote podia

En natuurlijk zijn er nog de grote podia in de stad, waar je echt niet omheen kunt en waar wekelijks al dan niet dagelijks concerten gegeven worden. Check de agenda's van de volgende podia voor nog meer muzikaal vertier: VeraSimplon Poppodium en De Oosterpoort / Stadsschouwburg.

Ontdek ook