Live muziek in Groningen

Groningen is een muziekstad. Er zijn veel plekken waar concerten en jamsessies georganiseerd worden. Er is elke dag wel ergens live muziek te beluisteren. Van poppodia tot het café om de hoek. Van groots tot intiem. En Stad en Ommeland zijn tevens heel het jaar door het podium voor vele festivals. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Prachtige poppodia

In de Groninger binnenstad staan vele poppodia. Iedere liefhebber scoort hier zijn of haar favoriete muziek. Sta vooraan of pak een comfortabel plekje achterin de zaal. Van klassiek tot jazz en hardrock: hier hoor je alles. Geniet van de grootsheid van De Oosterpoort of het kleinschalige karakter van Simplon. Iedere dag wat nieuws.

De Oosterpoort | Meerdere dagen per week

Trompsingel 27 - Het grootste muziekgebouw van Groningen. Met meer dan 600 voorstellingen per jaar is er altijd wel iets te zien of horen. Met meerdere zalen is er genoeg ruimte voor muzikaal talent. Van concerten tot festivals. Van wereldbekende artiesten tot lokaal talent. Bovendien kun je hier ook terecht voor een fijn avondje theater of dans.

Lees meer

VERA | Meerdere dagen per week

Oosterstraat 44 - Dit poppodium staat bekend als een van de beste van het land. Dit komt vanwege het scherpe oog (en oor) voor opkomend talent, gevestigde bands en muziek die vaak net even anders is. Leuk weetje: het begon ooit als studentenvereniging en een vereniging is het nog steeds. Dit merk je aan de fijne, knusse sfeer. Fans van zinderende gitaren halen hier hun hart op. Geniet van optredens in de grote zaal of van intieme, vaak luide (punk)bands in de Kelderbar.

Lees meer

EM2 | Wekelijks, maandelijks

Suikerlaan 6 - Bij de Suikertuin vind je EM2. Een plek waar je kan genieten van live muziek, maar ook van huisgemaakte pizza's. Er staan geregeld lokale artiesten op de planken, maar ook grote internationale namen. Van rock tot jazz en alles daartussenin: hier vindt iedere muziekliefhebber een plekje.

Lees meer

Simplon | Meerdere dagen per week

Boterdiep 69 - Een kleinschalig poppodium met een vernieuwende en gevarieerde programmering. Vooral gericht op elektronische muziek. Van dance tot urban. Maar ook voor een avondje punk, jazz of folk moet je hier wezen. Hier luister je vooral naar nieuw talent, veelal uit de eigen regio. In de uitstekende programmering kom je soms ook grote namen tegen.

Lees meer

VRIJDAG | Wekelijks/Maandelijks

Sint Jansstraat 7 – VRIJDAG is de muziekschool van Groningen. Naast muziekles vinden er regelmatig optredens en concerten plaats door zowel eigen cursisten als amateurmusici. Elke maandagavond is er een open jazzsessie voor spontane aanwaaiers en elke tweede vrijdag van de maand is er een gratis meezingcafé met livemuziek, heerlijke evergreens en een hoop gezelligheid. VRIJDAG is daarnaast een vaste plek voor Noord-Nederlands talent tijdens Eurosonic Noorderslag (ESNS). Naast een professionele concertzaal en een knus podium met bar heeft VRIJDAG een café en een binnentuin. 

Lees meer

Lokaal en internationaal talent op Groninger planken

Muziek in kroegen, bars en meer

Zoek je het liever wat kleinschaliger? Ook dan zijn er genoeg plekken voor je. In verschillende kroegen, bars en andere tenten wordt wekelijks live muziek gespeeld. Van jamsessies tot jazzoptredens en swingende gitaren: op elke hoek van de straat is iets moois te horen. Bestel je drankje aan de bar en ga er lekker voor zitten.

Brouwerij Martinus | Maandelijks

Een meer dan unieke plek om te genieten van jazz. Hier worden sinds 2017 in samenwerking met Stichting Jazz in Groningen, geregeld jazzoptredens gehouden. De aard van de jazz loopt uiteen en blijft je iedere keer verrassen. Van mainstream tot impro en alles daar tussenin. Dat alles in een huiskamerachtige sfeer. En terwijl je geniet van de fijne klanken proef je de lekkerste en verse biertjes van Brouwerij Martinus. Een uitstekende combinatie.

Lees meer

Le Petit Théâtre | Elke donderdag t/m zaterdag

Kolendrift 19​ - Le Petit Théâtre is het kleinste theater van Groningen. Deze plek in het generatorhuisje van de oude gasfabriek is zeer geliefd onder veelal professionele (jazz)musici. Lekkere wijnen, hoogwaardige jazzmuziek en een gezellige sfeer zijn kenmerkend voor dit 'kleine theater'. Donderdag tot en met zaterdag kun je hier vanaf 21:00 terecht voor goede muziek. Op zondag ben je vanaf 16:00 welkom. Jazzliefhebbers en –muzikanten komen vanuit de hele provincie luisteren en spelen.

Lees meer
Le Petit Theatre

Roodehaan eten & drinken | Verschillende weekenddagen

Kosterijweg 10A, Westeremden - Na 12 geweldige jaren in Warfhuizen, is het Roodehaan podium verhuisd naar Westeremden. Bij Roodehaan live ontdek je talentvolle artiesten die over het algemeen de grote podia nog net niet gehaald hebben. Bijna elke zaterdag of zondag worden hier concerten georganiseerd van muzikanten uit binnen- en buitenland. Houd de concertagenda in de gaten, want deze wordt geregeld aangevuld.

Lees meer

Kroeg van Klaas | Elke zaterdag

Oosterweg 26 – De Kroeg van Klaas is een echt ouderwets bruin buurtcafé in de Oosterpoort, een van de gezelligste wijken van de stad. Elke zaterdag staat er weer een andere band op het podium. Afrikaans, jazz, rock: het komt allemaal voorbij. Kom hier dansen, eten en drinken en spelen en zingen.

Lees meer

Buckshot Café | Elke zondag

Gedempte Zuiderdiep 58 – Buckshot staat voor live muziek. Al vanaf de opening in 1999 is hier elke zondag muziek te beluisteren. Honderden bands hebben in de afgelopen jaren bij Buckshot gespeeld en ook is dit al jaren een van de podia tijdens GrunnSonic en Eurosonic. Tijdens grote evenementen als Koningsdag en Swingin’ Groningen staat steevast een buitenpodium voor de deur. Van jazz tot soul en funk: hier zit je elke week goed.

Lees meer

Eetcafé De Smederij | Elke dinsdag

Tuinstraat 2 - Hier weten ze wat muziek maken is. En dat gebeurt al een tijdje. Al meer dan dertig (!) jaar is er iedere dinsdagavond een live jazzsessie in de Smederij. Een populaire plek voor gevorderde jazzmusici en muziekstudenten, maar ook voor liefhebbers die er op dinsdagavond gewoontjes eventjes op uit willen.

Lees meer

Café The Crown | Elke maandag en zondag

Gedempte Zuiderdiep 2 - Begin je week goed met live muziek bij The Crown. Met een gevarieerd aanbod. Elke maandag luister je hier naar fijne jazz. Gek op bandjes? Dan is The Crown op zondagavond helemaal jouw ding. Iedere week staat er weer een andere band op de planken. Twee dagen achter elkaar genieten dus.

Lees meer

Harbourclub | Elke vrijdag

Havenkade West 3, Winschoten - Voor de echte jazzliefhebber. In samenwerking met het Prins Claus Conservatorium in Groningen spelen elke vrijdag de talenten van de jazzopleiding tijdens het diner vanaf 18.00 uur easy listening. Vanaf 21:00 uur spelen jazzmusici uit de wijde omgeving met hen mee in een jamsessie. Toegang is gratis.

Lees meer

O’Ceallaigh Irish Pub | Elke zondag

Gedempte Kattendiep 13 – In dit Ierse ‘public house’ worden wekelijks jamsessies gehouden door bekende en minder bekende acts. Aansluiten kan altijd: loop vooral even naar binnen voor een praatje. Ook als je geen Ierse muziek speelt. En zo nu en dan treden hier ook lokale bands op. Voor een ieder wat wils.

Lees meer
O’Ceallaigh Irish Pub

op elke hoek van de straat is iets moois te horen

Unieke festivals

Waar je ook van houdt: in Groningen vind je jouw festival. Met het stadscentrum, een dorp of het landschap als podium. Van eigenzinnige ontdekfestivals tot festiviteiten met grote namen. Slenter over het terrein of sta stil bij al het moois dat deze unieke festivals je te bieden hebben.

Eurosonic Noorderslag | Januari

Binnenstad - Het jaar begint goed met Eurosonic. Halverwege januari is de gehele stad het podium voor muzikaal talent uit Europa. Meer dan driehonderd artiesten zelfs. Er wordt natuurlijk gespeeld in grote zalen. Maar ook in kerken, scholen, cafés en winkels geniet je van gitaren, zang en meer. Je loopt overal tegen muzikale hoogstandjes aan. Hier zie je de bands die later in het jaar de zomerfestivals vullen. Hier hoor je muziek die straks op elke radiozender te horen zal zijn. Hier ben je bij kleinschalige concerten van de wereldsterren van morgen. En met Grunnsonic als onderdeel geniet je ook van lokaal talent.

Lees meer

Grasnapolsky | Maart

De Toekomst Scheemda - Dit festival laat je genieten, verwonderen en ontdekken. In een voormalige strokartonfabriek midden in de natuur ontdek je alles rondom kunst en muziek. Van lokale helden tot grote namen. En alles met de rijke historie van het gebied in het achterhoofd. De fabriek en de omgeving lopen als een rode draad door het festival. Zowel in het muziekprogramma als in het kunst- en expeditieprogramma, de aankleding en de vormgeving.

Lees meer

Hongerige Wolf | Juli

Hongerige Wolf - Waar? Jazeker, Hongerige Wolf is de naam van een Gronings dorpje. Tijdens het gelijknamige kunstenfestival krijgen eigenzinnige, jonge kunstenaars een podium. Voor hun muziek, dans, theater, film, beeldende kunst en literatuur. In de breedste zin van het woord dus. Luister naar een concert op het schapenveld, kijk naar theater op de dijk en dans in de achtertuin. Dé plek voor het ontdekken van nieuw talent.

Lees meer

Noorderzon | Augustus

Noorderplantsoen - Het groene Noorderplantsoen wordt omgetoverd tot een sprookjesachtige omgeving. Loop door het plantsoen en ga op ontdekkingstocht. Dat kan overdag, maar ook zeker in de avond als de sfeerverlichting aan gaat. Achter elke boom een verrassing. Met een bonte verzameling podiumartiesten en kunstenaars. Maar ook terrasjes, eetkraampjes en dus honderden lichtjes die je de weg wijzen. Bezoek voorstellingen, concerten of ga zelf creatief aan de slag. Een feestelijke start van het culturele seizoen en een uitstekend einde van de zomervakantie.

Lees meer

Stadspark | Wisselend

Waar voorheen de paarden over de banen renden, staan nu geregeld grote groepen mensen te genieten van wereldse muziek. Het terrein in het Stadspark is namelijk omgetoverd tot evenementenlocatie. Met een capaciteit waar je u tegen zegt. Hier treden heel het jaar artiesten op, soms van wereldformaat. Denk aan Guns 'N Roses, Green Day en Rammstein. Maar ook festivals als Kingsland en Hullabaloo vinden plaats op het grote grasveld. Hier komt iedere muziekliefhebber aan zijn of haar trekken.

Lees meer

Van eigenzinnige ontdekfestivals tot festiviteiten met grote namen

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief