Een jaar vol festivals

Ontdek muziek en theater in Groningen

Ben je tijdens Eurosonic alweer helemaal in de festivalsfeer gekomen? Groningen kent nog veel meer toffe festivals die het ontdekken waard zijn. Van de tofste nieuwe muziek tot experimenteel theater en van een oude fabriek tot intieme studentenkamer. In Groningen vind je het allemaal. Het wordt een jaar vol festivals. Bij welke komen we jou tegen?​

Grasnapolsky

8 t/m 10 maart - Al van ver zie je de 45 meter hoge schoorsteen van de voormalige strokartonfabriek De Toekomst opduiken in het Groninger landschap. In dit karakteristieke gebouw vindt jaarlijks het ontdekfestival Grasnapolsky plaats. Zo uniek als de locatie is, is ook de programmering van het festival. Naast muziek uit verschillende genres en kunst biedt Grasnapolsky ook bijzondere expedities. Laat je verrassen.

Lees meer

StuKaFest

2 mei - Een studentenkamer alleen gebruiken om te slapen en te studeren? Zeker niet. Daar weten de organisatoren van StuKaFest alles van. Tijdens het festival veranderen de slaapkamers in minitheatertjes waar verschillende artiesten korte optredens geven. Bijzondere optredens op unieke locaties.  

Lees meer

Terug naar het begin

24 t/m 26 mei - Tijdens het jaarlijkse festival Terug naar het Begin wijzen de Groningse kerken je de weg. Een weekend lang zijn deze eeuwenoude gebouwen het podium en decor voor kunst, muziek, verhalen en theater. Stippel je eigen route uit, stap op de fiets en ga op een culturele ontdekkingsreis.

Lees meer

Rapalje Zomerfolk

1 en 2 juni - Vier de zomer zoals je het nooit eerder deed. Op een Keltische en volkse manier. Ieder jaar tovert de Groningse band Rapalje de Zonneweide in het Stadspark om tot een sfeervol festival terrein. Terwijl verschillende folk artiesten de podia platspelen maak je ook kennis met de cultuur en tradities van de Keltische landen. Dit jaar wordt het extra bijzonder, het is namelijk alweer de 10e keer dat het festival plaatsvindt en daarom pakken ze extra groot uit. 

Lees meer

DelfSail

13 t/m 16 juni - Voor alweer de zevende keer varen enorme zeilschepen de haven van Delfzijl binnen. Het is het op een na grootste maritieme evenement van Nederland. Neem een kijkje op de boten en ontdek alles over de historie van de schepen. Naast al het avontuur op het water vinden er ook op de kade allerlei activiteiten plaats. Van toffe concerten tot allerlei ander leuks.

Lees meer

Festival Hongerige Wolf

12 t/m 14 juli - Waar? Jazeker, Hongerige Wolf is de naam van een Gronings dorpje. Tijdens het gelijknamige kunstenfestival krijgen eigenzinnige, jonge kunstenaars een podium voor hun muziek, dans, theater, film, beeldende kunst en literatuur. Luister naar een concert op het Schapenveld, kijk naar theater op de dijk en dans in de achtertuin.

Lees meer

Paradigm Festival

10 en 11 augustus - Dansen op stevige beats, omringd door het industriële decor van een voormalige suikerfabriek. Paradigm is een van de meest veelzijdige en vernieuwende elektronische muziekfestivals van Nederland. Voor echte liefhebbers een gevoel van thuiskomen. Dit gevoel valt niet te creëren, niet te begrijpen, alleen maar te voelen en te ervaren.

Lees meer

Noorderzon

22 augustus t/m 1 september - Elf dagen lang is festival Noorderzon een van de hoogtepunten van de culturele zomer in Groningen. Elk jaar in augustus strijkt een bonte verzameling podiumartiesten en kunstenaars neer in het sfeervolle Noorderplantsoen. Noorderzon staat voor een feestelijke start van het culturele seizoen en een knallend einde van de zomervakantie.

Lees meer

ZomerJazzFietsTour

31 augustus - In het westen van de provincie vind je Nationaal Landschap Middag-Humsterland, het oudste cultuurlandschap van Nederland. Op de laatste zaterdag van augustus wordt hier de ZomerJazzFietsTour gehouden. In de knusse middeleeuwse kerkjes en monumentale boerenschuren maak je kennis met toonaangevende jazz van wereldklasse. Cultuursnuiven en tegelijk bewegen, een fijne combinatie.

Lees meer

Jonge Harten

15 t/m 23 november - Al meer dan 25 jaar lang is Jonge Harten een begrip in Groningen. Een eigenzinnig theaterfestival wat mensen samenbrengt en onderwerpen bespreekbaar wil maken. De voorstellingen die je hier ziet zijn vaak net even anders dan anders. Gemaakt met een jong team, jonge theatermakers én met jou. Laat je verrassen.

Lees meer

Meer festivals

Naast de bovenstaande festivals is er natuurlijk nog veel meer te ontdekken in Groningen. Zo keert ook het straatfestival Waterbei weer terug in Winschoten, wordt in augustus Bie Daip georganiseerd in Appingedam en staat ook Middeleeuws Ter Apel weer op het programma. Het jaar wordt traditioneel afgesloten met WinterWelVaart in de stad. Wil je op de hoogte blijven van alle festivals? Bekijk dan hieronder alles in onze uitagenda.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief