Muziek van Groninger bodem

Groningen is een muziekstad. En de artiesten op de planken komen vaak gewoon uit de buurt. Muzikale hoogstandjes uit eigen vijver. Sommigen zijn hier geboren, anderen hebben hun hart hier later gevonden. Van jazz tot hiphop en americana: Stad en Ommeland herbergen alle soorten en stijlen. Kijk waar ze spelen en luister zelf. Houd ze in de gaten: het lokale talent van nu is de grote naam van morgen. 

Fred Goverde | Nederlandstalige gitaarpop

Aanstekelijke muziek maken, dat kunnen ze bij Fred Goverde wel. Speelse teksten schrijven. Geïnspireerd door bands als de Dandy Warhols geven ze een twist aan gitaarpop. En gewoon lekker in het Nederlands. Soms met rustige nummers, maar vaker met een flinke dosis tempo. Ze weten je wel in beweging te krijgen. En alhoewel de band de naam draagt van de hoofdzanger, maakt het geheel de muziek zo goed. Met een tamboerijn als verrassende toevoeging.

Lees meer

Rommy Gabay

Met haar 22 jaar is ze jong, maar geen groentje meer in de muziekwereld. Al enkele jaren maakt ze klanken die blijven hangen. Een soort mengeling van jazz, pop en soul. Ondersteund door een uitstekende band raakt ze de juiste noten. En ook al is Rommy klein van stuk, haar stem is groots. Maar ook subtiel, zwoel. Een optreden laat je eventjes stilstaan terwijl je meegenomen wordt in een dromerige wereld.

Lees meer

The Vices

Van vriendengroep tot jongensband. Een scenario uit een boek, maar ook gewoon werkelijkheid. De jongens timmeren flink aan de weg en zijn de kleine zaaltjes inmiddels ontgroeid. Hun energieke pop heb je vast al wel ergens gehoord, bijvoorbeeld bij 3FM. Met meerdere tours en zelfs een eigen festival in SPOT kan je niet meer om The Vices heen. En dat hoeft ook niet, want daar is de muziek veel te lekker voor.

Lees meer

stad en ommeland herbergen alle soorten en stijlen

Kraantje Pappie

Je kan hem vinden in de kroeg, in de club, in de disco of de pub; uit het Nederlandse muzieklandschap in Alex van der Zouwen inmiddels niet meer weg te denken. Alias Kraantje Pappie heeft de in Groningen opgegroeide hiphopartiest inmiddels menig hit op zijn naam staan. Met nummers als De manier, Feesttent en Pompen gaan op menig festival de voetjes van de vloer. Zijn liefde voor de stad komt naar voren in Lil Craney, in korte tijd uitgegroeid tot een Groninger klassieker. De muziek blijft hangen, kleven en geeft je altijd een flinke dosis energie.

Lees meer

Steeby and the Better Days

Hiphop zoals je het nog niet eerder hebt gehoord. Opzwepend en met invloeden uit jazz en soul. De goedlachse voorman Jesse neemt je vanaf minuut één mee in zijn muzikale wereld. Hij beweegt van voor naar achter, van links naar rechts. Kijk niet raar op als hij plots voor je staat. De muziek is vaak in het Nederlands met hier en daar een vleugje Engels. Gewapend met een zinderende saxofonist en Jesse zijn vader op de drums is de band een geheel dat je een keertje gezien en gehoord moet hebben.

Lees meer

Blanks

Van gitaar spelen voor de webcam op je slaapkamer in Harkstede naar op de bank naast Jan Smit in de Beste Zangers van Nederland. Het overkwam Simon de Wit, beter bekend onder zijn artiestennaam Blanks. In 2013 begon hij met het uploaden van muziekvideo’s op YouTube. Vooral de StyleSwap, waarbij hij bekende nummers in een andere muziekstijl speelde, werden snel populair. In sneltreinvaart wist hij een miljoenenpubliek te bereiken en als klap op de vuurpijl kwam in 2021 zijn debuutalbum Nothing Lasts Forever And That’s Ok uit. Je kan al bijna niet meer om hem heen.

Lees meer

muzikale hoogstandjes uit eigen vijver

Inge van Calkar

Door sommigen wordt ze de Nederlandse Kylie Minogue genoemd. De energieke electrosynthpop klinkt als muziek in de oren. Op haar vijftiende had ze al haar eigen bandje. Dat smaakte naar meer. In de loop der jaren heeft ze een aardig repertoire opgebouwd. En geëxperimenteerd met verschillende stijlen. Toen meer in de richting van singer-songwriter, inmiddels staat ze met een grote band en vol energie op het podium. 

Lees meer

Them Dirty Dimes

Deze groep steekt muziek van voor de oorlog in een nieuw jasje. Van jazz tot blues en gypsy: de eigenzinnige heren geven er hun eigen moderne draai aan. De vijfmansformatie is goed op elkaar ingespeeld en dat hoor je. Ze zijn nog maar twee jaar bezig maar al op veel plekken te bewonderen. De Groningers hebben al een eigen album uitgebracht en zijn bezig met de tweede. In de gaten houden dus.

Lees meer

Wat Aans!

Zoals ze zelf zeggen: de meest Groningse muziekformatie. Het trio noemt zich ook wel 'Team Sjomp', vrij vertaald naar 'mafkees'. De muziek van de heren is anders, een tikkeltje apart. De Nederlandse taal en het Groninger dialect lopen door elkaar heen, maar vullen elkaar tegelijkertijd weer goed aan. Het resultaat: liedjes met een knipoog en flinke dosis zelfspot. Met verwijzingen naar Oude Pekela en andere pareltjes uit het Noorden. Ze zijn al een aantal keer viral gegaan en het succes lijkt voorlopig niet te stoppen.

Lees meer

het lokale talent van nu is de grote naam van morgen

Dope D.O.D

Het hardere werk. Deze groep speelt in op je gevoel, maar dan met sterke vocalen en agressieve beats. Een soort van combinatie tussen hardcore rap en dubstep. Zonder naar ze te luisteren, geeft hun aangezicht al een aardig voorproefje van wat je te wachten staat. De heren kregen door hun hit What Happened in 2011 internationale bekendheid. Vandaag de dag touren ze nog steeds: ga ze een keertje zien als je de tijd en moed hebt.

Lees meer

The Desmonds

Een rap tempo, snijdende gitaren en dicht gesmeerde zang. The Desmonds zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een interessante speler in de Nederlandse rock underground scene. Op en naast het podium lijken ze zichzelf steeds weer opnieuw uit te vinden. Het is een spannende combinatie van de grillige esthetiek van Amerikaanse garagepunk met het uitgesproken Nederlandse rockgeluid. Hier wil je naar blijven luisteren.

Lees meer

Marlene Bakker

Romantisch, filmisch en bol van verlangen en weemoed. Zo wordt de muziek van Marlene Bakker omschreven. In 2018 kwam haar Groningstalige debuutalbum RAIF (Gronings voor gereedschap) uit. Ze ontving hiervoor de streektaalprijs van Dagblad van het Noorden. De zangeres afkomstig uit Smeerling (Westerwolde), vertelt met haar liedjes verhalen over Stad en Ommeland. Geïnspireerd door de omgeving waar ze vandaan komt. Ze stond al op festivals als Grasnapolsky, Oerol, Festival der Aa en Noorderslag en ging op landelijke theatertournee. Zelfs als je het Gronings dialect niet verstaat, weet ze je te raken met haar stem. Houd haar dus in de gaten, want dit najaar zal ze haar nieuwe album uitbrengen en opnieuw op theatertournee gaan.

Lees meer

Lokaal talent een stem geven

Groningen herbergt dus een flink aantal muzikale talenten. Het zijn er zoveel dat we ze nooit allemaal kunnen noemen. De een al groter dan de ander. Maar wat ze allemaal gelijk hebben: ze zijn ooit klein begonnen. En om ze op weg te helpen, is soms wat hulp nodig. Denk aan talentenprojecten en showcases. Om de artiesten letterlijk een podium te geven. Zo organiseert Hit the North, een ontwikkelingstraject van onder andere Eurosonic Noorderslag (ESNS), jaarlijks een traject met coaching, workshops en showcases in poppodia door Noord-Nederland. De deelnemende acts sluiten hun traject af met een officiële showcase op ESNS. Tijdens het festival in januari ontdek je nog meer Groningse acts bij Grunnsonic, het vrij toegankelijke podium van POPGroningen. Een tijd waarin heel de stad muziek ademt. En vergeet kleinere initiatieven als MOZY Music niet, met optredens van lokale helden op verschillende plekken. Waar je ook van houdt: geniet van al het talent uit de lokale vijvers.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief